Inschrijven op de nieuwsbrief

Merel Vercammen

Merel Vercammen - Winternachten 2022 - fotograaf: Marco Borggreve
Merel Vercammen - Winternachten 2022 - fotograaf: Marco Borggreve

Violiste Merel Vercammen kreeg haar eerste vioollessen toen ze vijf jaar was en studeerde vanaf haar vijftiende aan het Utrechts Conservatorium bij Eeva Koskinen. Ze studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen. Merel trad op over de hele wereld en speelde in concertzalen als het Concertgebouw in Amsterdam, de Elbphilharmonie in Hamburg en de Wigmore Hall in Londen. Als soliste trad Merel onder meer op in de vioolconcerten van Beethoven, Brahms en Otto Ketting, waarbij de componist zelf dirigeerde. Daarnaast ontwikkelde ze een interactieve voorstelling over muziek en het brein (Het nieuwe Mozart effect) en houdt ze zich bezig met improvisatie. Haar albums The Zoo (2019) en The Boulanger Legacy (2021) werden vol lof ontvangen.
Merel won o.a. de London Grand Prize Virtuoso Competition, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours.

Naast haar activiteiten als violiste behaalde Merel ook een Master of Science in Music, Mind & Brain aan Goldsmiths, University of London en een Master in Cultural Economics & Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar interesses in muziek en wetenschap komen samen in haar nieuwe festival SNAAR in TivoliVredenburg.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Merel Vercammen

  • Winternachten 2022

    Winternachten concert - In het droomhuis

    Met: Benzokarim, Iman Mersal, Jose Pepe Garcia, Laura van Dolron, Marian Markelo, Merel Vercammen, Raoul de Jong, Sanneke van Hassel, Sef, Shishani, Sterre Konijn, Xavi Torres

    Winternachten Festival, Koninklijk Conservatorium Den Haag en Amare presenteren: In het droomhuis

    Het Winternachten festival - de zomereditie werd in stijl afgesloten in de concertzaal van Amare met 'In het droomhuis'. Schrijvers, dichters en artiesten brachten hun droomhuis tot leven, in woord, beeld en muziek. Vol van lichte, warme en duistere verlangens, van voorouders en wijze vrouwen, van gemis en genot. Je liet je betoveren door o.a. hiphopicoon Sef (begeleid door gitarist Jheynner Argote), wintipriester Marian Markelo, schrijvers Raoul de Jong en Sanneke van Hassel, singer-songwriter Shishani, spoken word artist Benzokarim, dichter Iman Mersal en zanger Sterre Konijn. Slagwerkers van het Koninklijk Conservatorium: begeleid door Pepe Garcia brachten ritme aan, en onze gedroomde gastvrouw, theatermaker en stand-up filosoof Laura van Dolron, zorgde dat je je direct thuisvoelde.

    Breng jouw thuis mee naar ons droomhuis
    Om goed onderdak te bieden aan al deze dromen vroegen we niet alleen artiesten om hun 'thuis' te delen, maar ook het publiek. Dat nam iets mee wat 'als thuis' voelt - of waarmee jij je droomhuis zou opluisteren: een plant, een theekopje, een gootsteendoekje, een schemerlamp... En het verhaal bij jouw droomthuis-object hoorden we ook graag! Je kon dit van tevoren opschrijven of het ons vertellen bij binnenkomst, dan legden Sanneke van Hassel en Anouk Driessen het vast én gaven het een mooie plek in de zaal. Zo maakten we samen een levend archief van droomhuizen, geïnspireerd op de roman In het droomhuis van de Amerikaanse schrijver Carmen Maria Machado. En: je ging niet met lege handen naar huis, want na afloop nam je een voorwerp en verhaal van iemand anders mee terug.

    Voertaal: Nederlands.