Ga naar de inhoud
NL EN menu

Arnon Grunberg, Michel Faber, Tomas Sedlacek en vele andere topschrijvers naar Winternachten festival (19-22 januari 2017) in Den Haag

Affiche Winternachten 2017. Foto Stephen McMennamy ComboPhotos | vormgeving Eindeloos
Affiche Winternachten 2017. Foto Stephen McMennamy ComboPhotos | vormgeving Eindeloos

Van donderdag 19 tot en met zondag 22 januari 2017 brengt Winternachten schrijvers, journalisten, denkers, dichters en publiek samen in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. De 22e editie van het mooiste literatuurfestival van Nederland heeft als motto 'Is this the real life?' – over wat er is maar verborgen blijft, en over fake - dat wat er niet is maar ons wordt voorgehouden.

Tijdens de festivalavonden Friday & Saturday Night Unlimited keert dit motto terug in debatten als 'This is Not America', 'IS: The Horror Show', 'Fictie in tijden van Fake' en 'De verborgen stad'.

Onder de tachtig gasten zijn topauteurs als Ian Buruma, Arnon Grunberg, Tommy Wieringa, Bas Heijne, Joke Hermsen en, uit het buitenland, Michel Faber, TomᚠSedláček, Gündüz Vassaf, Michaïl Sjisjkin en Salena Godden. Spoken Beat Night verzorgt optredens waarin jazz, spoken word, wereldmuziek, voordracht, live animatie en funky beats zich vermengen. Tijdens het festival worden de Oxfam Novib PEN Awards en de Jan Campert-prijzen uitgereikt.

Winternachten is een vierdaags festival dat inspireert met andere verhalen, nieuwe invalshoeken en actuele thema's. Internationale en Nederlandstalige schrijvers reflecteren in zaalgesprekken en debatten, rond filmvertoningen en muziekoptredens aan de hand van het motto 'Is this the real life?' op de grote en de alledaagse vragen waar Nederland en Europa mee worstelen.

Winternachten is er voor iedereen die stof tot nadenken zoekt, die romans, poëzie of non-fictie leest, die een ander perspectief op de actualiteit wil, die graag luistert naar of deelneemt aan het vertellen van verhalen van ver of dichtbij, die wil ontmoeten en kennismaken.

Gasten Winternachten 2017 (in de aanloop naar het festival wordt deze lijst uitgebreid)

Uit ons taalgebied:

 • Arnon Grunberg, schrijver van o.a. 'Blauwe Maandagen', 'Tirza', 'Moedervlekken' en dagelijks 'Voetnoot' in de Volkskrant.
 • Tommy Wieringa schreef bekroonde romans als 'Joe Speedboot' en 'Dit zijn de namen'.
 • Joke Hermsen, schrijfster en filosofe bekend van o.a. 'De liefde dus' over Belle van Zuylen en 'Stil de tijd' over het fenomeen tijd.
 • Frank Westerman, oud-NRC-correspondent in o.a. Moskou, nu full time schrijver o.a. 'De Slag om Srebrenica' en 'Een woord een woord', een zoektocht naar een weerwoord op terreur.
 • Margriet Oostveen, journaliste, schrijfster van 'Botox op K Street, en andere gezichten van Amerika', columniste van o.a. NRC Handelsblad en momenteel de Volkskrant.
 • Hassnae Bouazza, journaliste, schrijfster van 'Arabieren kijken: de alledaagse revolutie', columniste, programmamaakster en Winternachten-gespreksleider.
 • Bas Heijne, schrijver, interviewer, vertaler. Publiceert met regelmaat essays ('Onbehagen' verscheen september 2016) en columns in NRC Handelsblad.
 • Stephan Sanders, schrijver ('De Man en zijn lichaam', samen met Arie Boomsma), essayist, columnist (o.a. in VN en de Volkskrant) en Winternachten-gespreksleider.
 • Marieke Rijneveld, schrijver, dichter en redacteur van De Revisor. Won in 2016 de C. Buddingh Prijs voor beste poëziedebuut van het jaar voor haar bundel 'Kalfsvlies'.
 • Maarten van der Graaff, dichter en essayist, winnaar C. Buddingh Prijs 2014 voor 'Vluchtautogedichten', mede-oprichter online poëzietijdschrift Samplekanon. Zijn tweede bundel 'Dood werk' verscheen in 2015.
 • Baban Kirkuki schrijft vanaf zijn 16e poëzie, vluchtte uit Irak in 1999 en woont in Utrecht. Sinds 2006 publiceerde hij vier dichtbundels, waaronder 'Licht onbekend' in 2013.

