Ga naar de inhoud
NL EN menu

Winternachten Festival: rake woorden, diepzinnige waarnemingen en richtinggevende verbeelding

Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag verwelkomt ruim 80 schrijvers, journalisten en denkers, waaronder bekende buitenlandse auteurs. Op het programma staan tientallen interviews over boeken, beschouwende gesprekken over actuele onderwerpen, voordrachten van speciaal voor het festival geschreven teksten, filmvertoningen en prijsuitreikingen. Het festival vindt plaats in Den Haag van donderdag 19 tot en met zondag 22 januari 2017 in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Voor kaartverkoop en volledig programma zie www.writersunlimited.nl.

Winternachten Festival-motto: Is this the real life?
Festivalcurator en -programmamaker Shervin Nekuee over de komende editie: "Tegenover het reclamebeeld van de gelukkige consument of de ondernemer, vrij opererend in zijn marktplaats, staat een andere werkelijkheid. Die van een politieke gemeenschap op het kruispunt van grote vragen: hoe om te gaan met de vluchtelingen die naar Europa komen; met welke woorden en welke wapens de terroristische aanslagen te beantwoorden; hoe ons te verhouden tot de terugkeer van populistische politiek en de hang naar de sterke leider - van Amerika tot aan Turkije en Rusland. En wat te doen tegen onze eigen agorafobie en xenofobie in tijden van mondialisering van onze straten en steden? Het Winternachten Festival 2017 biedt gesprekken met schrijvers, dichters, denkers en journalisten die ons in deze turbulente tijd van rake woorden, diepzinnige waarnemingen en richtinggevende verbeelding voorzien."

Actualiteit tijdens Friday & Saturday Night Unlimited
Tijdens de festivalavonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited komen actuele kwesties aan de orde in tientallen gesprekken met onder meer Arnon Grunberg, Tommy Wieringa, Bas Heijne, Christine Otten, Frank Westerman, Hassnae Bouazza, Rodaan Al Galidi, Margriet Oostveen en Ilja Leonard Pfeijffer; uit het buitenland verwelkomt het festival onder meer Colson Whitehead (US), Dorit Rabinyan (ISR), Ian Buruma (NL/US), Mircea Cărtărescu (RO), Michaïl Sjisjkin (RU), Olga Grjasnowa (DE/EE) en Tomas Sedlacek (CZ) (zie verder hieronder). Gespreksonderwerpen zijn onder meer de Verenigde Staten van president Trump, de terreurcampagne van IS, de Turkse en Russische machthebbers, de verborgen verhalen van de stad, de sociale media-sprookjes die we over onszelf verspreiden, onrecht bestrijden met woorden, het beeld dat vluchtelingen hebben van Europa en een analyse van angstig Nederland. Bezoekers kiezen hun eigen route langs de programma's in vier zalen van Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Het programma is 50/50 Nederlands- en Engelstalig.
vrijdag 20 en zaterdag 21 januari 2017, 20:00-01:00

Tomas Sedlacek over economie en de Bijbel
Reading the Bible with Sedlacek belooft een inspirerende belevenis te worden: een dialoog met de wereldberoemde macro-econoom Tomas Sedlacek over de fascinerende verhouding tussen economie en verhalen uit de Bijbel. Hij bespreekt met het publiek vier hoofdstukken: Genesis hoofdstuk 2 en 3, Job hoofdstuk 1 en Lucas hoofdstuk 15. Sedlacek staat bekend om zijn heldere, associatieve en sprankelende betogen. Hij pleit voor een socialere economie en verbindt overtuigend economische verschijnselen met bijvoorbeeld religieus besef, mythen en filosofie.
zaterdag 21 januari 2017, Theater aan het Spui, 14:00-15.15

Louise O. Fresco over Indische roman De tienduizend dingen
In NRC Leesclub Live bespreekt Louise O. Fresco De tienduizend dingen, het meesterwerk van Maria Dermoût uit 1955. Fresco is zelf schrijver, alsook landbouwkundige en bestuursvoorzitter van de Universiteit van Wageningen. Ze bespreekt met het publiek waarom juist deze Indische roman haar inspireert, raakt en motiveert; waarom de roman nog steeds actueel en relevant is.
zaterdag 21 januari 2017, Theater aan het Spui, 16:00-17:15

Opening Night, VPRO's OVT en Schrijversfeest
Tijdens Opening Night staat de vrijheid van meningsuiting centraal met een lezing door Russische schrijver Michail Sjisjkin, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards en een panelgesprek over superdiversiteit met essayist Ian Buruma en schrijvers Celal Altuntas en Peter Abspoel. Zondagochtend zijn bezoekers - gratis - welkom bij de live-opnamen van het VPRO-radioprogramma OVT en op zondagmiddag viert Winternachten Festival de Nederlandse letteren tijdens het Schrijversfeest met onder meer een voordracht door schrijver Karin Amatmoekrim en de uitreiking van de Haagse literaire prijzen in samenwerking met de Jan Campert-Stichting.
donderdag 19 januari 2017 (Opening Night), 20:00-22:00; zondag 22 januari 2017 (OVT en Schrijversfeest), 10:00-12:00 en 14:00-16:00

