Inschrijven op de nieuwsbrief

Eerste Turkije-tournee van literatuurfestival Winternachten naar Istanbul en Diyarbakir

Dichter Lasana M. Sekou
Dichter Lasana M. Sekou

De eerste tournee van literatuurfestival Winternachten naar Turkije gaat zaterdag a.s. van start. Schrijvers en dichters Frank Westerman, Lasana M. Sekou (Sint Maarten), Diana Ferrus (Zuid-Afrika) en Abdelhay Moudden (Marokko) reizen tien dagen door Turkije om op te treden op literaire evenementen in Istanbul en Diyarbakir.

De tournee begint in op zaterdag 31 oktober in Istanbul, waar de auteurs optreden in de eerste editie van het Istanbul Tanpinar Literature Festival. De vier schrijvers van Winternachten treden op voor een algemeen publiek, en geven een workshop aan studenten van de OKAN universiteit. In totaal treden meer dan tachtig auteurs op in het festival. Onder hen zijn behalve Frank Westerman nog twee Nederlanders: Geert Mak en Jessica Lutz.

In Istanbul is een schrijversconferentie georganiseerd rond het thema literatuur en engagement. In het 'Palais de Hollande' (Nederlands Consulaat) gaan de Winternachten-auteurs onder leiding van de prominente Turkse auteur Gündüz Vassaf twee dagen in gesprek met hun Turkse collega-schrijvers.

Presentatie eerste Koerdische roman in het Koerdisch in Turkije
Na de optredens in Istanbul reizen de schrijvers op donderdag 5 november door naar Diyarbakir, in het oostelijke, Koerdische deel van Turkije. De culturele organisatie Anadolu Kültür organiseert in het Cultureel Centrum van de stad (Diyarbakir Sanat Merkezi) optredens samen met Turks/Koerdische schrijvers. Hoogtepunt is de presentatie van de eerste Koerdische roman, die nu voor het eerst in de Koerdische taal in Turkije verschijnt: Siwane Kurmance (Koerdische herder) van de auteur Erebê Semo (Arab Shamilov, 1897-1978). Dit gebeurt in aanwezigheid van de burgemeester van Diyarbakir. De optredende auteurs zullen elk een fragment uit de roman lezen. Behalve voor een algemeen publiek zullen de Winternachten-schrijvers optreden voor studenten en middelbare scholieren.

Het festival in Istanbul en de programma's in Diyarbakir zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Nederlands Consulaat in Istanbul.

Winternachten wordt voor deze tournee gesubsidieerd door het Ministerie van OCenW, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, HGIS-Cultuurprogramma en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds.

Omgang met het verleden en culturele vrijheid
De auteurs die voor Winternachten meereizen naar Turkije zijn gekozen op grond van de aansluiting van hun werk bij de thema's van de evenementen in Istanbul en Diyarbakir: omgang met het verleden en culturele vrijheid. Frank Westerman zal voorlezen uit zijn boek 'Ararat'. Dichteres Diana Ferrus uit Zuid-Afrika is verdedigster van de positie van het Afrikaans als taal van de kleurlingen en zwarten in de Kaap. Ze sluit daarmee aan bij de Turkse discussie over de omgang met de Koerdische taal en cultuur. In de poëzie van de Sint Maartense dichter Lasana M. Sekou zijn culturele onderdrukking, kolonisatie en slavernij terugkerende thema's. Schrijver Abdelhay Moudden uit Marokko was als lid van de Marokkaanse waarheids- en verzoeningscommissie betrokken bij het onderzoek naar de wreedheden onder het regime van koning Hassan II.

Winternachten tournees
Sinds 2001 reizen schrijvers en dichters voor Winternachten naar het buitenland. Winternachten is samenwerkingspartner in de organisatie van literaire evenementen in Indonesië, Zuid-Afrika, Marokko, Turkije, Suriname en de Antillen. Hierbij is Winternachten verantwoordelijk voor een deel van de programmering. Auteurs uit het schrijversnetwerk van Winternachten treden op in literaire evenementen die door onze partnerorganisaties worden georganiseerd. Behalve Nederlandse schrijvers reizen ook auteurs mee uit de andere landen waar Winternachten mee samenwerkt.

Winternachten tournee naar Turkije: zaterdag 31 oktober tot en met dinsdag 3 november, diverse lokaties in Istanbul (zie Istanbul Tanpinar Literature Festival). 5 t/m 7 november in Diyarbakir, in Diyarbakir Sanat Merkezi en Sümerpark.

Geplaatst op: donderdag 29 oktober 2009