Inschrijven op de nieuwsbrief

Literaire kracht voor de Istanbul-Conventie

Meltem Halaceli - foto Koos Breukel
Meltem Halaceli - foto Koos Breukel

Schrijver Meltem Halaceli maakte voor het online Winternachten festival The Female Convention, een programma waarin schrijvers spreken over de noodzaak om de Istanbul-Conventie (het verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld) te steunen. Lees verder waarom zij dit onderwerp koos en wie er aan deelnemen.

Winternachten festival-programmamaker Meltem Halaceli zegt over haar programma The Female Convention:

"Özgecan Aslan, Pinar Gultekin en Emine Bulut: namen van drie Turkse vrouwen die de afgelopen jaren op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht. Het tragische is dat deze lijst nog veel langer is. In Turkije zijn vorig jaar bijna 500 vrouwen vermoord, waarmee het land een wereldwijd ongewenst record brak. De dood van studente Özgecan Aslan opende een Pandora's doos. Een nieuw nationaal bewustzijn bloeide op bij vrouwen en mannen: femicides moeten stoppen.

En er gebeurde iets anders: een ongekend hoog aantal vrouwen openbaarde hun ongewenste seksuele ervaringen met #sende anlat (vertel ook). De gedachte dat huiselijk geweld een ver-van-mijn-bed-show zou zijn, is misleidend.

Ook in Oost-Europa voltrekt zich een felle strijd om zelfbeschikking over het vrouwenlichaam en zorgt de huidige Covid19-crisis vermoedelijk ook in Nederland voor een toename van huiselijk geweld.

De Istanbul-Conventie is in dit licht een fonkelend baken want daarin is vastgelegd dat de aanpak van geweld tegen vrouwen én van huiselijk geweld preventief bestreden moet worden. In de ogen van veel mensen moet deze conventie beschermd worden tegen conservatieve politici en organisaties die er aan morrelen. Het is aan ons om hierin een standpunt in te nemen en de Conventie literaire zeggingskracht te geven.

In The Female Convention tonen auteur Dilâra Gürcü, opiniemaker Mona Eltahawy en schrijver Zsófia Bán ons hoe zij met de scherpte en verbeeldingskracht van de taal, vrouwenrechten opeisen.

Kaouthar Darmoni (directeur van Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis in Amsterdam) en Nazmiye Oral (acteur en schrijver) vertellen hoe zij hun stem en positie als publieke personen inzetten om geweld tegen vrouwen te bestrijden.

Tot slot gaan we met auteur en cultuursocioloog Mithu Sanyal (Duitsland) de diepte in en pogen we tot een nieuwe denkwijze te komen van het omgaan met en nadenken over geweld. Filosoof en theatermaker Laura van Dolron doet op unieke wijze verslag van de online interacties tijdens het programma."


Online Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag 2021
#TheFutureIsFemale: The Female Convention
Vrijdag 15 januari 2021, 20:30-21:45 uur, live stream, voertaal Engels
Meer informatie en tickets (vanaf 5 euro)

Geplaatst op: dinsdag 29 december 2020