Winternachten op het Noordeinde, in Theater Dakota, ISS en Haagse Hogeschool
Tijdens het lunchuur op donderdag 19 januari treden Winternachten Festival-schrijvers Dorit Rabinyan en Hassnae Bouazza - gratis - op voor studenten in het Atrium van de Haagse Hogeschool.
Zaterdagmiddag 21 januari organiseert Winternachten Festival een ontdekkingstocht naar verborgen verhalen in drie winkels op en bij het Noordeinde. Schrijvers en winkeliers vertellen hun verhalen bij De Filosoof, Omar Munie Flagship Store en Blue Sense Interior.
Eveneens zaterdagmiddag 21 januari staan (wereld)verhalen centraal in Theater Dakota met optredens van zangeres Denise Jannah en dichter Marieke Rijneveld; in het Institute of Social Studies (ISS) vertellen performer en schrijver Salena Godden, schrijver Piotr Ibrahim Kalwas en de studenten elkaar verhalen van ver en dichtbij.
donderdag 19 januari, Atrium Haagse Hogeschool, 12:00-13:00; zaterdag 21 januari, ISS, 14:00-15:15; Theater Dakota, 15:30-17:30


Winternachten Festival verwelkomt de buitenlandse schrijvers:
• Colson Whitehead is een van de meest ambitieuze, baanbrekende schrijvers van hedendaags Amerika op dit moment. Zijn met de National Book Award 2016 bekroonde roman De ondergrondse spoorweg is een alternatieve geschiedenis van de slavernij in Amerika, en een beheerste, doch woedende allegorie van de black struggle.

• Dorit Rabinyan, schrijft behalve succesromans ook poëzie en kinderboeken en werkt als televisiepresentator en scenarioschrijfster. Haar recent verschenen, bekroonde en omstreden roman Grensleven gaat over de liefde tussen een Israëlische vrouw en een Palestijnse man.

• Michaïl Sjisjkin, prominente, bekroonde Russische schrijver/journalist van o.a. Onvoltooide liefdesbrieven is een verfijnd stilist die in zijn fictie Russische en Europese literaire tradities combineert. Zijn oeuvre is in meer dan dertig talen gepubliceerd.

• Mircea Cărtărescu, gezien als de grootste moderne Roemeense schrijver, is bekend om zijn deels autobiografische, ook in het Nederlands vertaalde Orbitor-romantrilogie waarin hij diep in de geschiedenis, werkelijkheid en magie van zijn land duikt.

• Ian Buruma, Brits-Nederlandse schrijver, japanoloog en essayist. Publiceert in o.a. NY Times, The Guardian en NRC. Voorjaar 2016 verscheen zijn Hun beloofde land, mijn grootouders in tijden van liefde en oorlog.

• Olga Grjsnowa, geboren in Azerbeidzjan, emigreerde op haar 12e met haar familie naar Duitsland. Haar zeer succesvolle debuutroman Een Rus is iemand die van berken houdt werd bekroond met diverse literaire prijzen.

• Rodrigo Hasbún, Boliviaanse schrijver van verhalen, korte romans en scenario's (Jonathan Safran Foer: "Hij is geen goede schrijver. Hij is een van de grootste"). Zijn Woeste jaren verscheen augustus 2016.

• Michel Faber,geboren in Den Haag, beroemd Australisch schrijver van de monumentale romans Lelieblank, scharlakenrood, Het boek van wonderlijke nieuwe dingen en het verfilmde Under the Skin.

• Tomás Sedláček, prominent econoom, denker, universitair docent en strateeg van de Tsjechische bank CSOB, bereikte internationale faam met zijn boek De economie van goed en kwaad.

• Salena Godden, auteur van 'Springfield Road', 'Fishing In The Aftermath' en 'Under The Pier' is een van de beste Britse dichters die met regelmaat tijdens literaire en muzikale festivals optreedt. Haar nieuwe live spoken word album LIVEwire kreeg na de lancering in 2016 lovende recensies includief een vijf sterren-bespreking in The iPaper.

• Hassan Blasim, filmmaker en schrijver; vluchtte uit Irak en leeft nu in Finland; zijn The Corpse Exhibition, een intense roman vol geweld, dromen en humor over een land in oorlog verschijnt januari 2017 in Nederlandse vertaling. 'Misschien wel de beste Arabische schrijver van dit moment' (The Guardian)

• Piotr Ibrahim Kalwas, Poolse schrijver en journalist; publiceert veel over Egypte, o.a. Egipt, haram halal (2015).

geplaatst op: donderdag 15 december 2016