Antjie Krog

(Zuid-Afrika, 1952) is behalve dichter, schrijver en academicus ook een geliefd voordrachtkunstenaar. Verschillende poëziebundels van Krog werden vertaald in het Nederlands. Haar boek Country of My Skull (De Kleur van je hart, 2000 en in 2004 verfilmd) is een persoonlijk getint verslag van de zittingen van de Waarheidscommissie van Desmond Tutu. Haar autobiografische herinneringen A Change of Tongue (2003) verschenen in 2009 in het Nederlands als Een Andere Tongval. Krogs werk is met verschillende prijzen bekroond, zoals de Hertzogprijs in Zuid-Afrika en de Gouden Ganzenveer die ze in 2018 in Nederland kreeg uitgereikt. Hoe zeg je dat, een bloemlezing uit haar eigen werk, en Niets liever dan zwart verschenen in 2010, gevolgd door onder meer Waar ik jou word (gedichten), Hoe alles hier verandert (non-fictie) en, januari 2020, de tweetalige uitgave Broze aarde.
(WN 2020)Archief beschikbaar voor: Antjie Krog
-
Winternachten Nieuwjaarsconcert
Met: Antjie Krog, Asmaa Azaizeh, Ellen ten Damme, Francis Broekhuijsen, Fresku, Gypsy Academy, Juggling Tango, Noa Eyl, Ramsey Nasr, Thorwald Jørgensen, Timon Krause, Tobit en Jasmijn, Wende
Muziek, poëzie en spoken word komen samen in een eenmalig concert met Wende, Ellen ten Damme, Fresku en dichters Ramsey Nasr, Antjie Krog en Asmaa Azaizeh. Zij bezingen, bevragen, bevrijen of beproeven de vrijheid. De sprankelende matinee op zondagmiddag 19 januari 2020 in het Haagse Zuiderstrandtheater omvat verder optredens van thereminspeler Thorwald Jørgensen, mentalist Timon Krause, violist Noa Eyl, de Gypsy Academy, Juggling Tango en acrobatisch duo Tobit en Jasmijn. Presentatie: Francis Broekhuijsen.
Singer/songwriter, theatermaakster, chansonnière, actrice, performer, producer, huiskunstenares bij Koninklijk Theater Carré; Wende is het allemaal en helemaal. Na de succestournee met haar voorstelling 'MENS' en haar eigen Kaleidoscoop-festival werkt ze in Londen aan een voorstelling in samenwerking met het Royal Court Theater en speelt ze de rol van Connie Palmen in de verfilming van het boek 'IM'. Tijdens dit Nieuwjaarsconcert speelt ze, naast nummers uit haar reeds bestaande repertoire ook werken uit nieuwe samenwerkingen met o.a. Marieke Lucas Rijneveld.
Rapper, cabaretier en acteur Fresku is een multitalent om trots op te zijn. Na zijn albumdebuut 'Fresku' wordt hij uitgeroepen tot beste hiphop-artiest van Nederland. Hij brengt vervolgens de succesalbums 'Maskerade' en 'Nooit meer terug' uit. Inmiddels toert hij met zijn tweede theatershow 'Voordat het te laat is'. Zijn kenmerken: humor, oprechtheid en verhalen vertellen. Daarmee is hij in dit concert helemaal op zijn plek.
Gevoelig, gewaagd, grappig en grenzeloos: Ellen ten Damme voelt zich thuis op popfestivals en theaterpodia. De energieke zangeres, musicus, schrijver en actrice toert dit seizoen langs de podia met haar zinnenprikkelende show 'Casablanca'. Gelukkig maakt ze tijd voor een meeslepend optreden in het Winternachten Nieuwjaarsconcert: begeleid op piano, vertolkt ze met haar buitengewone stem songs en chansons met een literaire inslag.
Het Winternachten Nieuwjaarsconcert is een initiatief van Writers Unlimited in samenwerking met het Zuiderstrandtheater. Het concert vormt de afsluiting van het 25e Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag. Van 15 tot en met 19 januari 2020 treden meer dan 100 schrijvers, dichters en artiesten uit binnen- en buitenland op in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag.
Mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Gemeente Den Haag, Nederlands Letterenfonds, VSBfonds, Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818 en Lira Fonds.Kaartjes voor het Winternachten Nieuwjaarsconcert zijn inclusief garderobe, koffie/thee voor aanvang en drankje na afloop.
-
Opening Night
Met: Adriaan van Dis, Angelina Enny, Antjie Krog, Cynthia Mc Leod, Ellen Deckwitz, Goenawan Mohamad, Hassnae Bouazza, Jolyn Phillips, Karin Amatmoekrim, Nelleke Noordervliet, Petina Gappah, Reggie Baay, Rosabelle Illes, Shailesh Bahoran, Sigrid Kaag, Simon(e) van Saarloos, Ton van de Langkruis, Vamba Sherif
Een fantastische line-up van vijftien Nederlandse en internationale auteurs gaf een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza, afgewisseld met dans van Shailesh Bahoran. Een feestelijke avond om de 25e verjaardag van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest). Het festival werd geopend door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Allen schreven op verzoek van Writers Unlimited, in reflectie op het festivalthema, een kort essay, verhaal of gedicht voor deze jubileumbundel. Een unieke bundel met 28 prachtige bijdragen, samengesteld door Toef Jaeger en uitgegeven door Jurgen Maas. De bundel is in de reguliere (online) boekhandels.
Op de plek waar in 1995 de eerste Indische Winternacht plaatsvond, Theater aan het Spui, ontvingen we deze jubileumopeningsavond met trots (inter)nationale auteurs waarmee het festival en zijn bezoekers door de jaren heen een bijzondere band opbouwden zoals Goenawan Mohamad (Indonesië) en Nelleke Noordervliet - die ook die eerste Winternacht optraden -, Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Reggie Baay, Manon Uphoff, Vamba Sherif en Cynthia McLeod (Suriname). Tip: kijk beslist eens in ons online video- en geluidsarchief en zoek op de namen van deze schrijvers en dichters!
Winternachten festival zal altijd speuren naar talent en heeft in 25 jaar vele, vele debuterende auteurs uit binnen- en buitenland het woord gegeven. Hoe heerlijk was het om daarom deze avond ook, opnieuw of voor het eerst, Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz te verwelkomen. En ademloos te kijken en luisteren naar hun voordrachten.
Theatermaker, choreograaf en veelzijdig hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran voerde delen uit van zijn danssolo Heritage, waarin hij zich heeft laten inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond; een korte video van The Theatre of Wrong Decisions werd vertoond en het Hesce Mourits kwartet van het Koninklijk Conservatorium Den Haag trad ook op.
De presentatie van de Opening Night was in handen van Hassnae Bouazza.
Het eerder voor dit programma aangekondigde optreden van Manon Uphoff komt te vervallen in verband met ziekte.
-
Brieven van overzee
In 1795 verstuurde de inmiddels vrijgelaten tot slaaf gemaakte Wilhelmina Kelderman vanuit Paramaribo een hartverscheurende brief aan haar vroegere meester. De brief kwam niet aan, maar werd door Engelse schepen gekaapt en is pas twee eeuwen later geopend.
Op verzoek van Winternachten festival lieten negen schrijvers en dichters zich door Wilhelmina's smeekbede inspireren, en schreven een eigen brief aan iemand in een (voormalige) kolonie, die ze tijdens dit programma presenteren. Ze dragen voor in hun moeder- of schrijftaal; de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.
Met Antjie Krog (Zuid-Afrika), Alfred Birney (o.a. De tolk van Java), Reggie Baay (o.a. Het kind met de Japanse ogen), Ellen Deckwitz (o.a. de bundel Hogere natuurkunde), Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika), Jasper Albinus (debuut in bloemlezing Hardop), dichter Angelina Enny (Indonesië) en dichter, muzikant en theatermaker Robin Block.
Tip: Antjie Krog, Reggie Baay, Ellen Deckwitz, Jolyn Phillips dragen voor uit hun bijdrage aan de 25 jaar-Winternachten festival-jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over dekolonisatie van de geest) tijdens de Opening Night - A Free Mind op woensdag 15 januari in Theater aan het Spui.
