Inschrijven op de nieuwsbrief

The Series, oktober 2011: Nobelprijswinnaar Tranströmer geëerd in Den Haag

Erik Menkveld en Bernlef - foto Serge Ligtenberg
Erik Menkveld en Bernlef - foto Serge Ligtenberg

Bernlef en Erik Menkveld zijn kenners en liefhebbers van het werk van de meest recente winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur: Tomas Tranströmer. Bernlef introduceerde hem in ons land en vertaalde zijn werk. 

Beide Nederlandse schrijvers zijn aan elkaar gewaagd en hun kennis van Tranströmer staat garant voor een spannende en intieme introductie op zijn werk, gelardeerd met unieke opnames van de grote Zweedse dichter zelf. Ze gingen met elkaar in gesprek over werk en leven van de dichter, die, getroffen door een beroerte, strijdt met afasie en zichzelf opnieuw pianospelen heeft moeten leren. Met één hand.

De avond over Tomas Tranströmer was de eerste van een serie internationale literaire avonden die de Bibliotheek Den Haag organiseert i.s.m. Writers Unlimited onder de noemer The Series. In iedere aflevering komen schrijvers/dichters samen om in gesprek te gaan over een gedeeld thema.

Writers Unlimited - The Series 1:  Bernlef en Menkveld over Tranströmer
Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag
maandag 24 oktober 20:30 u

Writers Unlimited The Series wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en M.O.A.C. Gravin van Bylandt Stichting. De volgende aflevering is op vrijdag 25 november 2011.

J. Bernlef (1937) schreef een groot aantal gedichten, verhalen, romans en essays. Geliefd en veelgelezen zijn zijn romans Hersenschimmen (1984) en Publiek geheim (1987) en ook zijn latere romans werden goed ontvangen. Hij ontving vele prijzen, zoals de P.C. Hooft-prijs en de AKO literatuurprijs. In 2008 was hij de auteur van het boekenweekgeschenk, De pianoman.

Erik Menkveld (1959) debuteerde in 1997 met de dichtbundel De karpersimulator, die o.a. werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs. Onlangs werd hij genomineerd voor de Selexys Debuutprijs met zijn eerste (historische) roman, Het grote zwijgen, over de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock.

Tomas Tranströmer (1931) is Zwedens meest geliefde dichter. Zijn achtergrond als psycholoog brengt mee dat hij ingewikkelde zaken weet te duiden en verwoorden. Hij debuteerde in 1954 en sindsdien is zijn werk in meer dan 50 talen uitgebracht. Op 6 oktober werd bekend dat Tranströmer de Nobelprijs voor Literatuur 2011 krijgt toegekend.

Geplaatst op: maandag 17 oktober 2011