Inschrijven op de nieuwsbrief

Everything You Never Asked About Adoption

Saturday Night Unlimited -


In Everything you never asked about Adoption sprak journalist en podcastmaker Sharid Alles met schrijver Ennatu Domingo over haar boek Burnt Eucalyptus Wood, haar zoektocht naar antwoorden op haar vragen over identiteit en de band die ze heeft met haar geboorteplaats Ethiopië.

"Waar kom je vandaan? Wie zijn je echte ouders? Zou je ze willen ontmoeten?" Deze vragen worden herhaaldelijk, tot vermoeiens toe, gesteld aan geadopteerden. Maar ze gaan zelden in op de vragen waar de geadopteerden zelf over nadenken.

In dit programma gingen Sharid Alles en Ennatu Domingo, elk met een adoptiegeschiedenis, met elkaar in gesprek over de echt relevante onderwerpen. Wat betekent het om een gevoel van eigenwaarde op te bouwen als het verleden onbekend is? Hoe beïnvloedt het opgroeien in een adoptiegezin de manier waarop je je eigen identiteit waarneemt en vormgeeft? Voor welke uitdagingen kunnen geadopteerden komen te staan als ze hun culturele en persoonlijke identiteit proberen te begrijpen?

Ennatu Domingo debuteerde in 2022 met haar biografische verhaal Burnt Eucalyptus Wood: On Origins, Language and Identity. Op 7-jarige leeftijd kwam ze als geadopteerde naar Barcelona, maar ze vergat nooit haar vroege jaren in Ethiopië. Haar boek staat vol liefdevolle herinneringen maar laat ook de sociaaleconomische realiteit zien. Ze verbeeldt op indrukwekkende wijze de zoektocht naar verbondenheid die veel geadopteerde en migrantenkinderen zo goed kennen.

Sharid Alles is radiomaker, schrijver, presentator en podcaster. Twaalf jaar werkt Sharid als presentator, radio-dj, producer, redacteur en eindredacteur voor FunX, NPO Radio 1, NPO Radio 2, 3FM en NPO Radio 6. Ze brengt twee kinderboeken uit: Rocca en het geheime toverrecept (2018) en Rocca en de verdwijning van Oma Sala (2022).