-
Ik heb geen ander land dan dit land
Verbondenheid met het vaderland, de worsteling met ongelijkheid, moederschap, vrouw-zijn en ouder worden. Zijn de thema's uit het veelzijdige oeuvre van Antjie Krog, ook die van haar jongere collega Jolyn Phillips? Heeft Krog een pad gebaand voor een nieuwe generatie? Wat neemt Phillips mee en wat laat zij los? In een gesprek met Chris Keulemans gaan Krog en Phillips in op hun verschillen en overeenkomsten en vormen ze een beeld van de toekomst van Afrikaanstalige literatuur.
Antjie Krog is auteur van dichtbundels, kinderpoëzie, proza en toneel. Ook vertaalde ze boeken uit het Nederlands en Engels naar het Afrikaans. In Nederland is Krog bekend van haar indrukwekkende voordrachten tijdens Poetry International, de Nacht van de Poëzie en Winternachten festival.
Jolyn Phillips werkt aan haar PhD in Creative Writing. Ze publiceerde korte verhalen en gedichten. In 2016 had ze veel succes met haar Engelstalige verhalendebuut Tjieng Tjang Tjerries en maakte er zelf een toneelbewerking van inclusief muziek. In 2017 volgde de Afrikaanstalige gedichtenbundel Radbraak.
Tip: Antjie Krog draagt ook voor uit haar werk tijdens het Winternachten Nieuwjaarsconcert, zondagmiddag 19 januari in het Zuiderstrandtheater: een sprankelende matinee vol muziek, poëzie en spoken word met o.a. Wende, Fresku, Ellen ten Damme en Ramsey Nasr.
-
Fifty Ways to Free Your Language
Hoe verhouden schrijvers zich momenteel tot de dekolonisatie van taal en literatuur - niet alleen in hun onderwerp maar ook in de vorm van hun poëzie en verhalen?
Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.
Dit eerste programma wordt geopend met een speech door schrijver Mukoma Wa Ngugi (VS, en zoon van Ngugi wa Thiong'o); vervolgens gaat Simone Zeefuik over dit onderwerp in gesprek met hem en met dichter Simone Atangana Bekono (Nederland), dichter en schrijver Antjie Krog (Zuid-Afrika) en schrijver Petina Gappah (Zimbabwe).
Tip: Petina Gappah neemt ook deel aan de Opening Night - A Free Mind, woensdag 15 januari in Theater aan het Spui; Antjie Krog treedt ook op tijdens Saturday Night Unlimited, 18 januari en tijdens het Winternachten Nieuwjaarsconcert, zondagmiddag 19 januari in het Zuiderstrandtheater.
-
Antjie Krog & Ellen Deckwitz: Indië en Zuid-Afrika, geschiedenis in gedichten
Met: Antjie Krog, Ellen Deckwitz, John Jansen van Galen
Wat kan literatuur betekenen voor het begrip van geschiedenis? Ellen Deckwitz (1982) schreef een dichtbundel over de geschiedenis van haar oma in de nadagen van Nederlands-Indië - en besloot dat dat niet kon zonder zelf de reis naar Indonesië te maken. Met De Steen vreest mij (2011) won ze de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut. Ze is een van de belangrijkste dichters van haar generatie en is een graag geziene gast op literaire podia. Deckwitz schrijft geschiedenis in gedichten die de gebeurtenissen voelbaar maken.
De Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver en journalist Antjie Krog (1952) houdt zich al een oeuvre lang bezig met de vraag of de kracht van woorden opgewassen is tegen de kracht van daden. Veel van haar boeken en dichtbundels zijn in het Nederlands vertaald, waaronder De Kleur van je Hart, Niets liever dan zwart, en Een andere tongval.
Met groot vertrouwen begon Krog te schrijven over de mogelijkheid van verzoening na het einde van de apartheid. Ze meende dat die mogelijk moest zijn zolang ieders verhalen maar gehoord werden maar ze ondervindt - zowel in de maatschappij als in haar werk - steeds meer de beperkingen van de taal. Krogs werk is met verschillende prijzen bekroond, zoals de Hertzogprijs in Zuid-Afrika en in Nederland de Gouden Ganzenveer, die ze in 2018 kreeg uitgereikt.
