Inschrijven op de nieuwsbrief

Eerste 2 edities podcast The Asterisk Conversations online

The Asterisk Conversations #1  - iIlustratie ajsaajsaajsa
The Asterisk Conversations #1 - iIlustratie ajsaajsaajsa

In de stilte van de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 groeide bij Writers Unlimited het verlangen om toch aanwezig te zijn met een inhoudelijke bijdrage aan de maatschappij en wereld.
We vonden daarin een samenwerking met Simon(e) van Saarloos, die tijdens het Winternachten festival 2020 opmerkte dat seksualiteit en gender nog altijd te weinig bespreekbaar en zichtbaar waren in onze programmering en het maatschappelijke debat.

Ook verdiende inclusiviteit, op alle denkbare vlakken, nog veel meer aandacht.We hopen met de keuze voor auteurs en makers als Pamela Sneed, Nalo Hopkinson, Tirsa With en de insteek van de gesprekken meer openheid, bewustwording en begrip te creëren voor de mensen en wereld om ons heen. En belangrijke thema's zoals gender, seksualiteit en een inclusieve samenleving op een diepgaande manier te agenderen.

Luister nu de eerste twee edities van The Asterisk Conversations via de website of in je eigen podcast app.

In de nieuwe podcastserie van Writers Unlimited nodigt filosoof en schrijver Simon(e) van Saarloos achtereenvolgens de internationaal geliefd auteur en hoogleraar creatief schrijver Nalo Hopkinson en dichter, performer, beeldend kunstenaar Pamela Sneed uit voor een Asterisk-gesprek - "een sterretjesgesprek". Nalo Hopkinson werkt in de traditie van legendarische sci-fi-schrijvers als Samuel R. Delany en Octavia Butler die bekend staan om de manier waarop ze sci-fi verweven met queer, seksualiteit en raciale onderwerpen. Pamela Sneed is de auteur van onder meer Imagine Being More Afraid of Freedom than Slavery (1998) en Funeral Diva (2020). Haar poëzie is opgenomen in de bundel The 100 Best African American Poems, samengesteld door Nikki Giovanni (2010) en is genomineerd voor twee Pushcart-prijzen.

Asterisk-gesprekken breiden zich uit en overlappen elkaar, ervan uitgaande dat verschillende thema's en draden met elkaar verweven zijn en elkaar kruisen en beïnvloeden. De asterisk verzet zich tegen het idee van 'core business', van een one issue-agenda (Audre Lorde) of waarheid met een hoofdletter W. Zoals Jack Halberstam schrijft in Trans*: de asterisk weigert 'de overgang te situeren in relatie tot de bestemming, een definitieve vorm, specifieke vorm, of een gevestigde configuratie van verlangen en identiteit".

The Asterisk Conversations bevat in elke aflevering een gesprek met een buitenlandse schrijver en nodigt een in Nederland gevestigde maker uit om als reactie een nieuw werk te maken. Op deze manier eindigt elke podcast met het begin van een nieuw gesprek. Voor de eerste twee afleveringen was het gelijk duidelijk dat we Tirsa With en Jolyn Phillips moesten uitnodigen. Bovendien hebben we de in Amsterdam gevestigde ontwerper, illustrator en schrijver Ajsa Zdravkovic (aka ajsaajsaajsa) gevraagd om in haar rake lijnen de kern van elke aflevering in beeld te vangen, waarvan akte. (Engelstalig programma)

Geplaatst op: dinsdag 12 januari 2021