Inschrijven op de nieuwsbrief

Judith Uyterlinde nieuwe directeur Writers Unlimited

Judith Uyterlinde - foto Hans Koole
Judith Uyterlinde - foto Hans Koole

Het bestuur van Writers Unlimited heeft Judith Uyterlinde per 1 april 2023 benoemd tot de nieuwe directeur van Writers Unlimited.

Zij volgt Ellen Walraven op, die per 1 december 2022 vertrok. Writers Unlimited organiseert in Den Haag onder meer het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag dat dit jaar plaatsvindt op 12 februari, 12 maart, 16 en 21 april in Theater aan het Spui.


Judith Uyterlinde werkte als redacteur en uitgever voor diverse Nederlandse literaire uitgeverijen, waaronder De Bezige Bij en J.M. Meulenhoff. Sinds 2017 was ze uitgeefdirecteur bij World Editions, een Engelstalige uitgeverij gespecialiseerd in vertaalde literatuur uit de hele wereld.


Daarnaast heeft Judith Uyterlinde een ruime ervaring als literair programmeur en coördinator. Voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam verzorgde ze de 'Literaire Salon' en voor Women Inc. de literatuurreeks 'Read my Lips.' In opdracht van het Nederlands Letterenfonds coördineerde ze het literaire 'Guest of Honour'-programma, dat op de Frankfurter Buchmesse in 2016 Nederlandse en Vlaamse literatuur aan het internationale publiek presenteerde.

 
Ook voor het Winternachten festival is zij geen onbekende; van 2008-2012 was zij aan het festival verbonden als programmeur en van 2012-2015 als programmacoördinator.

 
Judith Uyterlinde: "Ik verheug me erop om samen met alle andere betrokkenen verder te bouwen aan dit unieke internationale literatuurfestival dat ik al lange tijd een warm hart toedraag. Winternachten heeft veel te bieden dat in deze tijd belangrijker is dan ooit: een podium om aan de hand van de literatuur het gesprek aan te gaan over onderwerpen die ons allemaal aangaan en bezighouden. En, minstens zo belangrijk, het is ook een ontmoetingsplek om met mensen uit alle delen van de wereld te praten, te lachen en te dansen. Ik heb er nu al zin in."


Farah Karimi, bestuursvoorzitter van Stichting Writers Unlimited: "Bestuur en medewerkers hebben veel vertrouwen in Judith Uyterlinde. Met haar ervaring als uitgever en programmamaker, en met haar grote netwerk binnen de literaire en culturele sector in Nederland en daarbuiten, achten we in haar een sterk persoon gevonden te hebben die Writers Unlimited en Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag in deze maatschappelijk turbulente tijden kan leiden."


Writers Unlimited brengt schrijvers, journalisten, denkers, dichters, artiesten én hun publiek samen in het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag, in Writers Series-programma's op locatie in Den Haag en in podcasts. Tijdens die ontmoetingen wisselen ze hun literaire werk, hun ervaringen, dromen en ideeën uit over grenzen van culturen en talen. De activiteiten van Writers Unlimited zijn mede mogelijk dankzij bijdragen van de gemeente Den Haag en het Nederlands Letterenfonds.

Foto: Hans Koole.

Geplaatst op: donderdag 9 februari 2023