Chat GPT - de nieuwe bestsellerauteur
Mens en machine leken elkaar altijd te versterken. Sinds de komst van AI en een tool als Chat GPT staat de verhouding tussen mens en machine op scherp. Wat is de menselijke stem? En wat betekent de invloed van AI op de menselijke stem voor de literatuur? Is ChatGPT een vriend of vijand voor auteurs?
Bas Haring opende het programma met een gesproken essay waarin hij inging op kunstmatige intelligentie en wat dat betekent voor de mens en schrijvers in het bijzonder.
Leer meer over de mogelijkheden en onmogelijkheden van AI en ChatGPT in een gesprek tussen schrijver Hanna Bervoets die met nieuwsgierigheid de ontwikkelingen volgt op het gebied van AI en experimenteerde met ChatGPT, digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah en filosoof Bas Haring, onder leiding van moderator Oumaima Hajri, die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie en ethiek.
Hanna Bervoets is schrijver van romans, meerdere scenario's, verhalen en essays. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en in datzelfde jaar eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. In haar romans onderzoekt zij vaak de invloed van wetenschap en technologie op de mens. Onlangs verscheen haar roman Leer me alles wat je weet. Daarnaast schrijft Bervoets essays en recensies over media en populaire (internet)cultuur.
Bas Haring is filosoof, promoveerde in de kunstmatige intelligentie en is hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan Universiteit Leiden. In zijn nieuwste boek Kunstmatige intelligentie is niet eng vertelt hij onder meer dat 'computer-slimheid' ons leven een stuk makkelijker maakt. Maar het is ook spannend, want wat staat ons allemaal te wachten?
Ilyaz Nasrullah benadrukt: hij is in de eerste plaats mens, pas daarna een informaticus afgestudeerd in Data Sciences aan de TU Delft en een consultant die bedrijven en overheden adviseert over digitale strategie en innovatie. Digitale technologie wordt volgens hem te vaak als doel op zich gezien, waardoor de mens uit het oog verloren wordt. De columns die hij schrijft in Trouw vallen op omdat zij lastige onderwerpen makkelijker te begrijpen maken.
Oumaima Hajri zet haar expertise in op het snijvlak van technologie, ethiek en maatschappij. Momenteel vervult zij de rol van Senior Internationaal Adviseur bij de Autoriteit Persoonsgegevens, waar zij zich inzet voor AI, algoritmes en Europese wetgeving. Daarnaast houdt zij zich aan de universiteit van Cambridge bezig met dekolonisatie en demystificatie van AI, met als doel de negatieve gevolgen van digitalisering op de samenleving, en vooral kwetsbare minderheden, te stoppen. Verder is zij de initiatiefnemer van de Alliantie tegen Militaire AI en co-founder van het platform AI Better World.
Festivaltip: na dit programma werden in Filmhuis Den Haag-zaal 2 van 23:00 tot 23:35 uur vijf schitterende korte films (waaronder een Oscarwinnaar) vertoond rond het thema AI en de verhouding mens-machine.