Inschrijven op de nieuwsbrief

Het is aan ons om 'niet-mensen' een podium te geven

Nisrine Mbarki - foto Bart Grietens
Nisrine Mbarki - foto Bart Grietens

'Het heeft me altijd verbaasd hoe wij, mensen, ons opstellen en alles op aarde aan onze wil onderwerpen." zegt Nisrine Mbarki. Ze maakte voor het online Winternachten festival het programma #BackToEarth: Tout-monde. Bekijk de live stream zaterdagavond 16 januari, en lees waarom Nisrine met literatuur een stem geeft aan al het andere levende om de mensheid heen.

"Het beeld dat wij van onze wereld hebben en scheppen is een louter menselijk beeld, een mens-centrisch beeld. Wat we weten, hoe we denken en handelen doen we vanuit ons mens-zijn. Je zou kunnen zeggen dat dat logisch is maar mij heeft het altijd verbaasd hoe wij, mensen, ons opstellen en alles op aarde aan onze wil onderwerpen. Wij gedragen ons alsof we goden op aarde en in ons zonnestel zijn.", aldus Nisrine Mbarki, schrijver, dichter en samensteller van het Winternachten festival-programma #BackToEarth: Tout-monde.

"Een aantal jaar geleden leerde ik dat wij, vanuit ons eurocentrisch mensbeeld zelfs de geografische verhoudingen van de continenten hebben gemanipuleerd. Dat heeft mij diep geraakt, zo stuitend is ons beeld. Om te beginnen liggen wij in het middelpunt van de aarde, dat geeft te denken want wij, Europese mensen, vinden dat we het middelpunt van de aarde zijn.

De mens in een onderdeel van de aarde, een onderdeel van de natuur en niet andersom. Het is dan ook aan ons, onze verantwoordelijkheid om 'niet-mensen' een stem en een podium te geven, al lijkt hierin ook een licht superieure houding te schuilen. Ik zou het liever zo zien dat wij als mensen niet in staat zijn niet-mensen en al het andere levende op aarde te verstaan en dat wij een taal nodig hebben om ze te begrijpen.

Ik doe een nederige poging om een klein stapje te zetten richting al het andere levende om ons heen en probeer via de literatuur een stem te verbeelden. De Caraïbische filosoof Édouard Glissant noemde het concept van de wereld in zijn geheel, de complete wereld 'tout-monde' en deze theorie inspireert mij.

Het uitdrukking geven aan gemarginaliseerde stemmen is een terugkerende beweging in de geschiedenis, en ik sluit me hier graag bij aan door niet-mensen een stem te geven, al is het vanuit onze beperking als mens. Voor mij is het noodzakelijk dat wij onszelf, als onderdeel van het geheel, herzien."


Online Winternachten festival
#BackToEarth: Tout-monde
Met auteurs Sulaiman Addonia en Annemarie Estor (België), Amahl Raphael Khouri (Egypte) en Vamba Sherif, Chris Keulemans (moderator) en singer-songwriter Shishani.
Live stream zaterdag 16 januari 2021, 20:30-21:45 uur, voertaal Engels.
Tickets vanaf 5 euro.

Geplaatst op: woensdag 6 januari 2021