Inschrijven op de nieuwsbrief

Film: Manifesto

Friday Night Unlimited -
Cate Blanchett in haar rollen in de film 'Manifesto' (2017) van Julian Rosefeldt
Cate Blanchett in haar rollen in de film 'Manifesto' (2017) van Julian Rosefeldt


Dertien keer Cate Blanchett die fragmenten uit beroemde twintigste-eeuwse (kunst)manifesten – van Claes Oldenburg tot Dogma – virtuoos tot leven brengt in Manifesto. Grotendeels gefilmd in architectonische mijlpalen en monumenten rondom Berlijn.

De film (2017) van de Duitse beeldend kunstenaar, filmmaker en fotograaf Julian Rosefeldt, afgeleid van zijn gelijknamige multiscreen-filminstallatie, is een tour de force waarin leidende denkbeelden over kunst en maatschappij handzaam in delen worden vervat.

Een van de opwindendste films van de afgelopen jaren is een manifest van manifesten. Karl Marx, Lars von Trier, Kazimir Malevich, Jim Jarmusch: het is slechts een greep uit de rij "manifesteerders" in deze grappige, opruiende, sombere en vrolijke film.

Rosefeldt laat actrice Cate Blanchett subliem maar liefst 13 keer zeer uiteenlopende rollen spelen. En Blanchett schittert: als onder meer kraandrijver, verveelde rockzangeres, nieuwslezeres, zwerver en huisvrouw. Blanchett citeert in deze rollen uit allerlei manifesten, doorsneden met prachtige opnamen gemaakt in en om Berlijn. Een hoop –ismen komen voorbij.

De film is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.

★★★★ De Filmkrant
"Dertien keer Cate Blanchett. Dat is het geheime wapen van Manifesto. Dertien keer de beste actrice van onze tijd. Manifesto is een ambitieus, provocerend en in de beste traditie van de manifestenschrijvers ook explosief project van de Duitse kunstenaar Julian Rosefeldt".

★★★★ De Volkskrant
"Manifesto is minstens zozeer een hommage aan de onverwoestbare veranderdrift van de kunst als aan Blanchetts genie".

★★★★ VPRO/Cinema.nl
"Levendig, inspirerend, hoogdravend, aanstellerig, actueel, poëtisch, boos, bevlogen, theatraal, contradictoir, humorvol en ongrijpbaar als de kunsten zelf".