Inschrijven op de nieuwsbrief

Vertrekkend Writers Unlimited-directeur Ton van de Langkruis onderscheiden met Stadspenning

Ton van de Langkruis tijdens de Opening Night. Winternachten Festival 2017. Donderdag 19 januari 2017 in Theater aan het Spui - foto Serge Ligtenberg
Ton van de Langkruis tijdens de Opening Night. Winternachten Festival 2017. Donderdag 19 januari 2017 in Theater aan het Spui - foto Serge Ligtenberg

Op 1 april 2020 vertrekt Ton van de Langkruis als directeur van Writers Unlimited, de stichting die in Den Haag het Winternachten internationaal literatuurfestival en maandelijkse literaire avonden organiseert.

Bij de bekendmaking van zijn vertrek, 15 januari tijdens de openingsavond van de 25e festivaleditie in Theater aan het Spui in Den Haag, kreeg Van de Langkruis uit handen van de Haagse wethouder Robert van Asten de Stadspenning 'voor zijn niet aflatende inzet voor het Haagse culturele leven en voor Writers Unlimited en Winternachten in het bijzonder.' Van de Langkruis richtte het festival op in 1995 en is sindsdien directeur. Na het festival start het bestuur van Writers Unlimited de procedure voor de werving van zijn opvolger.

Robert van Asten, wethouder Mobiliteit en Cultuur van de gemeente Den Haag, zei in zijn toespraak bij de overhandiging van de Stadspenning aan Ton van de Langkruis: "Je scherpe blik, het feilloos aanvoelen van de tijdsgeest, je vermogen om altijd te vernieuwen en de verbinding te zoeken hebben ertoe bijgedragen dat Winternachten in binnen-en buitenland een ijzersterk merk is geworden."

Farah Karimi, voorzitter van het bestuur van Writers Unlimited over het vertrek van Ton van de Langkruis: "Vijfentwintig jaar lang heeft Ton met veel passie, visie en doorzettingsvermogen gewerkt aan zijn ideaal om schrijvers, dichters en kunstenaars uit de hele wereld een podium te bieden; om hen met elkaar en met het Nederlandse publiek in contact te brengen voor inspirerende gesprekken over tal van maatschappelijk relevante onderwerpen. Na 25 jaar is het ondenkbaar een nieuw jaar in Den Haag te beginnen zonder het internationale literatuurfestival Winternachten. Wij, de stad Den Haag en literaire wereld tot ver buiten Nederland zijn Ton veel dank verschuldigd."

Ton van de Langkruis (Den Haag, 1957) is oprichter en directeur van Writers Unlimited. Hij werkte van 1981 tot 1991 in het theater als dramaturg, regisseur, recensent en tournee-organisator. In 1992 organiseerde hij het Samuel Beckett Festival in Den Haag, een samenwerkingsproject van de Haagse kunstinstellingen. In 1995 organiseerde hij het Festival Indië/Indonesië, waarin de kunsten uit Indonesië en Nederland samenkwamen, bij gelegenheid van de 50e verjaardag van de Republiek Indonesië. Dit evenement, eindigend in de Indische Winternacht, was de start van het festival Winternachten, het internationale literatuurfestival van Den Haag.

Onder leiding van Ton van de Langkruis is het Winternachten festival sterk gegroeid. Wat in 1995 begon als een avond over Indische letteren, is nu een invloedrijk literair evenement met meer dan honderdtwintig auteurs uit binnen- en buitenland, en rond de vijfduizend bezoekers. Van de Langkruis heeft zich met succes sterk gemaakt voor samenwerking met vele landelijke en lokale organisaties, theaters, bibliotheken, musea en scholen. De jubileumeditie 2020 vindt in Den Haag plaats op zestien culturele en educatieve plekken door heel Den Haag.

Naast het festival startte Van de Langkruis vanaf 2000 met het organiseren van maandelijkse themagesprekken met schrijvers, dichters, wetenschappers en journalisten uit binnen- en buitenland in onder meer de Centrale Bibliotheek Den Haag. Tussen 2001 en 2016 organiseerde hij buitenlandse schrijverstournees met lokale en Nederlandse auteurs naar onder meer Indonesië, Noord-Afrika, Libanon, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika. Hij nam verder het initiatief voor het educatieproject Spot on Young Poets waarin jaarlijks honderden leerlingen van Haagse middelbare scholen les krijgen in gedichten schrijven en voordracht.

Geplaatst op: woensdag 15 januari 2020