Inschrijven op de nieuwsbrief

Recente Zuid-Afrikaanse films

Winternacht 1 -


Trevor Steel Taylor introduceerde recente films uit Zuid-Afrika Aansluitend was in drie zalen van het Filmhuis een door wijlen James Polley samengesteld programma te zien van recente films. De volgende films waren te zien:
The Man who drove Nelson Mandela: (Greta Schiller, Engeland/VS/Nederland/Zuid-Afrika 1998 kleur 35mm 80 min., niet ondertiteld). Documentaire over de bevlogen politiek activist en theaterdirecteur Cecil Williams, die een mislukte poging ondernam om Nelson Mandela Zuid-Afrika binnen te smokkelen.
Jump the Gun:(Les Blair, Zuid-Afrika 1996, kleur 35mm, 124 min., niet ondertiteld). Het nieuwe Zuid-Afrika bekeken door de ogen van een blanke arbeider, die zich bij terugkeer in Johannesburg realiseert dat zijn 'oude land' niet meer bestaat. En gezien door de ogen van een zwarte vrouw, op zoek naar een nieuw leven.
Vision from the Edge. Breyten Breytenbach painting the Lines. (Mary Stephen, 1998, kleur 16 mm, 54 min.) Zes panelen, zes 'geschilderde' gedichten, vormen de achtergrond voor een tapijt van geluiden en beelden; teksten over literatuur en schilderkunst, bespiegelingen over Zen en herinneringen aan zijn geboorteland Zuid-Afrika en andere plaatsen waar hij sinds 1959 in ballingschap leefde.