Ga naar de inhoud
NL EN menu

Haagse literaire prijzen uitgereikt tijdens Winternachten festival; Sumai Yahya (17) wint Jonge Campert-prijs

Vlnr finalisten Xiu Bin van Lier en Elzahra Elkawafi, Jonge Campert-prijs winnaar Sumai Yahya, wethouder Joris Wijsmuller
Vlnr finalisten Xiu Bin van Lier en Elzahra Elkawafi, Jonge Campert-prijs winnaar Sumai Yahya, wethouder Joris Wijsmuller

In Den Haag is tijdens Het Schrijversfeest van het Winternachten internationaal literatuur festival de Jonge Campert-prijs 2018 gewonnen door de zeventienjarige Sumai Yahya. De uit Syrië afkomstige leerling van het Edith Stein College woont sinds tweeënhalf jaar in Nederland. Hij is de beste deelnemer aan dichtworkshops op enkele Haagse middelbare scholen.

Op zondagmiddag 21 januari 2018 werden tijdens Het Schrijversfeest in Theater aan het Spui de Jan Campert-prijzen, de literaire onderscheidingen van de Gemeente Den Haag, overhandigd aan de eerder bekend gemaakte winnaars Marije Langelaar, Jeroen Olyslaegers, Annet Schaap en Hans Tentije.

Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van Den Haag, heeft de Haagse literaire prijzen uitgereikt. Marije Langelaar kreeg de Jan Campert-prijs voor haar dichtbundel Vonkt! en Jeroen Olyslaegers de F. Bordewijkprijs voor zijn roman WIL. Annet Schaap ontving voor Lampje de Nienke van Hichtum-prijs. Aan Hans Tentije is de Constantijn Huygens-prijs uitgereikt voor zijn gehele poëtisch oeuvre.

Tijdens Spot on Young Poets, onderdeel van de festivalavonden op vrijdag 19 en zaterdag 20 januari 2018, droegen leerlingen van Dalton Den Haag en Edith Stein College eigen poëzie voor: het resultaat van dichtworkshops gegeven door Diann van Faassen en Harry Zevenbergen van het Haags Dichtersgilde. Drie finalisten - Xiu Bin van Lier (Dalton Den Haag), Elzahra Elkawafi en Sumai Yahya (beiden Edith Stein College) mochten tijdens Het Schrijversfeest hun gedichten voordragen.

Sumai Yahya werd door het publiek als winnaar gekozen en nam de oorkonde van de Jonge Campert-prijs in ontvangst. Hij is afkomstig uit Syrië en woont sinds tweeënhalf jaar in Nederland: "Ik schreef al gedichten toen ik ongeveer 14 was. De laatste twee jaar heb ik geen gedicht geschreven; misschien was dat door de drukte van Nederlands leren en door school. Ik vind een gedicht een heel mooie manier van expressie en daar ben ik echt geïnteresseerd in. Ik schrijf trouwens ook korte verhalen."

Het Schrijversfeest 2018 werd geopend door de Belgische auteur en dichter Carmien Michels die een van haar gedichten voordroeg. Vervolgens gaf Arie Storm, romanschrijver en literatuurcriticus (Het Parool, Vrij Nederland), zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'.

De presentatie was in handen van Hassnae Bouazza. Het Schrijversfeest wordt georganiseerd in samenwerking met de Jan Campert-Stichting / Literatuurmuseum.

Met het Schrijversfeest is het succesvolle en drukbezochte 23e Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag afgesloten. Ruim tachtig schrijvers, dichters, journalisten en musici uit binnen- en buitenland kwamen naar Den Haag voor optredens in Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, de Haagse Hogeschool, de bibliotheken Nieuw Waldeck en Schilderswijk, Theater Dakota, het International Institute of Social Studies, Dalton Den Haag, Edith Stein College en Museum Meermanno | Huis van het Boek. De 24e editie zal plaatsvinden van donderdag 17 tot en met zondag 20 januari 2019.

geplaatst op: zondag 21 januari 2018