Ellen Deckwitz en Antjie Krog gingen vrijdag 15 februari bij B-Unlimited in gesprek over wat de literatuur heeft toe te voegen aan het historische verhaal. Gespreksleider was John Jansen van Galen, die zijn sporen verdiend heeft als historicus van de dekolonisatie.Programma samengesteld door Toef Jaeger (Writers Unlimited)
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken -
Schrijversfeest 2014
Met: Aad Meinderts, Alfred Schaffer, Antjie Krog, Bettine Vriesekoop, Elsbeth Etty, Francis Broekhuijsen, Geert Mak, Huub van der Lubbe, Jaap Goedegebuure, Jan Paul Schutten, Marjolein de Jong, Micha Hamel, Oek de Jong, Ronald Snijders, Tijs Goldschmidt, Tiziano Perez, Tom Lanoye
Het Schrijversfeest vormt de feestelijke afsluiting van het festival met een programma vol schrijvers en andere gasten. Op het programma onder andere optredens van dichter Alfred Schaffer, Geert Mak, de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog, Tom Lanoye, literatuurcritica Elsbeth Etty, fluitist Ronald Snijders en zanger/dichter Huub van der Lubbe.
In het Schrijversfeest is de uitreiking van de Jan Campert-prijzen opgenomen, de literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met onder andere de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die prijs wordt uitgereikt aan Tom Lanoye. De Zuid-Afrikaanse schrijver Antjie Krog houdt voor hem een lofrede en we zien Lanoye met zijn dankwoord.
De F. Bordewijk-prijs is voor Pier en Oceaan van Oek de Jong. De roman zal worden aangeprezen door literatuurcriticus/emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure. Componist en dichter Micha Hamel krijgt de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Bewegend doel. Schrijfster/journaliste en voormalig topsporter Bettine Vriesekoop zal de bundel bij ons aanbevelen. De Nynke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur is voor Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten. Dat boek wordt aangeprezen door bioloog en schrijver Tijs Goldschmidt.
Nederlandstalig programma. In samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campert Stichting. Het eerder aangekondigde optreden van Anne Vegter gaat wegens ziekte niet door.
-
Wereldverhalen: Storytelling in Theater Dakota
Met: Antjie Krog, Kees Biekart, Linda Christanty, Neco Novellas, Rodaan Al Galidi
Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het Institute of Social Studies en de Haagse Hogeschool, van het publiek en van buitenlandse schrijvers. I did it my Way is het onderwerp van de verhalen: over een belangrijk keuzemoment in je leven.
De studenten van het ISS, veelal afkomstig uit zuidelijke landen, worden bij het maken van hun verhaal begeleid door de dramaturgen van De Kosmonaut, die hen in de maanden voorafgaand aan het festival workshops geven. Studenten van de Haagse Hogeschool maken hun verhalen samen met dramadocente Martine Zeeman.
Drie auteurs, te gast op het festival, doen ook mee: dichteres Antjie Krog (Zuid-Afrika), dichter Rodaan Al Galidi (Irak/Nederland) en schrijfster Linda Christanty (Indonesië).
Het programma is tweetalig: Nederlands en Engels. De vertellers worden begeleid door de muziek van de Mozambikaanse zanger/gitarist Neco Novellas.
Heeft u zelf een verhaal van maximaal vijf minuten dat hierbij past? Aanmelden hoeft niet. Doe mee!
-
My verre-verste kind
De zeer geliefde Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog introduceert haar zoon Andries Samuel, die met zijn bejubelde poëziedebuut in haar voetsporen treedt. Moeder en zoon dragen uit het hart gegrepen gedichten voor over de familieband tussen ouders en (klein)kinderen; Wende zette een speciaal voor deze gelegenheid een gedicht, dat Antjie Krog samen met haar zoon schreef, op muziek. Ze brengt dit nieuwe lied vanavond voor het eerst ten gehore en zingt ook ander werk. Engelstalig.
