Inschrijven op de nieuwsbrief

21 januari: uitreiking Haagse Literatuurprijzen in Koninklijke Schouwburg

Winnaars Haagse Literatuurprijzen 2023, vlnr: Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs, Tjibbe Veldkamp.
Winnaars Haagse Literatuurprijzen 2023, vlnr: Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs, Tjibbe Veldkamp.

De Haage Literatuurprijzen worden zondagmiddag 21 januari uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg. Voorafgaand brengen prominente schrijvers en artiesten een Ode aan Remco Campert. Koop nu kaarten!

De prestigieuze Haagse Literatuurprijzen zijn toegekend aan Anjet Daanje, Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp! De feestelijke uitreiking op zondagmiddag 21 januari 2024 (aanvang 14:30 uur) in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag wordt voorafgegaan door een eenmalige en unieke Ode aan Remco Campert met literaire en muzikale optredens van Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Mirjam van Hengel, Ronelda Kamfer, Ellen ten Damme, Benjamin Herman Kwartet en Corrie van Binsbergen.

KOOP HIER KAARTEN!

De Constantijn Huygens-prijs 2023, de jaarlijkse prijs voor een literair oeuvre, is toegekend aan Anjet Daanje die debuteerde in 1993 met de roman Pianomuziek in de regen. Daarna bouwde zij aan een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent. De jury is onder de indruk van de overweldigende kracht van dit eigenzinnige oeuvre.

Het oeuvre van Daanje bestaat uit romans, scenario's, novellen en een bundel met vertaalde en eigen gedichten. De herinnerde soldaat (F. Bordewijk-prijs 2020) betekende haar doorbraak naar een groot publiek. Met Het lied van ooievaar en dromedaris (Boekenbon Literatuurprijs 2022; Libris Literatuur Prijs 2023) verlegde zij de grenzen van de historische roman. Haar boeken tonen de macht van de verbeelding en zitten dicht op de huid van onze tijd.

Tomas Lieske ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor Niets dat hier hemelt. De jury omschrijft deze roman als een fascinerend hoogtepunt in het rijke oeuvre van Lieske. De belevingswereld van een jongen in de veengebieden tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw wordt op een even beklemmende als betoverende manier opgeroepen. Met zijn klassieke vertelkunst verlegt Lieske de grenzen van onze verbeelding.

Rozalie Hirs mag in januari voor haar dichtbundel Ecologica de Jan Campert-prijs voor poëzie in ontvangst nemen. Volgens de jury lijkt Hirs in deze dichtbundel de poëzie een nieuwe opdracht te geven: de taal teruggeven aan de met ondergang bedreigde natuur. Daarbij wil ze de lezer laten luisteren naar een veelvoud van stemmen en een veelvoud aan klanken, die overweldigen en tevens troost bieden.

Aan Tjibbe Veldkamp is voor De jongen die van de wereld hield de Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur toegekend. In deze magisch-realistische vertelling is een klassiek romantisch thema verrassend origineel uitgewerkt. De jury vindt het een magistraal verhaal in poëtisch heldere taal. Een verhaal dat weer licht werpt op de mooie kanten van het leven. Een verhaal dat verwarmt in koude dagen. Een verhaal om verliefd op te worden; het warmste boek voor de winter.

Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen wordt georganiseerd door Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag en het Literatuurmuseum in samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij en de Volkskrant. Het programma is samengesteld door Jet Steinz, de presentatie is in handen van Mirjam van Hengel.

KOOP HIER KAARTEN!

Geplaatst op: vrijdag 24 november 2023