Inschrijven op de nieuwsbrief

Geschiedschrijving in Suriname met Cynthia McLeod, Tessa Leuwsha en Jörgen Raymann

Suriname, een nieuwe geschiedenis | B-Unlimited 14 maart 2019. Met Cynthia McLeod, Jörgen Raymann en Tessa Leuwsha - foto Serge Ligtenberg (McLeod) en Sirano Zalman (Leuwsha)
Suriname, een nieuwe geschiedenis | B-Unlimited 14 maart 2019. Met Cynthia McLeod, Jörgen Raymann en Tessa Leuwsha - foto Serge Ligtenberg (McLeod) en Sirano Zalman (Leuwsha)

Jörgen Raymann spreekt met schrijvers Cynthia McLeod en Tessa Leuwsha over de geschiedschrijving van Suriname.

Cabaretier, acteur en presentator Jörgen Raymann ging donderdag 14 maart voor een uitverkochte zaal in de Centrale Bibliotheek in Den Haag in gesprek metschrijfsters Cynthia McLeod en Tessa Leuwsha over de geschiedschrijving van Suriname. De videoregistratie is nu te zien op www.b-unlimited.nl.

Het beschrijven van de geschiedenis van Suriname was lange tijd een Nederlandse aangelegenheid, waarin Cynthia McLeod, dochter van de eerste president van Suriname, als een van de eersten via haar romans verandering bracht. In onder meer Hoe duur was de Suiker en De Vrije Negerin Elisabeth beschreef ze de geschiedenis van haar land vanuit een Surinaams perspectief.

Ook Tessa Leuwsha draag bij aan het opnieuw beschrijven van de geschiedenis, aan de hand van het levensverhaal van haar grootmoeder Fansi. In de roman Fansi's Stilte beschrijft ze onder andere hoe de slavernij, die relatief kort voor de geboorte van Fansi was afgeschaft, doorspeelde in het leven van haar grootmoeder en zelfs in dat van haar kinderen. In 2018 verscheen haar eerste lange documentaire, Frits de Gids, waarin tradities van Marrons (nazaten van gevluchte slaven) centraal staan.

Geplaatst op: dinsdag 5 maart 2019