-
Antjie Krog Sestig
Met: Ad Zuiderent, Adriaan van Dis, Anne Vegter, Antjie Krog, Anton Korteweg, Bas Kwakman, Christine Otten, Hester Knibbe, Ineke Holzhaus, Jan Baeke, Jan Klug, Jan van der Haar, K. Michel, Liesbeth Lagemaat, Mark Boog, Peter Swanborn, Raj Mohan, Rob Schouten, Robert Dorsman, Rodaan Al Galidi, Tom Lanoye, Tsead Bruinja
Nederlandse dichters eerden de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Antjie Krog, die haar zestigste verjaardag in Den Haag kwam vieren. Een feestelijke avond, waarin Antjie Krog haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordroeg. Adriaan van Dis sprak met haar over de positie van de dichter in Zuid-Afrika. Een keur aan dichters trad voor haar op, zoals Hester Knibbe, Christine Otten, Rob Schouten, Jan Baeke, Tsead Bruinja, Rodaan Al Galidi, Anton Korteweg, Raj Mohan, Peter Swanborn, Jan van der Haar en Ad Zuiderent.
Ter gelegenheid van haar verjaardag schreven meer dan veertig dichters een gedicht voor Antjie Krog. Deze gedichten zijn gebundeld in een speciale uitgave van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, die op deze avond aan haar werd aangeboden. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, presenteerde het programma.Antjie Krog (23 oktober 1952) is een van de belangrijkste schrijvers van Zuid-Afrika: dichter, schrijver van proza en non-fictie, en journalist. Een heldere analytica wordt zij genoemd en een verfrissende denker. In De kleur van je hart (2000) deed zij op indringende wijze verslag van het werk van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Na haar poëziedebuut Dogter van Jefta in 1970 publiceerde ze nog vele bundels zoals Otters in bronslaai, Jerusalemgangers, Lady Anne, Kleur kom nie alleen nie en Lijfkreet. Haar werk werd vele malen bekroond, onder andere met de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Hertzogprijs, de Pringle Award en de Alan Paton Award.
-
Writers Unlimited on Tour in Hatay - Siir Okuma/Poetry Reading
Met: Antjie Krog, Ömer Erdem
Optredens van Antie Krog, Rodaan Al Galidi en de Turkse auteur Ömer Erdem.
-
Writers Unlimited on Tour in Ankara
Met: Adriaan van Dis, Antjie Krog, Aslı E. Perker, Ayşegül Çelik, Rodaan Al Galidi
Antjie Krog, Adriaan van Dis en Rodaan Al Galidi treden samen op met de Turkse auteur Ayşegül Çelik, met gespreksleider Aslı E. Perker.
-
Writers On Tour in Istanbul - Remembrance of Places
Met: Adriaan van Dis, Antjie Krog, Rodaan Al Galidi, Sadık Yalsızuçanlar
Adriaan van Dis, Antjie Krog en Rodaan Al Galidi treden op samen met de Turkse auteur Sadık Yalsızuçanlar. Plaatsen hebben hun eigen herinneringen, die op hun manier het verhaal beïnvloeden, en bronnen zijn van verhalen. Maar plaatsen zijn soms ook personages in fictie. Tijdens dit programma zullen de schrijvers en dichters voordragen en spreken over de herinnering aan plaatsen en wat die betekenen voor hun werk.
-
Writers Unlimited on Tour in Istanbul - Unchartered Territories
Met: Adriaan van Dis, Antjie Krog, Gülşah Elikbank, Ömer Erdem, Rodaan Al Galidi
Voordracht van poëzie en proza, en gesprek met Antjie Krog, Rodaan Al Galidi, Adriaan Van Dis en de Turkse auteurs Ömer Erdem en Gülşah Elikbank. Over schrijven buiten de vertrouwde politieke en culturele omgeving.
-
Writers Unlimited on Tour in Istanbul: Reading and discussion
Met: Adriaan van Dis, Antjie Krog, Aslı E. Perker, Rodaan Al Galidi
Bijeenkomst met de drie schrijvers van Writers Unlimited On tour, met voordracht en een gesprek over het thema van het festival 'Fear and the city', onder leiding van de Turkse schrjfster Aslı E. Perker.
