Inschrijven op de nieuwsbrief

Xavi Torres

Xavi Torres - Winternachten 2022 - fotograaf: Govert Driessen
Xavi Torres - Winternachten 2022 - fotograaf: Govert Driessen

De Spaanse pianovirtuoos Xavi Torres is een van de meest opvallende jonge muzikanten uit de Europese scene. Hij woont momenteel in Amsterdam, na klassiek en jazz aan het Conservatorium van Amsterdam te hebben gestudeerd (met o.m. David Kuyken, Harmen Fraanje, Yaniv Nachum...). Hij won onder meer de Dutch Jazz Competition en de Keep an Eye International Award met zijn trio, de Enderrock 2020 Best Album Prize en Catalan Best Jazz Band. Hij werd de tweede Spanjaard ooit in de halve finale van de Thelonious Monk Jazz Competition in december 2018 (de belangrijkste jazzcompetitie ter wereld). Na zijn veelgeprezen werk met het Xavi Torres Trio, is zijn laatste solo piano-album "Curiosity" uitgebracht door het Nederlandse label Just Listen. Xavi Torres heeft meer dan 25 albums opgenomen met verschillende bands en speelde met mensen als Dick Oatts, Terell Stafford, Nir Felder, Tineke Postma, Jorge Rossy en Ben van Gelder.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Xavi Torres

 • Winternachten 2022

  Winternachten concert - In het droomhuis

  Met: Benzokarim, Iman Mersal, Jose Pepe Garcia, Laura van Dolron, Marian Markelo, Merel Vercammen, Raoul de Jong, Sanneke van Hassel, Sef, Shishani, Sterre Konijn, Xavi Torres

  Winternachten Festival, Koninklijk Conservatorium Den Haag en Amare presenteren: In het droomhuis

  Het Winternachten festival - de zomereditie werd in stijl afgesloten in de concertzaal van Amare met 'In het droomhuis'. Schrijvers, dichters en artiesten brachten hun droomhuis tot leven, in woord, beeld en muziek. Vol van lichte, warme en duistere verlangens, van voorouders en wijze vrouwen, van gemis en genot. Je liet je betoveren door o.a. hiphopicoon Sef (begeleid door gitarist Jheynner Argote), wintipriester Marian Markelo, schrijvers Raoul de Jong en Sanneke van Hassel, singer-songwriter Shishani, spoken word artist Benzokarim, dichter Iman Mersal en zanger Sterre Konijn. Slagwerkers van het Koninklijk Conservatorium: begeleid door Pepe Garcia brachten ritme aan, en onze gedroomde gastvrouw, theatermaker en stand-up filosoof Laura van Dolron, zorgde dat je je direct thuisvoelde.

  Breng jouw thuis mee naar ons droomhuis
  Om goed onderdak te bieden aan al deze dromen vroegen we niet alleen artiesten om hun 'thuis' te delen, maar ook het publiek. Dat nam iets mee wat 'als thuis' voelt - of waarmee jij je droomhuis zou opluisteren: een plant, een theekopje, een gootsteendoekje, een schemerlamp... En het verhaal bij jouw droomthuis-object hoorden we ook graag! Je kon dit van tevoren opschrijven of het ons vertellen bij binnenkomst, dan legden Sanneke van Hassel en Anouk Driessen het vast én gaven het een mooie plek in de zaal. Zo maakten we samen een levend archief van droomhuizen, geïnspireerd op de roman In het droomhuis van de Amerikaanse schrijver Carmen Maria Machado. En: je ging niet met lege handen naar huis, want na afloop nam je een voorwerp en verhaal van iemand anders mee terug.

  Voertaal: Nederlands.