Inschrijven op de nieuwsbrief

Festival Winternachten

Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag viert zijn 25-jarig bestaan met een feestelijke editie! Van 15 tot en met 19 januari 2020 is Winternachten te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, het Institute of Social Studies, Zuiderstrandtheater en PAARD tot Theater Dakota, de bibliotheken Schilderswijk, Ypenburg en Nieuw Waldeck. Met ruim honderd schrijvers, dichters en spoken word-artiesten uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

De jubileumeditie geeft bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het westerse denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op het essay van Ngugi wa Thiong'o, Decolonizing the mind, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Met dit thema legt het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.

 

PROGRAMMA Winternachten festival 2020

Het complete programma is hier vanaf 1 december te vinden. Verwacht onder meer: een feestelijke, internationale jubileumopening; een Free the Word!-programma rond de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards; een Winternachten-editie van Woorden Worden Zinnen in PAARD; de grote gevarieerde avonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag; het Winternachten Verhalenfestival in Theater Dakota; ontmoetingen met auteurs in de bibliotheken Schilderswijk, Ypenburg en Nieuw Waldeck; zaterdagmatinees met prominente schrijvers; VPRO's OVT; een storytelling symposium in het ISS, het Schrijversfeest rond de uitreiking van de Haagse literaire prijzen en tot slot, in het Zuiderstrandtheater, een feestelijk matineeconcert met onder meer topartiesten Wende, Fresku en Ellen ten Damme, en dichters Ramsey Nasr en, uit Zuid-Afrika,  Antjie Krog.

 

KAARTVERKOOP

Nu in voorverkoop:

 • Friday Night Unlimited - vrijdag 17 januari, 20:00-01:00, Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag

  Friday Night Unlimited is een afwisselende Winternachten festivalavond vol poëzie, proza, boeken, films, voordracht en gesprekken. Zes zalen in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag bieden bij elkaar zo'n dertig optredens en filmvertoningen. U kiest uw eigen route en wisselt van zaal per gesprek, interview of film. In de theaterfoyer of het Filmhuiscafé haalt u een drankje, ontmoet festivalauteurs of zoekt een boek of dichtbundel uit bij festivalboekwinkel De Vries Van Stockum.

  Tijdens Friday Night Unlimited wisselen we - onder meer - van gedachten over het festivalthema met vele binnen- en buitenlandse auteurs. Daaronder de in Kenia opgegroeide schrijver, dichter, essayist en universitair docent Mukoma Wa Ngugi.

  Andere auteurs die spreken en voordragen zijn onder meer de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog en schrijver Petina Gappah uit Zimbabwe; uit Nederland nemen onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Sunny Bergman, Simon(e) van Saarloos en Chris Keulemans deel.

  Koop hier kaarten voor Friday Night Unlimited

 

 • Saturday Night Unlimited - zaterdag 18 januari, 20:00-01:00, Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag

  Saturday Night Unlimited is een afwisselende Winternachten festivalavond vol poëzie, proza, boeken, films, voordracht en gesprekken. Zes zalen in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag bieden bij elkaar zo'n dertig optredens en filmvertoningen. U kiest uw eigen route en wisselt van zaal per gesprek, interview of film. In de theaterfoyer of het Filmhuiscafé haalt u een drankje, ontmoet festivalauteurs of zoekt een boek of dichtbundel uit bij festivalboekwinkel De Vries Van Stockum.

  Saturday Night Unlimited staat in het teken van de verbindingen van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika. Winternachten pakt hiermee de draad op van de eerste festivaledities. 

  We wisselen van gedachten met binnen- en buitenlandse auteurs van meerdere generaties zoals Adriaan van Dis, Antjie Krog, Cynthia McLeod, Ellen Deckwitz, Rosabelle Illes, Johan Fretz en Karin Amatmoekrim, vergezeld door voordracht, poëzie, film en muziek.

  Koop hier kaarten voor Saturday Night Unlimited

 

 • Winternachten Nieuwjaarsconcert - zondag 19 januari 14:30-16:30, Zuiderstrandtheater

  Muziek, poëzie en spoken word komen samen in een feestelijk, eenmalig concert met optredens van Wende, Ellen ten Damme, Fresku en onder meer dichters Ramsey Nasr en Antjie Krog. Deze topartiesten bezingen, bevragen, bevrijen of beproeven de vrijheid in een sprankelende matinee vol muziek, gedichten en verrassende optredens.

  Koop hier kaarten voor het Winternachten Nieuwjaarsconcert

 

Vanaf 1 december zijn kaarten voor alle festivalprogramma's verkrijgbaar!


NIEUWSBRIEF

Schrijf hier in voor onze nieuwsbrief! Blijf op de hoogte van al het nieuws over het Winternachten festival en de maandelijkse Writers Unlimited-avonden in Studio B in de Centrale Bibliotheek Den Haag.

Writers Unlimited organiseert sinds 1995 jaarlijks het Winternachten festival in Den Haag. Het festival is uitgegroeid tot het belangrijkste internationale literaire evenement van Nederland. Behalve het festival presenteert Writers Unlimited maandelijks actuele literaire gesprekken met schrijvers, wetenschappers en journalisten uit binnen- en buitenland in Studio B van de Centrale Bibliotheek Den Haag.

bekijk de actuele editie:

kijk terug naar de afgelopen edities: