Inschrijven op de nieuwsbrief

Even voorstellen: programmamaker Joëlle Koorneef

Joëlle Koorneef
Joëlle Koorneef

Wie maken de programma's van het Winternachten festival? We stellen de komende weken graag ons deels nieuwe programmateam aan u voor. Ditmaal: Joëlle Koorneef, die ook een paar leestips meegeeft.

Joëlle is redacteur en programmamaker van Winternachten festival Den Haag. Ze studeerde in 2018 af van University College Roosevelt in Middelburg, waar ze een bachelor Liberal Arts behaalde, met specialisatie in literatuur en oudheidkunde.

Voor haar specialisatie 'Literature & Contested Spaces' schreef ze haar scriptie over de verwijzingen naar literaire genres in drie recente non-fictieboeken over klimaatverandering.

Daarnaast ondersteunt Joëlle als freelancer het Environmental Humanities Center van de Vrije Universiteit en werkt ze onder haar alias alphabetstickers voor redactie-, schrijf-, en vertaalklussen. Voor Winternachten 2020 was Joëlle productie- en redactie-stagiaire. Als redacteur specialiseert ze zich in onderwerpen zoals klimaat, gender en intersectionaliteit.

Het boek dat ik nu aan het lezen ben:

How to Be an Antiracist van Ibram X. Kendi. Ik lees dit niet zomaar onderweg of met haast, ik moet daar echt voor gaan zitten met Post-Its en een pen om notities te maken.

Daarnaast lees ik Eating Fire: Selected Poetry 1965-1995, de poëziebundel van Margaret Atwood. Sinds ik haar heb horen spreken op de Vrije Universiteit ben ik me meer gaan verdiepen in haar poëzie en korte verhalen, die mij misschien nog wel meer raken dan
haar geweldige speculatieve fictie. Deze bundel bevat zoveel rijkdom dat ik er telkens iets moois in terug kan vinden.

Het boek dat mij veranderde:

Alleen mijn motivatie om minder vlees te eten voor het milieu bleek niet genoeg te zijn. Maar toen ik Dieren eten van Jonathan Safran Foer las, kon ik écht niet meer terug. Foer stelt zichzelf de vraag of het ethisch verantwoord is om zijn zoontje vlees te voeren, en vanuit dat vertrekpunt onderzoekt hij de vleesindustrie in Amerika. Nadat ik dat boek dichtklapte, is er nooit meer een hap vlees door mijn keel gegaan. Grappig genoeg
waren het ook weer de woorden van Foer in Het klimaat dat zijn wij die mij het laatste zetje gaven om veganistisch te gaan eten.

Het boek dat ik als cadeau geef:

Kafka op het strand van Haruki Murakami. Tijdens mijn studie heb ik alle kansen aangegrepen om Murakami's boeken te analyseren, in papers en zelfs in mijn bachelor scriptie. Zijn magisch realistische weerspiegelingen van Japan moeten je wel liggen. Kafka op het strand is een bizar boek waarin de grenzen van de realiteit vervagen en er vissen uit de lucht regenen. Zo'n cadeau is een soort test. Als je na dit boek niet weg bent van Murakami, dan weet je gelijk dat dit niet de auteur voor jou is. Als je er wel weg van bent, dan nodig ik je uit om een titel te lenen uit mijn Murakami-bibliotheek.

Geplaatst op: donderdag 3 december 2020