Inschrijven op de nieuwsbrief

The Series, november 2011: Marokko door de ogen van Nederlandse schrijvers

Kees Beekmans, Asis Aynan en Greta Riemersma - foto Serge Ligtenberg
Kees Beekmans, Asis Aynan en Greta Riemersma - foto Serge Ligtenberg

Schrijvers Kees Beekmans en Greta Riemersma gingenop 25 november 2011 in gesprek met Asis Aynan over de boeken die ze schreven over Marokko. Kijk voor een video-opname in ons archief. 

Nederland kent veel Marokkaans-Nederlandse auteurs die publiceren over Nederland of over hun leven in Nederland. Vaak schrijven zij over participatie en integratie, of beschouwen zij de Nederlandse samenleving. Op deze avond kregen we het spiegelbeeld: de 'tijdelijke immigranten' Greta Riemersma en Kees Beekmans schreven over de Marokkaanse samenleving. Beide auteurs woonden langere tijd in Marokko en waren meer dan observanten. Asis Aynan, Nederlandse auteur van Marokkaanse afkomst, gingen met ze in gesprek. 
  
'Een kameel kijkt nooit achterom' zei Saïds vader altijd (Greta Riemersma)

Greta Riemersma was correspondent van de Volkskrant in Marokko. Ze schreef, naast haar artikelen en columns, het boek Het land van mijn vader, waarin zijn niet alleen de geschiedenis beschrijft van de vader van haar Marokkaanse echtgenoot, maar ook de wederwaardigheden van haarzelf en haar kinderen tijdens hun verblijf in Marokko

Kees Beekmans
 werd bekend met zijn boek over zijn ervaringen in het onderwijs Eén hand kan niet klapt (E. du Perronprijs 2004) en De jeugd van tegenwoordig (Zilveren Zebra 2006). Hij woonde vijf jaar in Marokko en was er ondermeer correspondent voor De Groene Amsterdammer. Naast zijn columns en boeken in Nederland publiceerde hij tijdens zijn verblijf in Marokko Marokko voor beginners, Sirocco, Tussen hoofddoek en string. 

Asis Aynan
studeerde filosofie aan de UvA en werkt als docent op een ROC. Hij schrijft  voor de Achterpagina van NRC Handelsblad. De columns die hij eerder met Hassan Bahari schreef onder de naam Driss Tafersiti werden een succesbundel onder de titel Ik Driss. en hij is de bedenker van de BerberBibliotheek; een reeks klassiekers uit Berberlanden. In zijn bundel Veldslag en andere herinneringen (2007), schrijft Aynan over zijn jeugd, of zoals hij het zelf noemt, zijn "katholieke-islamitische-berberachtergrond".

Vrijdag 25 november, Centrale Bibliotheek, Spui, Den Haag.

Deze avond is georganiseerd in samenwerking met het Marokko Instituut, en mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Geplaatst op: woensdag 30 november 2011