Ga naar de inhoud
NL EN menu

Schrijvers, musici en Haags dichttalent voor Winternachten festival op UIT Festival Den Haag

Posterbeeld Winternachten festival 2019 - foto Stephanie Jager, Jager & Kokemor Photography, ontwerp Eindeloos
Posterbeeld Winternachten festival 2019 - foto Stephanie Jager, Jager & Kokemor Photography, ontwerp Eindeloos

Haal tijdens de Cultuurmarkt op zondagmiddag 2 september in de Writers Unlimited-marktkraam alvast uw festivalkaarten. Want die zijn die middag supergoedkoop. U krijgt uw ticket(s) direct mee. Tip: geef een jarige of dierbare ook een ticket kado!

U betaalt geen €29,50 maar slechts €14,75 per ticket voor een van de grote gevarieerde festivalavonden Friday Night Unlimited (18 januari 2019) of Saturday Night Unlimited (19 januari 2019). Deze aanbieding geldt uitsluitend zondagmiddag 2 september tussen 12:00 en 18:00 uur. U kunt betalen met PIN.

Hieronder vindt u een overzicht van alle Winternachten-optredens tijdens het UIT Festival Den Haag 2018. Tot ziens, zondagmiddag, bij onze kraam (nummer 61) op het Lange Voorhout!

Embassy Festival, zaterdagmiddag 1 september: Winternachten 2019 Preview
Writers Unlimited presenteert zaterdagmiddag 1 september op het Embassy Festival een voorproefje van het Winternachten festival 2019. Deze 'Winternachten 2019 preview' is vanaf 16:35 uur – Engels gesproken - te zien op het Container Podium.

Martijntje Smits, techniekfilosoof en ingenieur, kijkt vanuit een bijzondere invalshoek naar het Winternachten festivalthema 'Who wants to live forever': ze vertelt over en leest voor uit het wereldberoemde boek Frankenstein van de Engelse schrijfster Mary Shelley. Tweehonderd jaar geleden werd de roman voor het eerst gepubliceerd. Jong Haags dichttalent en Jonge Campert-prijs 2018-finaliste Elzahra Elkawafi draagt poëzie voor en festivalcurator Shervin Nekuee blikt vooruit naar het Winternachten festival.

++++++++

UIT Festival Den Haag, Lange Voorhout, zondagmiddag 2 september, 14:40-15:00 uur, Container Podium: kom kijken en luisteren naar voordrachten van dichter en schrijver Maarten van der Graaff en jong Haags talent Elzahra Elkawafi, ingeleid door presentator Francis Broekhuijsen.

Maarten van der Graaff won prestigieuze prijzen met zijn dichtbundels. In zijn debuut Vluchtautogedichten (C. Buddingh'-prijs 2014) ontsnapt hij aan het alledaagse op zoek naar nieuwe dimensies. Zijn sterke eerste roman Wormen en engelen (2017) is een eigentijdse zoektocht naar de betekenis van geloof. Maarten is een uitstekend en gedreven performer die graag en regelmatig optreedt, poëzie en proza publiceert in verschillende tijdschriften en programma's samenstelt voor het Winternachten festival.

Writers Unlimited brengt Haags dichterstalent op het UIT Festival-podium: Elzahra Elkawafi deed vorig jaar op school mee aan 'Spot on Young Poets', een dichtworkshop georganiseerd door Writers Unlimited en Haags Dichtersgilde i.s.m. middelbare scholen in Den Haag. Ze schreef een gedicht, kreeg les in voordracht en trad op tijdens het Winternachten festival. Ze was een van de drie finalisten van de Jonge Campert-prijs 2018.

++++++++

UIT Festival, zondag 2 september, Podium Zuid, 15:40-16:00:
Aafke Romeijn en Lounar zijn beiden schrijvers, spoken word-kunstenaars en popartiesten die al uw aandacht verdienen. U ziet ze nu op het UIT Festival voordat ze in januari in Den Haag terugkeren om deel te nemen aan en op te treden tijdens Winternachten festival 2019.

