Inschrijven op de nieuwsbrief

Terugblik vijftiende editie Winternachten in Den Haag

Gerard Spong op vrijdagavond 15 januari - foto Serge Ligtenberg
Gerard Spong op vrijdagavond 15 januari - foto Serge Ligtenberg

De vijftiende editie van het literatuurfestival Winternachten in Den Haag is zondagmorgen afgesloten. De organisatie kijkt terug op een zeer goed bezocht en hooggewaard programma. Onder de hoogtepunten waren de Winternachtenlezing door Antjie Krog en het gezamenlijke optreden van cellist Ernst Reijseger en dichter des vaderlands Ramsey Nasr. Op deze pagina vindt u een terugblik op het festival, met geluidsopnames van alle literaire programma's, en een fotoreportage.

Het openingsprogramma - de Winternachtenlezing - maakte diepe indruk op het publiek. De Zuid-Afrikaanse auteur Antjie Krog bekritiseerde het doorgeschoten individualisme in het westen, en hield een pleidooi voor meer onderlinge verbondenheid in de wereld. Ze werd in haar opvatting gesteund door de schrijvers Xue Xinran (China) en Tarun Tejpal uit India.

Er waren vele hoogtepunten in het vierdaagse festival met meer dan dertig programma-onderdelen en tachtig deelnemers uit vijftien landen. Op zaterdagavond was er een betoverende ontmoeting tussen dichter Ramsey Nasr en cellist Ernst Reijseger. Onderwerp was regels en chaos in de kunst, en de schijnbare vrijheid van de improviserende kunstenaar. Een uur lang zagen we hoe Reijseger en Nasr improviseerden rond het gedicht 'Nieuwjaarsgroet' van Nasr, dat vorige week verscheen naar aanleiding van het rapport van de commissie Davids.

Regels
Het thema van het festival was 'Het spel van de regels'. Advocaat Gerard Spong opende het vrijdagavondprogramma met een toespraak over de omgang met regels in Nederland. Hij refereerde daarbij indirect aan het proces tegen Geert Wilders. Ook de meer specialistische programma's in de kleinere zalen trokken veel publiek. Bijvoorbeeld het filmprogramma 'Vuile was, schone handen' met de Surinaamse documentairemaker Frank Zichem. In het muziekprogramma viel het optreden van Cabocubajazz op: zangeres Dina Medina maakte een muzikale reis door de geschiedenis van de Kaapverdische eilanden.

Haïti
De aardbeving in Haïti had gevolgen voor het festivalprogramma. De Haïtiaanse auteur Kettly Mars bleef ongedeerd, maar kon het eiland niet verlaten. Het festival besloot daarop een vervangend programma aan te bieden, rond de literatuur en geschiedenis van Haïti. Acteur/zanger Maikel van Hetten trad op met Linda Polman, voormalig correspondent in Haïti, de Surinaamse publicist Sandew Hira en Lucia Nankoe, programmamaker van Winternachten.

Grote publieksbelangstelling
De zaalbezetting van Winternachten was vergelijkbaar met die van vorig jaar, gemiddeld tussen de tachtig en negentig procent. De openingsavond en het programma op zaterdagavond waren uitverkocht. Opnieuw was de samenstelling van het publiek cultureel zeer divers. De programmering sloot aan bij de belangstelling van specifieke publieksgroepen, bijvoorbeeld door programma's rond de Berberse, Surinaamse en Antilliaanse literatuur. De tendens dat het publiek ieder jaar jonger wordt, zette zich voort.

Winternachten eert Michaël Zeeman
In een speciaal programma gaf het festival aandacht aan de vorig jaar overleden publicist en literatuurcriticus Michaël Zeeman. Hij was dertien jaar verbonden aan Winternachten als vaste gespreksleider en adviseur. Staatssecretaris Frans Timmermans, Antjie Krog, Marjolijn Februari en Bas Heijne spraken over de bezieling van Zeeman.

Geplaatst op: zondag 17 januari 2010