Raoul de Jong vertelt over 'Jaguarman' in De Haagse Hogeschool
Raoul de Jong is donderdagmiddag 13 april interviewgast van The Lighthouse/De Haagse Hogeschool en het Winternachten festival. In het gesprek vertelt de schrijver over zijn roman Jaguarman. Gratis toegang!
Jaguarman is een avonturenroman en hommage aan Suriname, het land van zijn vader. De Jongs Boekenweekessay Boto Banja gaat over nazaten van slaafgemaakten die als schrijver hun plek in de wereld opeisten. Het gesprek vindt plaats van 16 tot 17 uur in de Speakers' Corner van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein in Den Haag (naast station Hollands Spoor).
In 2023 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname. Winternachten festival geeft schrijvers en dichters het woord over de sporen van kolonialisme, slavernij en contractarbeid in taal, verhalen, gedichten: op donderdag 13 april (16:00-17:00) in een gesprek met Raoul de Jong in De Haagse Hogeschool, en op zondag 16 april in Theater aan het Spui met de programma's Verhalen die verbinden (14:30-17:00) en All the World's Excuses (19:30-22:00 uur).
TICKETS & INFO zondag 16 april >>
Donderdag 13 april, 16:00-17:00: Raoul de Jong in De Haagse Hogeschool
Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire nonfictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. Voor zijn roman Stinknegers (2006), waarin de hoofdpersoon solo door West-Afrika reist, ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. Verder publiceerde hij o.a. Het leven is verschrikkulluk (2005), It's Amaaazing (2006), Miracoloso (2008), De grootsheid van het al (2013) en Dagboek van een puber (2018). In Jaguarman: mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden (2020), een mix van fictie, nonfictie en reisverhaal, spreekt hij in Suriname met archeologen, dansleraren en wintipriesters, en maakt kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden zoals Anton de Kom, Papa Koenders en Bram Behr. Hij vraagt zich af hoe het komt dat hun stemmen tot nu toe vaak doodgezwegen en vergeten werden. De Jong is mede-maker van de bundel Dat wij zongen: twintig Caraïbische schrijvers om nooit te vergeten (2022) en ontving in 2022 de Anna Blaman-prijs voor zijn hele oeuvre. Hij werkt aan het script voor een film over de Surinaamse anti-kolonialist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom. Samen met Noraly Beyer maakt hij De Correspondent-podcast Tigri Tories (2023) over Surinaamse schrijvers die iedereen zou moeten lezen. In 2023 verscheen zijn Boekenweekessay Boto Banja of: het geheime genootschap der dansende schrijvers.
Zondagmiddag 16 april, 14:30-17:00 in Theater aan het Spui: Verhalen die verbinden met o.a. Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha
Het Winternachten festival-programma Verhalen die verbinden verkent de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Prominente Surinaamse auteurs Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha vertellen in gesprekken met respectievelijk Maria Vlaar en Fiep van Bodegom over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij voor henzelf, hun land, hun familie en hun boeken. Beiden publiceerden in 2023 nieuwe boeken: van Astrid H. Roemer verscheen de roman DealersDochter, van Tessa Leuwsha De wilde vaart: op zoek naar de veerkracht van Suriname.
Auteurs Tessa Leuwsha en Daphne Huisden dragen voor uit hun bijdragen aan Dat wij zongen (2022, uitgave: Das Mag), de bundel waarin twintig vooraanstaande schrijvers van nu een lans breken voor een Caraïbische auteur van toen die hen persoonlijk heeft geïnspireerd.
Zangeres Angel ArunA vertolkt eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi. Verder treden sopraan Lucretia Starke en countertenor Arturo den Hartog op, begeleid door zes musici van ensemble Holland Baroque.
Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgt in de theaterfoyer een kort naprogramma met bijdragen en voordrachten door onder meer Rabin Baldewsingh, schrijver en sinds 2021 Nationaal Coördinator tegen Discriminatie. Presentatie: Sarita Bajnath.
Zondagavond 16 april, 19:30-22:00 in Theater aan het Spui: All the World's Excuses met o.a. Caleb Azumah Nelson, David Diop, Chika Unigwe en Neske Beks
In het Engels gesproken Winternachten festival-programma All the World's Excuses vertellen prominente auteurs Chika Unigwe (VS, o.a. Fata Morgana), David Diop (Frankrijk, International Booker Prize-winnaar voor Meer dan een broer) en Caleb Azumah Nelson (VK, o.a. het uitzonderlijk goed ontvangen romandebuut Open water) over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving, de literatuur en hun boeken. Zij buigen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard dragen zij voor uit eigen werk. Ook schrijver Astrid H. Roemer en dichter Radna Fabias dragen bij met voordrachten.
Verder vertelt schrijver Neske Beks (België) hoe haar nieuwe boek De kleine Morrison, een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief (2023) zich verhoudt tot het thema van All the World's Excuses, en of dat ook geldt voor auteurs uit Nederland of Vlaanderen met wortels in voormalige koloniën.
Zangeres Angel ArunA vertolkt eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi.
Over The Lighthouse
The Lighthouse is een platform voor studenten van De Haagse Hogeschool met activiteiten over actuele en maatschappelijke vraagstukken en wereldwijde issues. Het biedt activiteiten zoals lezingen, discussie en debat, workshops, tentoonstellingen, films en documentaires. De evenementen van The Lighthouse vinden plaats op en rond het centrale binnenplein van het gebouw van De Haagse Hogeschool aan het Johanna Westerdijkplein, vlak naast station Hollands Spoor, in Den Haag. Alle evenementen zijn gratis toegankelijk voor studenten en medewerkers van de hogeschool, en voor overige belangstellenden.