-
Winternachtenlezing
Met: Alexander Rinnooy Kan, Antjie Krog, Fouad Laroui, Mehmet Polat, Tarun Tejpal, Xue Xinran
De vraag leek even simpel als verstrekkend: als je op dit moment de regels van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zou moeten herschrijven, vanuit Zuid-Afrikaans perspectief, zou het resultaat dan nog op het origineel lijken? Of zou er iets totaal anders tevoorschijn komen?
De Zuid-Afrikaanse schrijfster Antjie Krog nam de uitdaging aan en presenteert met de jaarlijkse Winternachtenlezing het resultaat. In haar lezing wordt meteen duidelijk dat in de nieuwe tekst de oorspronkelijke regels van de verklaring niet meer echt te herkennen zijn. Sterker nog: er zijn zelfs helemaal geen regels meer in opgenomen. Waarom? Omdat, volgens Krog, de derde wereld nooit met regels op de proppen komt. Regels zijn iets voor de eerste wereld. De derde wereld doet suggesties. Of ze brandt. Want de eerste wereld luistert altijd naar vuur.Krog houdt het bij suggesties. Haar verklaring draagt twee titels: de Universele Verklaring van Onderlinge Verbondenheid en Universele Suggesties voor Tolerantie. Haar lezing mondt uit in twee fundamentele vragen over tolerantie en intolerantie. De Indiase schrijver Tarun Tejpal en de Chinese schrijfster Xue Xinran proberen op die vragen een antwoord te geven vanuit het perspectief van hun landen van herkomst. Zowel Tejpal als Xinran schrijven niet alleen fictie, maar ze dragen als journalist ook bij aan het publieke debat in en over hun land.
Schrijver Fouad Laroui leidt de avond. Het publiek zal de gelegenheid krijgen om zowel op Krog als op Xinran en Tejpal te reageren.
De lezing is in het Engels. De Nederlandse vertaling wordt simultaan geprojecteerd. Bezoekers aan de lezing krijgen na afloop de integrale tekst in het Nederlands en het Engels.
-
Big Brother op bezoek
Bij Christine Otten en Antjie Krog valt de ontregeling met de deur in huis. Zij ontdekten dat zij in onafhankelijk van elkaar geschreven boeken een bijna identieke scene hadden beschreven, namelijk een inval van de politie in huis. Beide invallen gebeurden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische aanslagen in de jaren negentig. De affaire in de roman van Otten voert terug op een terroristische actie van RARA in Nederland; die in het non-fictie boek van Krog op een ANC-moord in Zuid-Afrika. In "Big Brother op Bezoek' vraagt Wim Brands de schrijfsters beide boeken te vergelijken en te plaatsen in de tijd. Is het toeval dat beiden schrijven over hoe de persoonlijke leefomgeving van hun personages, en daarmee hun vrijheid, wordt geschonden? Is het toeval dat ze nu, na 9/11, over deze kwesties schrijven?
-
Zeeman's bezieling
Op 27 juli 2009 overleed Michaël Zeeman. Hij was nog maar 50 jaar. Zijn belezenheid, kennis en liefde voor literatuur waren ongeëvenaard. Boeken waren zijn vrienden, zijn verwanten, zijn geliefden. Zeeman was dertien jaar als gespreksleider aan Winternachten verbonden. Zijn dood is niet alleen een groot verlies voor het culturele leven van Nederland, maar ook voor het festival. Hij laat een open plek achter die door niemand kan worden gevuld. Maar in de geest is hij nog steeds aanwezig. In Zeeman's bezieling spreekt Bas Heijne met mensen uit de kunst, politiek en wetenschap over verantwoordelijkheid en zingeving; thema's die Michaël Zeeman na aan het hart lagen. Met dichter/schrijfster Antjie Krog, filosofe/publiciste Marjolijn Februari en staatssecretaris Frans Timmermans. Presentatie Bas Heijne. NL
-
VPRO's OVT Live vanuit Winternachten
Met: Adriaan van Dis, Ahmed Ziani, Antjie Krog, Asis Aynan, Geert Mak, Haytham Safia Qu4rtet, Mathijs Deen, Paul van der Gaag
Het laatste geluid van Winternachten 2008 klinkt op zondagmorgen op Radio 1 in een rechtstreekse uitzending vanuit Den Haag.
