Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten festival opent met uitreiking Oxfam Novib PEN Awards

Winnaars Oxfam Novib PEN Award 2019 - foto: Basso Cannarsa / Opale (Belli) & Danielle Alma Ravitzki (Tatour)
Winnaars Oxfam Novib PEN Award 2019 - foto: Basso Cannarsa / Opale (Belli) & Danielle Alma Ravitzki (Tatour)

De Nicaraguaanse schrijfster Gioconda Belli en de Palestijnse schrijfster Dareen Tatour hebben dit jaar de Oxfam Novib PEN Award gewonnen. Op donderdag 17 januari 2019 ontvangen zij de prijs uit handen van Oxfam Novib directeur Michiel Servaes tijdens de openingsavond van het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag.

'Vrijheid om kritisch te kunnen schrijven is niet overal vanzelfsprekend,' zegt Servaes. 'Voor schrijvers in sommige landen betekent een kritische noot al de dood. Om misstanden aan de kaak te stellen en te werken aan een rechtvaardige samenleving zijn schrijvers die hun nek uitsteken onmisbaar. We mogen niet voorbijgaan aan hun kracht en moed om ondanks alle bedreigingen door te gaan. Ondanks alle intimidaties weigeren Tatour en Belli de pen neer te leggen. Met de Oxfam Novib PEN Award eren we hen en benadrukken we hoe belangrijk hun bijdrage is aan een rechtvaardige wereld.'

Dareen Tatour
De Palestijnse dichter Dareen Tatour werd door het Hof van Nazareth veroordeeld wegens beschuldigingen van aanzetten tot geweld en steun voor terreurorganisaties.
Ze heeft bijna drie jaar vastgezeten en kwam in oktober 2018 vrij. De veroordeling van Tatour hangt voornamelijk samen met een video waarin ze een van haar gedichten reciteert met de titel: 'Qawim ya sha'abi, qawimhum (Weersta, mijn mensen, weersta hen). PEN International heeft Dareen Tatour, vanaf het begin van het proces gesteund en zal dat blijven doen. Oxfam Novib belicht met deze prijs de toenemende onderdrukking van kritische geluiden in zowel Israël als de bezette Palestijnse gebieden, zowel door wetgeving (bv electronic crimes law) als door directe intimidatie.

Gioconda Belli
Is een beroemde dichter en schrijver in Latijns-Amerika. Zij is een grote criticaster van de huidige Nicaraguaanse regering en in dat verband is ze beschuldigd van terroristische activiteiten. Belli is de directeur van PEN Nicaragua en speelt daarin een belangrijke rol in de strijd voor vrije meningsuiting, vooral in het licht van de drastische verslechtering van het klimaat voor vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten in het algemeen in het land. Gioconda en verschillende andere leden van het Centrum werden in mei beschuldigd van 'terroristische samenzwering' in wat volgens PEN een poging is om hen in diskrediet te brengen en te intimideren. In Nicaragua zijn al 322 mensen gedood in sociale protesten, die begonnen in april 2018. Minstens 400 mensen belandden in de gevangenis of zijn verdwenen na het aannemen van een controversiële antiterrorisme wet in augustus 2018.

Opening Night Winternachten festival Den Haag 2019
De Opening Night van het Winternachten festival staat met de Free the Word!-speech, poëzie, muziek en de Oxfam Novib PEN Awards in het teken van het vrije woord. Na een welkomstwoord van Winternachten-directeur Ton van de Langkruis opent Robert van Asten, de Haagse wethouder voor Mobiliteit, Cultuur en Strategie, het festival.
Radna Fabias, winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018, draagt voor uit haar bundel Habitus. De vrijheid van meningsuiting staat vervolgens centraal in een statement door de Amerikaans-Mexicaanse schrijver Jennifer Clement, voorzitter van PEN International. Daarna spreekt de Canadese schrijver Madeleine Thien de Free the Word!-speech uit. Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes worden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Na de uitreiking gaan de winnaars in gesprek met schrijver en journalist Hassnae Bouazza en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal. De winnaars dragen hun poëzie voor. Het (Engels gesproken) programma wordt omlijst met muziek van en door singer-songwriter Raj Mohan. De presentatie van de Opening Night is in handen van Hassnae Bouazza.


Over Oxfam Novib PEN Award
De Oxfam Novib PEN Award is een samenwerking tussen Oxfam Novib en de internationale schrijversvereniging PEN (Poets, editors, essayists, novelists). PEN zet zich in voor vervolgde schrijvers. Er worden jaarlijks een aantal awards toegekend. Elk jaar komen de winnaars naar Nederland om de award in ontvangst te nemen. De Oxfam Novib PEN Award ging in voorgaande jaren naar onder meer de Venezolaanse journalist Milagros Socorro, de Ethiopische blogger en journalist Eskinder Nega, de Indiase onderzoeksjournaliste Malini Subramaniam, de dichter Ashraf Fayadh (Saoedi-Arabië), schrijver Omar Hazek (Egypte) en journalist, schrijver en filmmaker Can Dundar (Turkije). Den Haag is als internationale stad van recht, vrede en veiligheid een logische plaats voor de uitreiking van de Award.

Geplaatst op: dinsdag 15 januari 2019