Inschrijven op de nieuwsbrief

Film: Stones Have Laws (Dee Sitonu a Weti)

Friday Night Unlimited -
Stones Have Laws (Dee Sitonu a Weti)
Stones Have Laws (Dee Sitonu a Weti)


Majestueuze beelden van het woud en de nu eens sereen, dan weer woest voortstromende rivier zetten de toon, terwijl de hier wonende Surinaamse Marrons, afstammelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen die zich wisten te bevrijden, hun wereld belichten. Ze laten zien hoe ze hier leven en hoe het raadplegen van voorouders en bosgeesten samengaat met het gebruik van moderne gereedschappen.

De film vervlecht orale overleveringen over Afrikaanse voorouderlijke tradities en ontsnappingen aan slavernij met nieuwe rituelen en laat zien hoe industrieën die de regio ontbossen door grootschalige houtkap en mijnbouw de krachtige banden van de gemeenschap met het land in gevaar brengen. De Nederlandse kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, en de Surinaamse theatermaker Tolin Erwin Alexander hebben de Marrongemeenschap intensief betrokken bij de ontwikkeling van het project dat tot stand kwam door een experimenteel proces van collectief script-maken en performance. Het resultaat is een unieke filmische vorm die voorouderlijke tradities vermengt met nieuwe vormen van filmmaken, waarin documentaire, poëzie en theater samenkomen.

'Een uniek portret' **** de Volkskrant
'Een verhaal dat we eigenlijk moeten kennen' **** NRC

Bekijk de trailer.
Korte docu van STVS (Suriname) met publieksreacties na de première in TBL Cinemas, Paramaribo.

Regie: Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan. Co-regie: Tolin Erwin Alexander.
Documentaire, Nederland/Suriname 2018.
Saamaka, Okanisi, Nederlands gesproken; Nederlands ondertiteld.

Voorafgaand aan Heremakono de voorfilm My name is Queen van de Haagse filmmaker Chesney Giersthove. De korte film vertelt over een jonge vrouw die laat zien dat wat de meeste mensen als vrijheid ervaren niet persé de definitie van vrijheid is. En over wat het betekent om je van binnen nog slaaf te voelen van externe factoren zoals populair willen zijn, erbij willen horen en ontevredenheid.

Regie: Chesney Giersthove
Nederland 2019, 8 minuten