In VPRO's OVT komen geschiedenis en literatuur samen in gesprekken met Winternachtengasten. Antjie en Krog en Adriaan van Dis spreken over Zuid-Afrika. De Berberse dichter Ahmed Ziani en schrijver/colomnist Asis Aynan gaan in gesprek over de Berberse taal. 'Fellowtravelers' in de Sovjet-Unie in de jaren dertig is onderwerp van een gesprek met schrijver Geert Mak, Hans Olink en Europarlementariër Thijs Berman. In de serie 'In Europa', onderdeel van de uitzending, staan vandaag de jaren dertig van de vorige eeuw centraal. Is de angst uit die tijd te vergelijken met die van onze tijd? Presentatie Matthijs Deen en Paul van der Gaag. Nederlandstalig -
Geheugen, spreek
Drie schrijvers van wereldformaat praten met elkaar over de angst voor een vergeten verleden en de taak van de schrijver zich dat verleden te herinneren. 'Ik ben de Tweede Wereldoorlog', beweerde Mulisch eens over zichzelf. Ook in het werk van Shafak en Krog speelt de geschiedenis van hun land een rol van belang. Onder leiding van Rudi Wester. Gedeeltelijk Engels- en Nederlandstalig.
-
Universitas Indonesia - optreden voor studenten Nederlands
Met: Antjie Krog, Ellen Ombre, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr
Als afsluiting van de tournee in Indonesië traden de vier schrijvers op voor studenten van de vakgroep Nederlands van de Universitas Indonesia, in Depok, bij Jakarta. De studenten hadden een programma voorbereid, waarbij ook zij literair werk voordroegen in het Nederlands en Afrikaans. Na hun optredens gingen de schrijvers in op vragen uit de zaal.
-
Winternachten Overzee in het Erasmushuis
Met: Antjie Krog, Ellen Ombre, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr, Richard Oh
Het laatste openbare optreden in deze tournee was in het Erasmushuis, het culturele centrum van de Nederlandse Ambassade in Jakarta. Hier traden alleen de vier voor Winternachten meereizende schrijvers op. Ze droegen voor uit hun werk en werden geïnterviewd door schrijver en uitgever Richard Oh. De schrijvers lazen hun gedichten en proza-fragmenten in hun eigen taal, terwijl de Indonesische vertaling simultaan werd geprojecteerd. De populaire muziekgroep Krakatau trad voorafgaand aan het programma en na de pauze op.
-
Winternachten in Teater Utan Kayu - Jakarta (2)
Met: Antjie Krog, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr
Op de tweede avond van het festival in Teater Utan Kayu traden Ramsey Nasr, Frank Martinus Arion en Antjie Krog op met het Royke Kaopaha Ensemble, Radhar Panca Dahana, Budi Darma, Arswendo Atmowiloto, de Turkse schrijfster Asli Erdogan, N. Riantiarno en de Amerikaanse auteur Robert Olen Butler.
-
Discussie: De Waarheid en Verzoening
Met: Antjie Krog
Een discussie met Antjie Krog en de Acehse dichter Azhari over de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie en de mogelijkheid om een dergelijke commissie ook in Indonesië te installeren voor Oost-Timor en voor de bloedige jaren van de overgang van het bewind van Soekarno naar Soeharto. Antjie Krog schreef in 'The Country of My Skull' een indrukwekkend verslag van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie.
-
Winternachten in Teater Utan Kayu - Jakarta (1)
Met: Antjie Krog, Ellen Ombre
De tournee eindigde in Jakarta. Hier vond het driedaagse literatuurfestival plaats in Teater Utan Kayu, het theater van de culturele organisatie Komunitas Utan Kayu. Vanavond traden Ellen Ombre en Antjie Krog op met Afrizal Malna, Azhari, Hamsad Rangkuti, Gunawan Maryanto en de Australiërs Jan Cornall en Lauren Williams.
