Inschrijven op de nieuwsbrief

Film: Vamba Sherif over beelden uit Afrika

Friday Night Unlimited -
Beeld uit de speelfilm 'Abouna' van Mahamat-Saleh Haroun
Beeld uit de speelfilm 'Abouna' van Mahamat-Saleh Haroun


Schrijver en filmcriticus Vamba Sherif vertelt, aan de hand van filmfragmenten, over het werk van de Senegalese filmmaker Ousmane Sembène, die wordt gezien als sleutelfiguur in de post-koloniale Afrikaanse cinema. Sherif: "Zijn films waren een manier om niet alleen de Afrikaanse geest te dekoloniseren maar ook de verhouding Afrika en het westen met scherpe blik aan te duiden en te bekritiseren."

Ook toont Sherif fragmenten uit de documentaire die de Keniase literaire en sociale activist
Ngūgi wa Thiong'o maakte over zijn eigen leven. Deze beroemde schrijver, geboren in 1938, groeide op tijdens het Britse koloniale bewind en was getuige van de Mau Mau-onafhankelijkheidsstrijd in 1952-1962. Zijn kritische boeken en toneelstukken brachten hem tijdens de post-koloniale Moi-dictatuur gevangenschap en vervolgens zelfs verbanning.

Verder toont Sherif fragmenten uit internationaal succesvolle speelfilms als Abouna (2002) en Daratt (2006), beide van Tsjaadse filmmaker Mahamat-Saleh Haroun, en uit het werk van de Mauritaanse filmmaker, scenarioschrijver en filmproducent Abderrahmane Sissako. Aansluitend aan dit programma volgt een vertoning van Sissako's speelfilm Heremakono.