Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten schrijverstournee naar Antillen en Suriname

Yasmine Allas - foto Serge Ligtenberg
Yasmine Allas - foto Serge Ligtenberg

'A sense of belonging' is het thema van de gecombineerde schrijverstournee van het Haagse literatuurfestival Winternachten naar de Antillen en Suriname. Twee weken lang - van 13 tot 24 april 2010 - reizen de schrijvers Bas Heijne, Yasmine Allas, Bernice Chauly (Maleisië) en Iman Humaydan (Libanon) door de Cariben. Ze treden op voor algemeen publiek en voor scholieren en studenten op Sint Maarten, Curaçao, Aruba en in Suriname.

Winternachten werkt voor deze tournee samen met partnerinstellingen, die de organisatie ter plekke verzorgen en de keuze voor de lokale deelnemers in het programma maken. Op Sint Maarten is dat de Philipsburg Jubilee Library, op Aruba de Bibliotéca Nacional, op Curaçao de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (FPI) en in Suriname Stichting Literair Festival Suriname.

De publieksprogramma's bestaan uit avonden met voordrachten en gesprekken van de schrijvers, aangevuld met debatten, muziek en film. Een belangrijk onderdeel van de tournee vormen de optredens van de schrijvers op scholen en in universiteiten. Ook zal er een schrijversconferentie plaatsvinden in Paramaribo.

Op elk van de eilanden en in Paramaribo treden behalve Heijne, Allas, Humaydan en Chauly ook auteurs en musici uit de regio op. In Curaçao zijn dat o.a. Roy Evers, Roland Colastica, Mario Kleinmoedig, Diana Lebacs, Boi Antoin (Bonaire) en Shrinivási (Suriname). Op Sint Maarten zijn de lokale deelnemers o.a. Peter Lake, Lucinda Audain, Lenworth Wilson, Changa Hickinson en Clara Reyes; op Aruba Belinda de Veer, Caresse Isings, Luciano Milliard en Victor Mathilda. In Suriname treden o.a. op Tessa Leuwsha, Alida Neslo, John Wladimir Elskamp en Annemarie Sanches.

De agenda van publieksoptredens is als volgt:
Woensdag 14 april: Crossing the Seas - Sint Maarten, in het Cultural Center, Backstreet, Philipsburg - 19.00 uur.
Vrijdag 16 april: Krusa Laman - Curaçao, Villa Maria, 20.00 uur
Zaterdag 17 april 2010: Krusa Laman - Kaminda rais a kue tera/A Sense of Belonging, Teatro Luna Blou - 20.00 uur
Zondag 18 april 2010: Crusa Lama - Aruba, Hardin Arubiana/Caribiana - 19.00 uur.
Woensdag 21 april: Tori fu dya nanga abrawatra - Verhalen van hier en overzee, On Stage - Paramaribo - 20.00 uur.

De tournee van Winternachten is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, en vele lokale sponsors en subsidiënten op de eilanden en in Suriname.

Meer informatie over de programma's en de deelnemende auteurs vindt u op onze website.

Geplaatst op: donderdag 8 april 2010