Inschrijven op de nieuwsbrief

Captor and Captive

Friday Night Unlimited -
Friday Night Unlimited: Captor and Captive met vlnr Sophie Derkzen (host), Emilienne Malfatto, Burhan Sönmez.
Friday Night Unlimited: Captor and Captive met vlnr Sophie Derkzen (host), Emilienne Malfatto, Burhan Sönmez.


Macht en machteloosheid zijn dankbare thema's in de literatuur, ontleend aan extreme situaties uit de geschiedenis en de praktijk. Over de onderlinge machtsrelatie van een militair en een gevangene schreef Emilienne Malfatto de confronterende roman De kolonel slaapt niet, vanuit het perspectief van de kolonel. Burhan Sömnez schreef in zijn roman Istanbul, Istanbul vanuit het perspectief van de gevangenen.

Hoe verbeelden zij deze machtsverhouding in een per definitie ongelijke uitgangssituatie van gevangene en bewaker? Beide auteurs lazen een fragment uit hun werk en gingen over macht en machteloosheid in gesprek met Sophie Derkzen, voor de VPRO presentator van het dagelijkse Radio 1-programma Bureau Buitenland.

Emilienne Malfatto is een bekroond fotograaf, journalist en schrijver. Haar werk draait om sociale, feministische en post-conflict kwesties in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. Haar roman Le colonel ne dort pas (2021, in 2023 in Nederlandse vertaling verschenen als De kolonel slaapt niet) brengt drie personages tot leven die worstelen met een oorlog die ze niet kunnen winnen.

Burhan Sönmez is schrijver en voorzitter van PEN International. Zijn romans zijn in meer dan veertig talen verschenen en meermaals bekroond. Hij breekt internationaal door met zijn roman Istanbul Istanbul(onder dezelfde titel in het Nederlands verschenen in 2018)waarin gevangenen elkaar verhalen vol mededogen en humor vertellen die gaandeweg vaker over het leven, buiten, in de stad gaan.

Festivaltip: Emilienne Malfatto en Burhan Sönmez traden ook op tijdens de Openingsavond op 18 januari 2024, en Emilienne eveneens, samen met Sacha Bronwasser (bekend van haar bestseller Luister) in het programma Picture this, onderdeel van Saturday Night Unlimited (20 januari 2024).