Inschrijven op de nieuwsbrief

Tsitsi Dangarembga krijgt PEN Award 2021 tijdens Winternachten festival

Tsitsi Dangarembga - foto Hannah Mentz
Tsitsi Dangarembga - foto Hannah Mentz

Op 13 januari 2021 is, tijdens het Winternachten festival-openingsprogramma, de PEN Award for Freedom of Expression uitgereikt aan de Zimbabwaanse auteur Tsitsi Dangarembga, voor haar opmerkelijke werk in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting. Dangarembga is romanschrijver, dichter, filmmaker en toneelschrijver. Haar roman This Mournable Body stond op de shortlist voor de Booker Prize 2020. Ze is ook een toegewijd activist en oprichter van PEN Zimbabwe.

De prijsuitreiking, die plaatsvindt in het kader van de openingsavond van het online Winternachten International Literature Festival Den Haag, werd ingeleid door PEN International President en schrijver Jennifer Clement:

"Het is een eer om Tsitsi Dangarembga de PEN-Award for Freedom of Expression te geven. Haar moedige werk als schrijver, filmmaker en activist in Zimbabwe stond vorig jaar opnieuw in de schijnwerpers toen ze werd gearresteerd voor anti-corruptieprotesten. Dangarembga's werk richt zich op het gebrek aan vrijheden voor vrouwen in de Zimbabwaanse patriarchale wereld. Ze kreeg internationale bekendheid met haar debuutroman Nervous Conditions, die de allereerste gepubliceerde Engelse roman van een zwarte vrouw uit Zimbabwe werd".

Tsitsi Dangarembga is een bekroonde Zimbabwaanse romanschrijver, filmmaker en toneelschrijver. Haar roman This Mournful Body stond op de shortlist voor de Booker Prize 2020. Ze is ook de auteur van Nervous Conditions, dat ze op vijfentwintigjarige leeftijd schreef en waarvoor ze de Commonwealth Writers' Prize kreeg. Nervous Conditions werd door Doris Lessing geprezen als een van de belangrijkste romans van de twintigste eeuw.

Dangarembga richtte het productiehuis Nyerai Films en het International Images Film Festival for Women op, evenals het Institute of Creative Arts for Progress in Africa, waar ze werkt als regisseur.
Dangarembga is ook een dichter en een toegewijd activist, evenals oprichter van PEN Zimbabwe.

Op 31 juli 2020 protesteerde ze vreedzaam tegen de corruptie in Harare toen politieagenten in burger haar arresteerden zonder de aanklacht te vermelden. Ze werd 's nachts opgepakt en vervolgens beschuldigd van het aanzetten tot geweld en het overtreden van de anticoronavirus-gezondheidsvoorschriften.

Dangarembga werd op borgtocht vrijgelaten en kreeg op 18 september 2020 het bevel om naar de rechtbank te gaan. Ze werd bevolen haar paspoort af te geven aan de autoriteiten en zich elke week te melden bij een politiebureau tot haar volgende optreden voor de rechtbank. Haar zaak is niet voortgezet, en ze blijft de rechtbank bezoeken zoals bevolen. PEN International roept sinds augustus 2020 op om alle aanklachten tegen haar onmiddellijk te laten vallen.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers die voor hun werk zijn vervolgd en ondanks hun vervolging sinds 2005 blijven werken. Voorheen bekend als de Oxfam Novib/ PEN Award voor Vrijheid van meningsuiting, oorspronkelijk in samenwerking met PEN International, het PEN Noodfonds en Oxfam Novib. Dit jaar zal PIP Den Haag (People in Print) de Award ondersteunen.

Eerdere winnaars zijn onder meer de Oegandese academicus, schrijver en feministisch activist Dr. Stella Nyanzi (2020), de Palestijnse dichter Dareen Tatour, de Nicaraguaanse auteur Gioconda Belli en de Italiaanse journalist Roberto Saviano (2019), evenals de Ethiopische journalist Eskinder Nega en de Venezolaanse journalist Milagros Socorro (2018). Bekijk hier de volledige lijst van winnaars en meer informatie over de award.

De PEN Award for Freedom of Expression is de eerste van een reeks evenementen in 2021 ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van PEN. 100 jaar na de oprichting belichaamt PEN International nog steeds de geest van zijn oprichter, de Engelse schrijfster Catherine Amy Dawson Scott. Vandaag de dag wordt PEN International erkend als 's werelds belangrijkste vereniging van schrijvers en als een toonaangevende expert op het gebied van de vrijheid van meningsuiting.

Geplaatst op: donderdag 7 januari 2021