(deze lijst wordt in de aanloop naar het festival uitgebreid)

Buitenlandse auteurs:

 • Ian Buruma, Brits-Nederlandse schrijver, japanoloog en essayist. Publiceert in o.a. NY Times, The Guardian en NRC. Voorjaar 2016 verscheen zijn 'Hun beloofde land, mijn grootouders in tijden van liefde en oorlog'.
 • Dorit Rabinyan, Israëlische schrijfster van o.a. 'Perzische bruiden' en 'Grensleven'.
 • Mircea Cărtărescu, gezien als de grootste moderne Roemeense schrijver, lees zijn Orbitor-trilogie!
 • Rodrigo Hasbún, Boliviaanse schrijver van verhalen, korte romans en scenario's (Jonathan Safran Foer: "Hij is geen goede schrijver. Hij is een van de grootste"). 'Woeste jaren' verscheen augustus 2016.
 • Michel Faber, geboren in Den Haag, beroemd Australisch schrijver van o.a. de monumentale roman 'Lelieblank, scharlakenrood' en 'Het boek van wonderlijke nieuwe dingen'.
 • TomᚠSedláček, prominent econoom, denker, universitair docent en strateeg van de Tsjechische bank CSOB, bereikte internationale faam met zijn boek 'De economie van goed en kwaad'.
 • Michaïl Sjisjkin, prominente, bekroonde Russische schrijver/journalist van o.a. 'Onvoltooide liefdesbrieven'.
 • Salena Godden, auteur van 'Springfield Road', 'Fishing In The Aftermath' en 'Under The Pier' is een van de beste Britse dichters die met regelmaat tijdens literaire en muzikale festivals optreedt. Haar nieuwe live spoken word album LIVEwire kreeg na de lancering in 2016 lovende recensies includief een vijf sterren-bespreking in The iPaper.
 • Hassan Blasim, filmmaker en schrijver; vluchtte uit Irak en leeft nu in Finland; publiceerde o.a. de verhalenbundels 'The Madman of Freedom Square' en 'The Corpse Exhibition'.
 • Piotr Ibrahim Kalwas, Poolse schrijver en journalist; publiceert veel over Egypte, o.a. 'Egipt, haram halal' (2015).

(deze lijst wordt in de aanloop naar het festival uitgebreid)

Programma
Het festivalprogramma in Theater aan het Spui en in Filmhuis Den Haag omvat de Opening Night (19 januari) met de uitreiking van de internationale Oxfam Novib PEN Awards, de grote gevarieerde festivalavonden Friday Night Unlimited (20 januari) en Saturday Night Unlimited (21 januari) en leesclubs en interviews op zaterdagmiddag. De VPRO zendt zondagochtend 22 januari live vanuit Theater aan het Spui het radioprogramma OVT uit. Winternachten sluit daarna af met Het Schrijversfeest waar de Haagse literaire prijzen van de Jan Campert Stichting (waaronder de Constantijn Huygens-prijs 2016 aan Atte Jongstra) en The Hague Young Poets Award worden uitgereikt.

Op vrijdag 20 januari, de dag van de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president, presenteert Winternachten in Friday Night Unlimited debatten over onder meer 'Fictie in tijden van Fake' met o.a. Michel Faber, Dorit Rabinyan en TomᚠSedláček; 'Europa in de ogen van vluchtelingen' met o.a. Tommy Wieringa, Baban Kirkuki en Salena Godden en 'This is (not) America' met o.a. Ian Buruma, Arnon Grunberg, Margriet Oostveen en met Stephan Sanders als gespreksleider. Aan de hand van de hitserie 'House of Cards' en de prachtige animatiefilm 'Anomalisa' spreken schrijver Rodrigo Hasbún, filmprogrammeur en journalist Gerlinda Heywegen en filosofen Tom Dommisse en Stine Jensen over de verhouding tussen film en literatuur, representatie en realiteit.

Tijdens het avondprogramma Saturday Night Unlimited gaat Winternachten over onder meer 'Het boek van mijn leven!' met o.a. Joke Hermsen, Bas Heijne en Piotr Ibrahim Kalwas; 'De verborgen stad' met in opdracht geschreven verhalen van o.a. Michaïl Sjisjkin over Moskou en Mircea Cărtărescu over Boekarest; en 'IS, the Horror Show' met o.a. Arnon Grunberg, Hassan Blasim en met Hassnae Bouazza als gespreksleider. Michel Faber introduceert 'Under the Skin', Jonathan Glazers verfilming van Fabers gelijknamige roman. Gerlinda Heywegen geeft een filmcollege over visuele propaganda met commentaar van documentairemaker Hassan Blasim.

Winternachten organiseert tijdens de festivalperiode programma's in Theater Dakota, het Institute for Social Studies en in een aantal bijzondere winkels aan en rond het Noordeinde. Leerlingen van Haagse middelbare scholen krijgen in samenwerking met het Haags Dichtersgilde voordrachtlessen, schrijven gedichten en bezoeken het festival waar een tiental van hen eigen gedichten voordraagt.


Taal
Tijdens Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited kunnen bezoekers kiezen voor Nederlands- of Engelstalige routes of voor een combinatie daarvan. Films worden zo veel mogelijk vertoond in originele versies met Nederlandse of Engelse ondertiteling.

Informatie, tickets, kortingen
Informatie over programma en kaartverkoop, zie www.writersunlimited.nl

Tickets

 • Friday Night Unlimited, vanaf €10, met één ticket toegang tot alle programma's die avond
 • Saturday Night Unlimited, vanaf €10, met één ticket toegang tot alle programma's die avond
 • Opening Night, Leesclub, Interview op zaterdagmiddag of Schrijversfeest, vanaf €7,50
 • VPRO's OVT live: vrije toegang

Kortingen
UITpas: €2,50 korting op alle tickets
CJP / Studenten / Ooievaarspas: 50% korting op alle tickets

Volg Winternachten op Facebook via www.facebook.nl/winternachtenfestival
Schrijf in voor de email nieuwsbrief via www.writersunlimited.nl

geplaatst op: woensdag 28 september 2016