Aafke Romeijn schitterde al op Lowlands en Noorderslag. Met haar messcherpe teksten, dikke beats en analoge synthesizers is ze de ongekroonde koningin van de Nederlandstalige electropop. Denk: Spinvis meets Daft Punk meets Peaches, en je komt al een heel eind in de richting. Aafke debuteerde voorjaar 2018 als schrijver met Concept M. Deze uitstekend ontvangen sciencefictionroman speelt zich af in het Nederland van 2020.

Spoken word artiest en dichter Lounar is opgegroeid tussen de vleugel van haar moeder en de contrabas van haar vader. Ze uit zich het liefst op muzikale wijze en gaat aldus jammend en freestylend door het leven. In 2015 is ze spoken word gaan schrijven en eigen nummers gaan componeren. Kenmerkend is haar ritmische, jazzy gitaarspel in combinatie met beat-box en haar soulvolle stem; ze trad o.m. op in het Bevrijdingsfestival, De Parade, Noorderzon en tijdens Woorden Worden Zinnen in het Paard.

Presentatie: Francis Broekhuijsen

++++++++

Zondag 2 september, Container Podium, 16:20-16:30 uur: Mira Feticu draagt geëngageerde en politiek gedreven gedichten voor als voorproefje op de B-Unlimited Literatuur Late Night tijdens de achtste Nacht van de Dictatuur op vrijdag 14 september. Dan gaan Mira en schrijvers-journalisten Frank Westerman en Chris Keulemans in gesprek over dictatuur en de kracht van het woord in een totalitair regime.

Mira schreef al jong gedichten. De Haagse schrijver en dichter groeide op in Roemenië. In 1993 verscheen haar eerste poëziebundel. Daarna legde ze zich – in het Nederlands - ook toe op proza. Ze publiceerde de romans Lief kind van mij, De ziekte van Kortjakje en Tascha. De roof uit de Kunsthal. Voor Den Haag Centraal schrijft ze wekelijks een column en ze werkt bij Bibliotheek Den Haag als programmamaker van B-Unlimited (Literatuur Late Night).

Op woensdag 19 september staat B-Unlimited in het teken van 'Morality, Truth and Fiction in America'. Bas Heijne spreekt dan met de Amerikaanse schrijver Brad Watson en met Markha Valenta, docent Amerikastudies aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. In de Writers Unlimited-marktkraam zijn tickets verkrijgbaar voor B-Unlimited.

++++++++

Zeepkist t.o. marktkraam Writers Unlimited: 'Boek van mijn leven'
Presentator Francis Broekhuijsen verwelkomt zondagmiddag 2 september schrijvers, dichters en UIT Festival-bezoekers op de zeepkist tegenover de Writers Unlimited-marktkraam. Klim ook op de kist en vertel maximaal vijf minuten over je favoriete boek (roman, dichtbundel, stripverhaal) zonder de titel te noemen. Degene die als eerste de titel juist raadt, wint een festivalticket.

Overzicht zeepkistoptredens 'Boek van mijn leven':
13.00 uur: Tom Dommisse (filosoof, docent Koninklijk Conservatorium)
13.30 uur: Mira Feticu, (dichter en schrijver, programmamaker B-Unlimited Literatuur Late Night)
14:00 uur: Balout Khazraei (Perzische muziek-vertolker) & Shervin Nekuee (Winternachten festival programmacoördinator)
14:15 uur: Harry Zevenbergen (dichter, Haags Dichtersgilde)
15:10 uur: Elzahra Elkawafi (finaliste Jonge Campert-prijs 2018)
15:20 uur: Maarten van der Graaff (dichter en schrijver, redactie Winternachten festival)
16:30 uur: Lounar (spoken word, muzikant)
17:00 uur: Aafke Romeijn (schrijver, singer-songwriter, journalist)
17:30 uur: Diann van Faassen (dichter, Haags Dichtersgilde)
Presentatie: Francis Broekhuijsen (presentator en redactie Winternachten festival)


geplaatst op: donderdag 30 augustus 2018