Inschrijven op de nieuwsbrief

Çağla Meknuze

Çağla Meknuze - foto Hilal Kalkavan & Gursel Bektas
Çağla Meknuze - foto Hilal Kalkavan & Gursel Bektas

(Turkije, 1985) is een dichter die woont en werkt in Istanbul. Ze werkte als verslaggever, redacteur en producent voor NTV. Tussen 2008-2011 werd ze uitgenodigd om deel te nemen aan de groepstentoonstelling Young, New, Different in 2014 in Galerie Zilberman. Haar gedichtenreeks The Body of Ave werd bekroond met de Varlık Magazine Yaşar Nabi Nayır Youth Award 2015 en is gepubliceerd als een boek. Haar gedichten zijn gepubliceerd in vele literaire tijdschriften in Turkije en in het buitenland, waaronder de World Poetry Almanac 2017-2018, die 100 dichters uit 70 landen omvat. Haar gedichtenreeks The Body of Ave won 'Notable Category' van de Varlık Magazine Yaşar Nabi Nayır Youth Award 2015 en werd gebundeld gepubliceerd. Haar poëzie is ook beschikbaar in het Engels, Nederlands, Kroatisch, Koerdisch en Hebreeuws. Als onderdeel van haar selectie voor Be Mobile - Create Together, verblijft Çagla Meknuze van in januari 2020 in schrijversresidentie bij Writers Unlimited in Nederland.

(WN2020)

Archief beschikbaar voor: Çağla Meknuze

 • Winternachten 2020

  WWZ x Winternachten festival 2020 (met o.a. Sticks)

  Met: Benzokarim, Çağla Meknuze, Cynthia Mc Leod, Dagger DX, Elten Kiene, Guus van der Steen, Jesse Laport, Jolyn Phillips, Marco Martens, Quin Kempees, Roberta Petzoldt, Rosabelle Illes, Sticks

  In PAARD viel te genieten van performers, poëzie, punchlines, muziek, exposities, beers & bites in een feel-good setting tijdens de Winternachten-editie van Woorden Worden Zinnen in de Grote Zaal. We startten het jaar groots met een spraakmakend programma uit binnen- en buitenland. Op voorhand al een hoogtepunt van 2020: rapper Sticks met een unieke performance vol eigen werk en nieuwe teksten!

  Verder bestond de line-up uit de Surinaamse schrijver Cynthia McLeod, componist en zanger Jolyn Phillips uit Zuid-Afrika, de Turkse dichter Çağla Meknuze, de Arubaanse dichter Rosabelle Illes, dichter en performer Roberta Petzoldt, dichter en performer Jesse Laport, muzikant en spoken word-kunstenaar Guus van der Steen, dichter en voordrachtskunstenaar Marco Martens en spoken word artiest Benzokarim.
  En verder versjes om mee naar huis te nemen van Quin Kempees, favoriete host Elten Kiene en plaatjes van DJ Dagger DX.

  Woorden Worden Zinnen is hét laagdrempelige platform en podiumavond voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Het platform presenteert zich op podia en festivals in de Randstad en is in 2010 opgericht door spoken word artiest Elten Kiene en literair organisator Wesley Loos.

  Deze avond is mede mogelijk gemaakt door GUAP (www.guap070.nl).

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Free at Last: A Day of Decolonised Life

  Spannend! Zijn dit sprookjes of is dit eindelijk de gedekoloniseerde wereld? Winternachten festival heeft een zeer internationaal gezelschap van acht dichters en schrijvers gevraagd om een dag uit het kolonie-vrije bestaan te vatten in poëzie of proza. Acht dagen, op eigen wijze, eindelijk vrij.

  U ziet en hoort Akwasi, de Nederlandse rapper, acteur en schrijver van Ghanese afkomst; Barbaros Altuğ, de Turkse schrijver, journalist en literair agent; Asmaa Azaizeh, Palestijns dichter, journalist en cultureel curator geboren in Beneden-Galilea in het noorden van Israël; Petina Gappah, advocaat en schrijver uit Zimbabwe; Cağla Meknuze, journalist en dichter uit Turkije; Jolyn Phillips, schrijver, dichter en componist uit Zuid-Afrika; Simon(e) van Saarloos, Amerikaans-Nederlandse schrijver en filosoof; Vamba Sherif, Liberiaans-Nederlandse schrijver en journalist.

  De auteurs dragen voor in hun schrijf- of moedertaal; Nederlandse en Engelse vertalingen worden simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Cagla Meknuze

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Jet Steinz.