Ellen Deckwitz, Simon(e) van Saarloos, Elten Kiene en Francis Broekhuijsen voor Writers Unlimited op het UIT Festival Den Haag
Proza, poëzie en spoken word op de Cultuurmarkt! Zondag 8 september dragen Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz voor op Podium Zuid. Van Saarloos uit Herdenken herdacht. Een essay om te vergeten (uitgeverij Prometheus) en Deckwitz uit haar binnenkort te verschijnen nieuwe dichtbundel Hogere natuurkunde (uitgeverij Pluim).
Spoken word-artiest Elten Kiene staat vanaf 15:10 uur op het Container Stage, gevolgd door voordracht van Fay Jurriaanse, Julia Keukens en Lois Vecchi van de Vrije School Den Haag en van Mirle Wittekoek, winnaar van de Jonge Campertprijs 2019, en Noemí Lorenzo, beide van Dalton Den Haag. Deze leerlingen deden mee aan Spot on Young Poets. Dit educatieproject met dichtworkshops op Haagse scholen is een initiatief van Writers Unlimited, Haags Dichtersgilde en Museum Meermanno ׀ Huis van het boek.
Ellen Deckwitz (1982) is zonder twijfel een van de belangrijkste dichters van haar generatie. Vanaf 2000 is ze actief als dichter. En met succes! Ze wint poetry slams en poëzieprijzen, onder andere voor haar debuutbundel De steen vreest mij. Ze draagt voor tijdens onder meer Lowlands, Poetry International en DWDD, en werkt samen met Scapino Ballet, Spinvis en het Nederlands Blazers Ensemble. En schrijft intussen columns in NRC, haalt de finaleweek van De slimste mens en is de eerste hoofdspreker van de derde generatie nabestaanden tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Binnenkort verschijnt haar bundel Hogere Natuurkunde over Nederlands-Indië, het kolonialisme en de gevolgen daarvan voor het huidige Nederland. Deckwitz zal ook optreden tijdens het Winternachten festival 2020.
Deckwitz' dichtbundel Hogere natuurkunde vertelt het verhaal van Nederlands-Indië, de oorlog, en de gevolgen daarvan voor het huidige Nederland. Ellen Deckwitz reisde door Indonesië en sprak met talloze ooggetuigen, op zoek naar de wortels van ons koloniale verleden. Ze legt haar eigen familie onder de loep, de huidige samenleving en geeft een draai aan kwesties als afstamming, de betekenis van DNA en de effecten van geschiedenis. Het is een zoektocht naar hoe mensen samenleven, naar de kaders van verschillende gemeenschappen en de pijn die het bestaan zelf soms met zich meebrengt, en soms door mensen vakkundig wordt berokkend; iets waar de vreemde soort die we zijn zo goed toe in staat is.
Simon(e) van Saarloos
Schrijver en filosoof Simon(e) van Saarloos werd 1990 geboren in New Jersey, groeide op in Nederland en woont nu deels in New York City, deels in Amsterdam. Ze schrijft haar naam met haakjes om de 'e' om aandacht te vragen voor gender in namen. Ze publiceerde onder meer Het monogame drama, de roman De vrouw die, het rechtbankverslag Enz. Het Wildersproces en het essay Herdenken herdacht. Verder publiceert ze interviews, literaire kritieken, essays, opiniestukken en fictie in onder meer Vrij Nederland, De Correspondent en NRC. In 2015 was ze de jongste VPRO Zomergast ooit. Ze zal ook deelnemen aan het Winternachten festival 2020.
In Herdenken herdacht. Een essay om te vergeten. analyseert Van Saarloos wat het betekent om te vergeten, om zo tot een nieuwe toekomst te komen. Volgens haar moet onze manier van herdenken grondig worden herdacht. Het witte heteroseksuele geheugen heeft vele geschiedenissen uitgewist. Om iedereen een plek in de geschiedenis te geven stelt Van Saarloos voor de vaste herdenkingsdata en -rituelen te vergeten, en herdenken tot een dagelijkse ervaring te maken.
Elten Kiene barst van de creatieve energie die hij als rapper en spoken word artiest op geheel eigen wijze met zijn publiek deelt. Als oprichter en samensteller van talloze woordkunst-initiatieven waaronder Woorden Worden Zinnen en als gedreven workshopcoach heeft Elten een stevig aandeel in het vormen van de spoken word scene. Elten geeft graag les aan jongeren op middelbare scholen of aan jonge schrijvers die podiumambities hebben. Het samenbrengen van verschillende werelden, met de woordkunst als belangrijkste onderdeel, loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden. Elten is het komende seizoen te zien in Paard tijdens de Woorden Worden Zinnen-avonden op onder meer donderdag 12 september en, met een WWZ Winternachten festival-special, op donderdag 15 januari.
Francis Broekhuijsen
Francis Broekhuijsen is MC bij de Cultuurmarkt-optredens van spoken word-artiest Elten Kiene, schrijver Simon(e) van Saarloos en dichter Ellen Deckwitz. Ook leidt hij de 'Boek van mijn leven'-quiz op het minipodium bij het Writers Unlimited-paviljoen op het Lange Voorhout. Francis is presentator en programmamaker met als specialiteit muziek, literatuur, kunst en cultuur voor o.a. de UITMarkt Amsterdam, Delft Chamber Music Festival, ITS Festival, Tolhuistuin, Poetry International en het Winternachten festival. Daarnaast is hij acteur, DJ, radiopresentator en als voice-over heeft hij de luisterboeken van o.a. Ilja Leonard Pfeijffer, Dave Eggers, Imme Dros en Abdelkader Benali ingelezen.
Zaterdag 7 september, Embassy Festival, Lange Voorhout
Container Stage, 15:40-16:00 uur:
Elten Kiene, spoken word
Zondag 8 september, Cultuurmarkt UIT Festival Den Haag
Podium B / Zuid, 12:30-12:50 uur:
Simon(e) van Saarloos, voordracht
Ellen Deckwitz, voordracht
(presentatie: Francis Broekhuijsen)
Container Stage, 15:05-15:30 uur:
Elten Kiene, spoken word
Voordracht door Fay Jurriaanse, Julia Keukens en Lois Vecchi van de Vrije School Den Haag en van Mirle Wittekoek, winnaar van de Jonge Campertprijs 2019, en Noemí Lorenzo, beide van Dalton Den Haag.
(presentatie: Francis Broekhuijsen)
Podium bij Writers Unlimited-paviljoen, quiz 'Boek van mijn leven', tussen 13:00-17:30 uur met onder meer:
13:15: Ellen Deckwitz
13:30: Simon(e) van Saarloos
14:00: Diann van Faassen (Haags Dichtersgilde)
14.15: voordracht door Fay Jurriaanse, Lois Vecchi en Julia Keukens (Vrije School Den Haag), en door Mirle Wittekoek en Noemí Lorenzo (Dalton Den Haag)
15:45: Elten Kiene
(en anderen; tijden onder voorbehoud, presentatie: Francis Broekhuijsen)