Inschrijven op de nieuwsbrief

Stefan Hertmans wint Constantijn Huygensprijs

Stefan Hertmans
Stefan Hertmans

De prestigieuze Constantijn Huygensprijs gaat dit jaar naar de Vlaamse schrijver, dichter en essayist Stefan Hertmans. De oeuvreprijs wordt hem overhandigd op het Schrijversfeest tijdens het 25e Winternachten festival.

Hertmans (België, 1951) is schrijver van poëzie, romans, essays, theaterteksten en korte verhalen. Hij debuteerde in 1981 en heeft inmiddels meer dan 30 titels op zijn naam staan. Hij brak internationaal door met Oorlog en terpentijn. Van deze familiekroniek zijn meer dan 250.000 exemplaren verkocht. Het boek verschijnt inmiddels in vierentwintig talen.

Oorlog en terpentijn is gebaseerd op een paar schriften die de schrijver in de jaren tachtig kreeg van zijn grootvader Urbain Martien, over zijn leven voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. De reconstructie van diens verhaal begint in een bekrompen Gentse volksbuurt rond 1900 en krijgt een onvoorziene wending in de Grote Oorlog, waarin alle bestaande deugden aan flarden werden geschoten. De man die schilder had willen worden werd een gedecoreerde oorlogsheld wiens leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

ZIjn recentste roman, De bekeerlinge, verscheen in 2016. Ook hier vertrekt Hertmans vanuit de geschiedenis voor een speurtocht naar het leven van een vrouw uit de hogere kringen van Rouen die in de elfde eeuw verliefd wordt op David, zoon van de opperrabbijn van Narbonne.

Hertmans doceerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en gaf wereldwijd lezingen aan universiteiten. Zijn literaire werk en recensies verschenen in Amerikaanse, Vlaamse en Nederlandse kranten en tijdschriften. Zo werden bloemlezingen van zijn gedichten gepubliceerd in het Engels, Duits en Spaans.

Geplaatst op: donderdag 26 september 2019