Kijk, Luister, Lees: Winternachten 2000
Arabische schrijvers dichterbij
Winternachten 2000
Arabische romans worden in ons land steeds meer gelezen. Winternachten bracht vier Arabische schrijvers samen in een gesprek met Michaël Zeeman. Hanaan as-Sjaikh groeide op in Libanon en woont nu in Londen. Ze is in Nederland vooral bekend van haar …
lees verderFouad Laroui, Hanaan as-Sjaikh, Michaël Zeeman, Tayeb Salih
Poëzie over verplaatsing
Winternachten 2000
Michaël Zeeman sprak met Marlene van Niekerk, Gerrit Komrij en Adriaan van Dis over hun keuze van gedichten rond het thema 'verplaatsing'. Elk van hen las enkele gedichten naar keuze uit de wereldliteratuur over dit thema.Voertaal Nederlands.
lees verderAdriaan van Dis, Gerrit Komrij, Marlene van Niekerk, Michaël Zeeman
Egypte, de jonge generatie
Winternachten 2000
Volkskrant-correspondent Joris Luyendijk kwam als student terecht in Caïro en beschreef zijn ervaringen in 'Een goede man slaat soms zijn vrouw'. Hij spreekt over de jonge generatie Egyptenaren. Een voorbeeld is May Telmissany (Caïro, 1965). Zij …
lees verderJoris Luyendijk, May Telmissany, Michaël Zeeman
Hollanders in de Arabische wereld
Winternachten 2000
Als correspondent voor de pers, als reiziger voor het leven en als jurist kwamen ze terecht in de Arabische wereld. Joris Luyendijk, Maurits Berger en Harm Botje. Berger doolde door het rijk van de islam en schreef het prachtige 'De islam is een …
lees verderHarm Botje, Joris Luyendijk, Maurits Berger, Michaël Zeeman
Nieuwe kansen voor Indonesië
Winternachten 2000
Schrijver journalist Goenawan Mohamad, een van de belangrijkste vrijheidsactivisten, sprak met Indonesië-kenner Kees Snoek over de positie van de dichter/schrijver in zijn land.
lees verderGoenawan Mohamad, Kees Snoek
Indonesië en Oost Timor: Dichten in ballingschap
Winternachten 2000
Abe Barreto Soares, Oost-Timorees verzetsdichter; Hersri en Agam Wispi, Indonesische exil-dichters uit Nederland gingen in gesprek met hun landgenoten Goenawan Mohamad en Sitok Srengenge. Gespreksleider was Kees Snoek. De gasten aan tafel droegen …
lees verderAbé Barreto Soares, Agam Wispi, Goenawan Mohamad, Hersri, Kees Snoek, Sitok Srengenge
Javaanse poëzie uit Suriname en Nederland
Winternachten 2000
De Surinamer Surianto koos ervoor om in het Javaans te dichten, de taal van het land van herkomst van zijn ouders. Hij ontmoette Hersri, Javaans dichter in Nederland. Een gesprek o.l.v. Michiel van Kempen.
lees verderHersri, Michiel van Kempen, Surianto
De onderkant van de geschiedenis
Winternachten 2000
Tijdens het festival verscheen de Nederlandse vertaling van Marlene van Niekerk de roman Triomf, over de even hilarische als diep droevige gebeurtenissen van een arm blank gezin in een buitenwijk van Johannesburg. Het festival vroeg aan Manon Uphoff …
lees verderManon Uphoff, Marlene van Niekerk, Michaël Zeeman
Indonesië: Schrijvers van de vrijheid
Winternachten 2000
Schijver/journalist Goenawan Mohamad, Ayu Utami, die taboes over de rol van de vrouw doorbrak met haar eerste bestseller-roman, en Sitok Srengenge. Sitok Srengenge, de dichter/performer uit Jakarta, reisde de afgelopen jaren door Aceh en Oost-Timor, …
lees verderAyu Utami, Goenawan Mohamad, Kees Snoek, Sitok Srengenge
De ongewisse reis
Winternachten 2000
Hugo Pos (Paramaribo, 1913-2000) was de nestor van de Surinaams-Nederlandse literatuur. Hij debuteerde als schrijver op 71-jarige leeftijd. Hij sprak over zijn werk en zijn nieuwe verhalenbundel 'De ongewisse tijd'. Jan Brokken woont op Curaçao en …
lees verderDenis Henriquez, Hugo Pos, Jan Brokken, Michiel van Kempen
Dichten en verplaatsen
Winternachten 2000
Wat gebeurt er met je als je terecht komt in een cultuur die niet de jouwe is? Hafid Bouazza, Judith Herzberg, Hugo Pos en Leo Vroman droegen elk hun meest geliefde gedichten voor rond het thema 'de culturele verplaatsing'. De 84-jarige dichter Leo …
lees verderHafid Bouazza, Hugo Pos, Judith Herzberg, Leo Vroman, Michiel van Kempen
Identiteitswisselingen
Winternachten 2000
Het kort voor het festival verschenen 'Kafka's Vloek' van Achmat Dangor is een betoverende en uiterst provocerende roman: om carrière te kunnen maken geeft een kleurling en moslim zich uit als jood.Achmat Dangor en Arthur Japin (schrijver van o.a. …
lees verderAchmat Dangor, Arthur Japin, Michaël Zeeman