Inschrijven op de nieuwsbrief

Johan Fretz' roadtrip door Suriname, Onder de Paramariboom en film

Saturday Night Unlimited -
Beeld uit de televisieserie Masters of None
Beeld uit de televisieserie Masters of None


Voordat schrijver, toriman en Parool-columnist Johan Fretz naar de Kleinkunstacademie ging, studeerde hij aan de Filmacademie: met zijn filmliefde zit het dus wel goed! Met zijn literaire oeuvre, en vooral zijn Surinnaamse reisroman Onder de Paramariboom, als inspiratiebron, legt moderator Gerlinda Heywegen filmfragmenten aan Fretz voor die hem uitnodigen te vertellen over het hebben van twee landen en misschien wel de hele wereld.

Fretz over Suriname: "Plotseling vlogen alle luiken open. Onvoorstelbaar dat daar een hele wereld blijkt te bestaan. Waar ze gewoon Nederlands spreken, mooier en met meer liefde dan in het land waar de taal vandaan komt."

Fretz' roman Onder de Paramariboom verscheen begin 2018. Hierin vertelt hij het verhaal van een hilarische en ontwapenende roadtrip door Suriname. Over een zoektocht naar roots en identiteit, wanneer je een dubbelbloed bent, maar bovenal over de verzoening tussen een moeder en een zoon. Met de roman won hij de Boekhandelsprijs 2019. Hij maakte een solovoorstelling van het boek, waarmee hij door Nederland toerde en die genomineerd werd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop.