Inschrijven op de nieuwsbrief

Het verstrippen van Van Dis

Saturday Night Unlimited -


Peter van Dongen heeft Familieziek, de autobiografische roman van Adriaan van Dis tot beeldroman bewerkt. Een verhaal in taferelen over een Indisch gezin, getekend door de oorlog, dat probeert te aarden in het Holland van de jaren vijftig.

Van Dongen werkte daarvoor nauw samen met Van Dis. Tijdens Winternachten festival blikt de tekenaar terug. Over onder meer de spannende relatie tussen de woorden van schrijver en de beelden van de tekenaar en het verhaal dat hen verbind.

Dat beide auteurs elkaar vonden mag niet verwonderen. In 1998 baart Peter van Dongen - kind van een Indonesische moeder en Nederlands-Duitse vader - opzien met Rampokan: Java, een historische en psyochologische graphic novel in klare-lijn-stijl die zich afspeelt tijdens de koloniale oorlog die Nederland uitvecht in voormalig Nederlands-Indië. In 2004 volgt het tweede deel Rampokan: Celebes.

Ook in Familieziek van Adriaan van Dis staat voormalig Nederlands-Indië centraal. De in 2002 verschenen roman gaat over een uit de koloniën afkomstig gezin dat in Nederland een nieuw bestaan opbouwt.


NB Oorspronkelijk zou Adriaan van Dis aan dit gesprek deelnemen. Hij is helaas verhinderd.