Inschrijven op de nieuwsbrief

Minister Sigrid Kaag opent 15 januari het 25e Winternachten festival Den Haag

Sigrid Kaag - foto Arenda Oomen
Sigrid Kaag - foto Arenda Oomen

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, opent in Den Haag op woensdagavond 15 januari in Theater aan het Spui de vijfentwintigste editie van het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag.

Tijdens de openingsavond geven Nederlandse en internationale schrijvers en dichters een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza.
Het Winternachten festival viert zijn 25-jarig bestaan met ruim honderd schrijvers, dichters en spoken word-artiesten uit binnen- en buitenland.

Van 15 tot en met 19 januari 2020 is het festival te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, het Institute of Social Studies, Zuiderstrandtheater en PAARD tot De Haagse Hogeschool, Theater Dakota en de bibliotheken Schilderswijk, Ypenburg en Nieuw Waldeck. Met voordrachten, proza, poëzie, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

De Opening Night is een feestelijke avond om de 25e verjaardag van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest). De bundel met in totaal 28 bijdragen verschijnt 14 januari, is samengesteld door Toef Jaeger en wordt uitgegeven door Jurgen Maas.

Op de plek waar in 1995 de eerste Indische Winternacht plaatsvond, Theater aan het Spui, ontvangt het festival deze jubileumopeningsavond (inter)nationale auteurs waarmee het festival en zijn bezoekers door de jaren heen een band opbouwden zoals Goenawan Mohamad (Indonesië) en Nelleke Noordervliet - die ook de eerste Winternacht in 1995 optraden -, Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Reggie Baay, Manon Uphoff, Vamba Sherif en Cynthia McLeod (Suriname).

Winternachten festival zal altijd speuren naar talent en heeft in 25 jaar vele debuterende auteurs uit binnen- en buitenland het woord gegeven. Hoe heerlijk is het om daarom deze avond ook, opnieuw of voor het eerst, Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz te verwelkomen. En ademloos te kijken en luisteren naar hun voordrachten.

Theatermaker, choreograaf en veelzijdig hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran voert delen uit van zijn danssolo Heritage, waarin hij zich heeft laten inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond; een korte video van The Theatre of Wrong Decisions wordt vertoond en een kwartet van het Koninklijk Conservatorium Den Haag zal ook optreden. De presentatie van de Opening Night is in handen van Hassnae Bouazza.

Tickets Opening Night Winternachten festival 2020
Programma Winternachten festival 2020

Geplaatst op: vrijdag 10 januari 2020