Inschrijven op de nieuwsbrief

Rodaan Al Galidi, Annelies Verbeke en Pierre Jarawan op vrijdag 21 februari in Centrale Bibliotheek Den Haag

Rodaan Al Galidi going Dutch - foto Lars van den Brink
Rodaan Al Galidi going Dutch - foto Lars van den Brink

Through The Eyes of Immigrants: Nederland, België en Duitsland door de ogen van immigranten. Drie landen, drie auteurs, drie romans over immigranten die hun weg vinden in een nieuw land. Met Rodaan Al Galidi (Hoe ik talent voor het leven kreeg - Two Blankets, Three Sheets), Annelies Verbeke (Dertig dagen -Thirty Days) en Pierre Jarawan (De zoon van de verhalenverteller - The Storyteller). De auteurs gaan met elkaar in gesprek en dragen voor uit hun werk. Gespreksleider is Fiep van Bodegom. Engelstalig programma.

Through The Eyes of Immigrants | Vrijdag 21 februari | 20:30-22.00 uur | Studio B, Centrale Bibliotheek , Spui 68 Den Haag | Gratis toegang voor studenten en scholieren. 7,- voor leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP. Normale prijs 10,- | Online tickets hier verkrijgbaar.

Rodaan Al Galidi (1971) is dichter en schrijver. Geboren in Irak en opgeleid als civiel ingenieur, ontvluchtte zijn land in 1998 na een studie bouwkunde, kreeg asiel in Nederland en kon zich hier in 2007 legaal vestigen. Inmiddels zijn er dichtbundels, romans, waaronder Dorstige rivier (2008), en boeken met columns van hem verschenen. Hij ontving in 2000 de El Hizjra-literatuurprijs en in 2011 de Literatuurprijs van de Europese Unie. In 2013 verscheen 'Liever niet', antwoordt de liefde, een bundel met verrassende liefdeslyriek. In zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg vertelt hij over zijn ervaringen tijdens zijn periode als asielzoeker in Nederland. Het is net in het Engels verschenen als Two Blankets, Three Sheets. Zijn gedichtenbundel Koelkastlicht (2016) kreeg een VSB Poëzieprijs-nominatie. Al Galidi publiceerde in 2017 het verhalenboek Duizend-en-een-nachtmerries en in 2018 de dichtbundel Neem de titel serieus. In februari 2020 verschijnt zijn nieuwste boek Holland.

Annelies Verbeke (1976) schrijft romans, filmscenario's en toneelstukken. In 2003 debuteerde ze met Slaap!. Later volgden drie romans (Reus, Vissen rood en Dertig dagen), drie bundels korte verhalen, een collectie van journalistieke verhalen en de 'graphic novella' Tirol Inferno, geschreven in jambische pentameters en rijm, gemaakt samen met illustrator Klaas Verplancke. Verbeke's werk is vertaald in 24 talen en heeft een aantal prijzen gewonnen, zoals de Vlaamse Debuutprijs voor SLEEP !, de F.Bordewijkprijs, Opzij Literatuurprijs en NRC Handelsblad Lezersprijs voor Thirty Days. Ze schreef ook verschillende toneelstukken en filmscenario's. Als groot liefhebber van korte verhalen droeg ze bij aan korte verhalenfestivals in heel Europa, schreef ze maandelijkse stukken over 'De korte verhalenverzameling van de maand' in een Vlaamse krant en op de website van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek. Ze woont in Gent, België.

Pierre Jarawan (1985) heeft een Libanese vader en een Duitse moeder en verhuisde op driejarige leeftijd met zijn familie naar Duitsland. Geïnspireerd door de fantasierijke verhaaltjes voor het slapengaan van zijn vader, begon hij op dertienjarige leeftijd te schrijven. Hij won internationale prijzen als slamdichter en werd in 2016 door Abendzeitung uitgeroepen tot Literatuurster van het Jaar. Jarawan ontving een literaire beurs van de stad München (de Bayerischer Kunstförderpreis) voor zijn eerste roman en internationale bestseller The Storyteller (De zoon van de verhalenverteller), over Samir's zoektocht naar zijn vermiste vader. Pierre Jarawan woont in München.

Fiep van Bodegom studeerde literatuurwetenschappen en cultural analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schrijft voor weekblad De Groene Amsterdammer en is redacteur bij literair tijdschrift De Gids. Ze publiceert regelmatig recensies, essays, interviews, vertalingen en proza, zowel in voornoemde tijdschriften als voor Mister Motley, DeFusie, nY en DWB. Van Bodegom staat geregeld op (literaire) festivals en podia, waaronder Perdu, Crossing Border en Spui25. Ze maakt programma's voor het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag.

Programma in samenwerking met World Editions
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boekverkopers

Geplaatst op: maandag 27 januari 2020