Inschrijven op de nieuwsbrief

Uitreiking Haagse literaire prijzen; Stian Olesen (De Vrije School Den Haag) wint Jonge Campert-prijs 2020

Vlnr Stian Olesen, Stefan Hertmans, Marente de Moor, Aad Meinderts, Gideon Samson en Paul Demets
Vlnr Stian Olesen, Stefan Hertmans, Marente de Moor, Aad Meinderts, Gideon Samson en Paul Demets

Op de slotdag van het 25e Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag, zondag 19 januari 2020, heeft wethouder Robert van Asten tijdens het Schrijversfeest in Theater aan het Spui de Haagse literaire prijzen uitgereikt. Stefan Hertmans ontving de Constantijn Huygens-prijs. De Jonge Campert-prijs voor de beste dichter-scholier ging in de Spot on Young Poets-finale naar Stian Olesen, veertienjarige leerling van De Vrije School Den Haag.

Schrijver, dichter en essayist Stefan Hertmans ontving de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. Paul Demets kreeg de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel De Klaverknoop. Marente de Moor ontving de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Foon. Jeugdboekschrijver Gideon Samson kreeg voor zijn boek Zeb. de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs uitgereikt. De literaire onderscheidingen worden namens de gemeente Den Haag uitgereikt door de Jan Campert-Stichting. Robert van Asten, wethouder Mobiliteit en Cultuur, overhandigde de prijzen aan de bekroonde auteurs.

Stefan Hertmans werd toegesproken door filosoof en schrijver Joke Hermsen, en kreeg een muzikale ode van klassiek accordeonist Oleg Lysenko. Dichter Tjitske Jansen droeg uit haar werk voor als ode aan Paul Demets. Marente de Moor kreeg een muzikale ode van componist en pianist Tijn Wybenga en trompettist Alistair Payne. Literair NRC-redacteur Thomas de Veen bracht een laudatio aan Gideon Samson.

Het Schrijversfeest werd geopend met voordracht door dichter Jasper Albinus. Ook de drie Spot on Young Poets-finalisten droegen eigen poëzie voor: Stian Olesen, De Vrije School Den Haag; Andrej Racz, Edith Stein College en Amanou Jansen, Dalton Den Haag; evenals Mirle Wittekoek, die vorig jaar de Jonge Campert-prijs won. De jury kende verder een Eervolle Vermelding toe aan Noemí Lorenzo, Dalton Den Haag.

De Jonge Campert-prijs 2020 voor beste scholierendichter werd gewonnen door Stian Olesen, leerling van De Vrije School Den Haag.
Spot on Young Poets is een educatieproject van Writers Unlimited, poëziedocenten Diann van Faassen en Frederike Kossmann, programmamaker en presentator Francis Broekhuijsen, de deelnemende Haagse scholen en Museum Meermanno | Huis van het Boek. Ruim 300 leerlingen deden najaar 2019 en begin 2020 op school mee aan dichtlessen; een deel van hen volgde dichtworkshops en droeg hun eigen gedicht voor tijdens het Winternachten festival.

Spot on Young Poets-deelnemers krijgen verder een uitnodiging voor het poëzie-radioprogramma Het Woordenrijk op Den Haag FM, worden gevraagd op te treden tijdens het Bevrijdingsfestival, en gaan hun gedichten drukken met een zelf gemaakte linosnede in Museum Meermanno | Huis van het Boek.

De presentatie van het Schrijversfeest was in handen van Noraly Beyer. Het Schrijversfeest is samengesteld door Jet Steinz en wordt georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met de Jan Campert-Stichting / Literatuurmuseum.

Ruim honderdtwintig schrijvers, dichters, journalisten en musici uit binnen- en buitenland kwamen tijdens de jubileumeditie van het Winternachten festival naar Den Haag voor drukbezochte en deels uitverkochte optredens in Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Zuiderstrandtheater, De Haagse Hogeschool, de bibliotheken Nieuw Waldeck, Ypenburg en Schilderswijk, Theater en Filmhuis Dakota, het International Institute of Social Studies, Dalton Den Haag, Edith Stein College en Museum Meermanno | Huis van het Boek.

De 26e editie van het Winternachten festival zal plaatsvinden van woensdag 13 tot en met zondag 17 januari 2021. De komende maanden vinden in onder meer de Centrale Bibliotheek Den Haag de Writers Unlimited-avonden plaats: gesprekken over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving met auteurs uit binnen- en buitenland.

De eerstvolgende Writers Unlimited-avond is Schrijversdiner met de Turkse auteur Barbaros Altug in Vadercentrum Adam, vrijdag 24 januari 2020, 17:30-20:00, Jonckbloetplein 24 Den Haag, gratis toegang inclusief driegangen-diner, reserveren verplicht.

Writers Unlimited
Stichting Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. Jaarlijks in januari in het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag, maandelijks in onder meer de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Den Haag, Nederlands Letterenfonds, VSBfonds, Eye Opener Cultuurfonds, Dioraphte, Lira Fonds, Fonds 1818 en vele vrijwilligers.

Geplaatst op: zondag 19 januari 2020