Inschrijven op de nieuwsbrief

Kan geluk een vorm van activisme zijn?

Fleur Jeras - foto Rosa van Ederen
Fleur Jeras - foto Rosa van Ederen

Wat is nou echt geluk? Is geluk collectief of individueel? Kan geluk bijdragen aan de strijd voor een eerlijke wereld, en hoe? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor #SoulCare: Radical Happiness, zondagavond 17 januari als live stream te zien in het online Winternachten festival. Programmamaker Fleur Jeras licht toe wat haar inspireerde.

Fleur Jeras is programmamaker en vertaler. Ze studeerde Latijns-Amerikaanse studies aan de Universiteit Leiden en volgt nu een master Literair Vertalen vanuit het Spaans aan de Universiteit Utrecht.

Daarnaast was ze werkzaam bij Poetry International in Rotterdam en is ze redacteur en programmamaker van het Winternachten festival in Den Haag.

In #SoulCare: Radical Happiness, het programma dat Fleur samenstelde voor het online Winternachten festival 2021 - te zien als live stream op zondag 17 januari 2021, 20:30-21:45 uur - gaan dichter, schrijver en theatermaker Koleka Putuma, dichter Radna Fabias, dichter en schrijver Jens Meijen en schrijver en podcastmaker Munganyende Hélène Christelle in op de vraag: kan geluk ook een vorm van activisme zijn?

Fleur zegt over haar programma: "In deze tijd wordt door mens en media voortdurend ingezoomd op pijn en verdriet, en als er aandacht wordt besteed aan geluk, is dat vaak een maakbare of koopbare vorm ervan.

Maar wat is nou echt geluk? Is geluk collectief of individueel? Kan geluk bijdragen aan de strijd voor een eerlijke wereld, en hoe?

Deze regels uit het gedicht Black Joy van Koleka Putuma vormen voor mij de inspiratie voor #SoulCare: Radical Happiness:

'Maar
is het niet grappig?

Dat, wanneer ze ons over onze zwarte kindertijd vragen,
onze pijn het enige is wat hen interesseert,
alsof de blije momenten toevallig waren.'

(Black Joy maakt deel uit van de dichtbundel Collectief geheugenverlies van Koleka Putuma, in de Nederlandse vertaling door Ludo Abicht in 2020 uitgegeven door PoëzieCentrum).

In #SoulCare: Radical Happiness bevraagt schrijver en journalist Hassnae Bouazza de auteurs over de relatie tussen geluk, activisme en (hun) kunst terwijl ze laten zien hoe geluk er voor hen uitziet. Die vraag wordt verder ook belichaamd in de vorm van dans door Gil Gomes Leal en in muziekvorm door singer-songwriter Bahghi. Zo bekijken we het Winternachten festivalthema 'It's Up to Us' vanuit een heel andere invalshoek: die van radicaal geluk!"

We moedigen je aan om thuis ook een happy place te creëren terwijl je kijkt naar het Radical Happiness-programma: voeg de Radical Happiness Box toe aan je ticket-bestelling en verras jezelf. Zie dit brievenbuspakket als een gebaar om ons #Soulcare-programma intenser te beleven. Homemade, hand-picked en tegen een kostprijs van 20 euro oftewel: conscious content. We maken er vijftig, dus bestel snel! Vanzelfsprekend sturen we het pakket ook als cadeau naar degene die je een Radicaal gelukkige avond wil bezorgen.

#SoulCare: Radical Happiness
Zondag 17 januari, 20:30-21:45 uur, live stream, Engels en Nederlands gesproken. Klik hier voor meer informatie, tickets en Radical Happiness Box.

Geplaatst op: vrijdag 8 januari 2021