Ga naar de inhoud
NL EN menu

Videoregistratie 'Waarom zijn medicijnen zo duur?'

Paul Keller, Lucien Hordijk, Huub Schellekens en Elles de Bruin
Paul Keller, Lucien Hordijk, Huub Schellekens en Elles de Bruin

Dat medicijnen zo duur zijn, ligt voor een belangrijk deel aan de bescherming die ontwikkelaars en producenten van geneesmiddelen genieten. Kan het ook anders? Op 5 april was er in de Centrale Bilbiotheek in Den Haag een programma in de de serie 'Science Unlimited', met hoogleraar Farmaceutische Biotechnologie Huub Schellekens, wetenschapsjournalist van De Correspondent Lucien Hordijk en auteursrechtspecialist Paul Keller. Elles de Bruin leidde het gesprek. Klik hier om de videoregistratie te zien.

Big Pharma heeft het voor het zeggen op de medicijnenmarkt, en het lijkt er niet op dat daar op korte termijn verandering in komt. Terwijl bijna iedereen het er over eens is dat kostenbeheersing in de zorg een hoge prioriteit heeft. Wat zou er bijvoorbeeld met de prijs van medicijnen gebeuren als in de farmaceutische industrie de wetten van creative commons zouden gelden? Als de bedenkers niet zo op hun strepen zouden staan? Als kennis gemeenschappelijk eigendom wordt en het monopolie op productie en distributie zou verdwijnen?

Die vragen legt gespreksleider Elles de Bruin voor aan het panel. Maar eerst wil ze weten wat er komt kijken bij het ontwikkelen van een nieuw medicijn. Wie neemt het initiatief? Welke partijen zijn erbij betrokken? Welke belangen hebben zij? Wie hakt de knopen door? En wat is er nodig om zoals het nu gaat los te laten?


geplaatst op: maandag 21 maart 2016