Inschrijven op de nieuwsbrief

Hoe helpt literatuur bij ons uitspreken over klimaatrechtvaardigheid?

Joëlle Koorneef
Joëlle Koorneef

"In ons programma Writing Climate (In)Justice onderzoeken we hoe literatuur kan helpen om ons uit te spreken over klimaatonrechtvaardigheid", aldus programmamaker Joëlle Koorneef. Ze brengt binnen- en buitenlandse auteurs bijeen die zich over de klimaatcrisis uitspreken in hun literaire werk, poëzie, literaire vlogs, activisme of muziek. Lees hier Joëlles inleiding over Writing Climate (In)Justice.

In het programma Writing Climate (In)Justice onderzoeken we hoe literatuur kan helpen om ons uit te spreken over klimaatonrechtvaardigheid. Terwijl men vanuit een Westers perspectief nog vaak naar de klimaatcrisis kijkt als een probleem voor de volgende generatie lijdt men in andere werelddelen al onder de gevolgen van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Dit onevenwichtig lijden is voor klimaatactivisten de reden om zich in te zetten voor climate justice. De urgentie van dit probleem ligt na aan het hart van de deelnemende auteurs. Zij onderzoeken de grenzen van hun taal om deze onrechtvaardigheid uit te drukken in literaire vormen.

Tijdens Writing Climate (In)Justice bespreken we hoe literatuur deze problemen zichtbaar maakt en ons helpt om ons in te leven in een ander. Moderator Fiep van Bodegom gaat in gesprek met Alexis Wright, een Australische auteur afkomstig uit de Aboriginal Waanyi Nation. In haar roman The Swan Book beschrijft zij de grote verliezen van haar Aboriginal protagoniste ten tijden van extreme klimaatverandering. Australië, met haar bosbranden en stervende koraalriffen is een voorloper in het ervaren van de gevolgen van de klimaatcrisis: het is daarom een haast dystopische literaire setting waarin onrechtvaardigheden zich blijven vermenigvuldigen.

Na het gesprek met Wright nodigen we vier geëngageerde spoken word artiesten uit te reageren op het thema en een passage uit The Swan Book. De Britse video-essayist en dichter Leena Norms en de Indiase dichter Sanam Sheriff delen een creatieve video-bijdrage en gaan vervolgens in videogesprek met elkaar en Fiep van Bodegom. In de studio zullen klimaatactivist en filmmaker Chihiro Geuzebroek en rapper Benjamin Fro hun gepassioneerde voordrachten houden. Met hen bespreken we ook de link tussen kunst en activisme, en de kracht van het geschreven en gesproken woord in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid.

#StillWeRise: Writing Climate (In)justice)
Donderdag 14 januari 2021, 20:30-21:45 uur, voertaal Engels, meer informatie en tickets.

Geplaatst op: maandag 28 december 2020