Ga naar de inhoud
NL EN menu

Opening Night: Oxfam Novib/PEN Awards naar vervolgde schrijvers uit Egypte, Turkije en Eritrea

Jennifer Clement (PEN International), Habtom Yohannes (voor Amanuel Asrat), Alaa al Aswani (voor Omar Hazek), Dilek Dundar (voor Can Dundar) en Farah Karimi (Oxfam Novib), Winternachten, 14 januari 2016.
Jennifer Clement (PEN International), Habtom Yohannes (voor Amanuel Asrat), Alaa al Aswani (voor Omar Hazek), Dilek Dundar (voor Can Dundar) en Farah Karimi (Oxfam Novib), Winternachten, 14 januari 2016.

Op donderdag 14 januari ontvingen de Egyptische schrijver Omar Hazek, de Turkse journalist, schrijver en filmmaker Can Dundar en Amanuel Asrat uit Eritrea de Oxfam Novib/PEN Award for Freedom of Expression. Can Dundar en Amanuel Asrat zitten gevangen. De derde prijswinnaar, Omar Hazek, werd op het vliegveld van Caïro tegengehouden door de autoriteiten, en is dus niet instaat om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen. De Egyptische schrijver Alaa Al Aswany ontving de prijs namens hem. Can Dundar werd vertegenwoordigd door zijn vrouw, die een speech van hem voorlas en een filmpje vertoonde. Ook de Eritrese Amanuel Asrat verblijft al sinds 2001 in gevangenschap en hij werd vertegenwoordigd door de Nederlandse journalist Habtom Yohannes. De Oxfam Novib/PEN Award wordt jaarlijks uitgereikt aan schrijvers en journalisten die in moeilijke omstandigheden toch hun pen vrij laten spreken, met gevaar voor hun eigen vrijheid of leven.

De Oxfam Novib/PEN Awards werden uitgereikt op de openingsavond van het internationale literatuurfestival Winternachten op donderdag 14 januari 20:00 uur, Theater aan het Spui, Spui 187, Den Haag.De openingstoespraak werd gehouden door de Brits-Chinese schrijfster Jung Chang, wier wereldberoemde boek 'Wilde Zwanen' in China werd verboden. Na de prijsuitreiking volgde een debat o.l.v. Lex Bohlmeijer over gestrande bedoelingen op de momenten dat we onrecht, zoals censuur, aankaarten. Waarmee helpen we schrijvers echt? In het panel schrijfster Renate Dorrestein, Volkskrant-journalist Toine Heijmans, Award-winnaar Omar Hazek en schrijfster Jennifer Clement, voorzitter PEN International.

Over de Award-winnaars

De publicaties van Omar Hazek omvatten een collectie van poëzie in het Arabisch en Engels. Nadat president Mubarak in 2011 moest aftreden, kwam Hazek met harde corruptiebeschuldigingen aan het adres van de bibliotheek van Alexandrië, waar hij toen werkzaam was. In december 2013 werd hij gearresteerd voor illegaal protesteren. Dit deed hij om aandacht te vestigen op het proces naar aanleiding van de dood van blogger Khalid Said, die in 2010 werd doodgeslagen en symbool van de Egyptische revolutie werd. Hazek werd veroordeeld tot twee jaar en kwam afgelopen september na een presidentieel pardon vrij.

De Turkse schrijver, journalist en filmmaker Can Dundar is een van de bekendste mediapersoonlijkheden van Turkije. Hij zit momenteel in voorarrest vanwege een spionageaanklacht. Dundar, hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet werd november jl. samen met zijn collega-hoofdredacteur uit Ankara gearresteerd. Dundar schreef voor verschillende kranten, produceerde vele televisieprogramma's en publiceerde meer dan twintig boeken. Vlak voor zijn arrestatie ontving zijn krant een onderscheiding van Reporters without Borders voor het openlijk verdedigen en aanhangen van de persvrijheid. Zijn echtgenote Dilek neemt op 14 januari de Award voor hem in ontvangst.

De dichter en songwriter Amanuel Asrat uit Eritrea, is een van de bekendste boegbeelden van de Eritrese poëzie van het begin van deze eeuw. In zijn werk dichtte hij over een diversiteit aan onderwerpen, van het dagelijks leven van minder bedeelden tot oorlog en vrede. Hij was hoofdredacteur van de krant Zemen, een dagblad dat focust op kunst en literatuur, en tegelijkertijd een bekende kunstcriticaster. Asrat werd al in september 2001 gearresteerd, samen met verschillende andere hoofdredacteuren van onafhankelijke dagbladen in Eritrea. Hij zit nog steeds vast in een zwaar bewaakte gevangenis.

Over de Oxfam Novib/PEN Award

De Oxfam Novib/ PEN Award is een samenwerking tussen Oxfam Novib en de Internationale schrijversvereniging PEN (Poets, Editors, Essayists, Novelists), die zich inzet voor vervolgde schrijvers. Er wordt jaarlijks een aantal awards toegekend. De Oxfam Novib/PEN-Award ging eerder naar Duong Thu Huong (Vietnam), Anna Politkovskaya (Rusland), Hrant Dink (Turkije) en vorig jaar naar de Libische schrijfster, activiste en journalsite Razan al-Maghrabi. Den Haag is als internationale stad van recht, vrede en veiligheid een logische plaats voor de uitreiking van de Award.

geplaatst op: vrijdag 15 januari 2016