-
Winternachten Overzee in Bandar Lampung - Sumatra
Met: Antjie Krog, Ramsey Nasr
Na Bandung reisde het gezelschap naar Sumatra, naar de stad Bandar Lampung. Ook hier waren er optredens op twee avonden. Op deze avond traden Antjie Krog en Ramsey Nasr op met de Indonesiërs Isbedy Stiawan ZS, Dinar Rahayu, Marhalim Zaini, Shinta Febriany, Masnunah, de Turkse schrijfster Asli Erdogan en de Australische dichteres Lauren Williams.
-
Winternachten Overzee in Bandung
Met: Antjie Krog, Frank Martinus Arion, Ramsey Nasr
De tournee van Winternachten startte in Bandung, met optredens op twee avonden. Op deze eerste avond traden drie van de vier voor Winternachten meereizende schrijvers op. Andere optredenden waren de Indonesiërs Soni Farid Maulana, Nur Wahida Idris, A.S. Laksana, Kurnia Effendi, de Australische Jan Cornall en de KeTUK Group.
-
Winternachten - Preview
Met: Adrian Nicole LeBlanc, Antjie Krog, Chirikure Chirikure, Denise Jannah, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Nelleke Noordervliet, Putu Wijaya, Robert Menasse, Syahrial & Grup, Tessa Leuwsha, Tom Gilling, Zakes Mda
Voordat Winternachten in al zijn hevigheid losbarst geeft journalist en literatuurcriticus Michaël Zeeman zijn visie op het thema van dit jaar: toekomst@idealen.nu. Nelleke Noordervliet presenteert aansluitend een afwisselend programma met schrijvers, dichters en muziek. Buitenlandse auteurs presenteren zichzelf met een korte voordracht en geven een voorproefje op de programma's waarin ze het komend weekeinde te zien zijn. Met optredens en gesprekken van schrijvers uit Suriname, Sint Maarten, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Australië, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Indonesië, en muziek van de Sumatraanse muziekgroep Syahrial & Grup en zangeres Denise Jannah.
-
Opening: het Orakel van Afrika
De Zuid-Afrikaanse schrijver en jounalist Antjie Krog opende Winternachten met de eerste in een serie van zes orakelspreuken. Daarna ging zij - onder leiding van Michaël Zeeman - in gesprek met de Iraans/Nederlandse dichter en wetenschapper Afshin Ellian over de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommisssie. Ellian promoveerde kort geleden op dit onderwerp. Herstel, inschikken, aanpassen, verzoenen en vergeven. Volgens Krog past de verzoening in een lange Afrikaanse traditie. Onmogelijk dat zoiets zou gebeuren in een moslim-land, stelt Afshin Ellian.
-
VPRO - De Avonden, live radio vanuit Winternachten
In dit tweede uur van de live-radio uitzending van VPRO - De Avonden, gaat presentatator Wim Brands o.a. in gesprek met de schrijvers Antjie Krog, Wim Westerman en Henk van Woerden. Het nieuwe boek van Antjie Krog, Liederen van de Blauwkraanvogel (uitgegeven door Podium en Novib), wordt in dit programma gepresenteerd.
-
Live bloemlezing: taboes van liefde en literatuur
Met: Antjie Krog, Ayu Utami, Basil Appollis, Ernest Pépin, Fouad Laroui, Frank Martinus Arion, Gerrit Komrij, Manon Uphoff, Michaël Zeeman, Pauline Melville
Het zijn dezelfde mensen die indertijd vonden dat alles moest kunnen en alles moest mogen, die nu met verbeten ernst alles waarvan ze maar het vermoeden hebben dat de ander het prettig zou kunnen vinden willen verbieden.
Dat schreef Gerrit Komrij. Misschien is er geen begrip zo cultuurbepaald als taboe. In Nederland lijken er sinds de jaren zestig nauwelijks nog taboes te bestaan op het gebied van liefde en literatuur. Maar dan verschijnt er opeens een schokkende Afrikaanse roman over homoseksualiteit, en maakt een Zuid-Afrikaan controversiële films over macht, liefde, en geweld. Als culturen botsen op het terrein van het taboe, is er misschien geen begrip zo geschikt om met een internationaal gezelschap auteurs over te discussiëren. Op deze middag lazen acht auteurs hun favoriete fragment uit de wereldliteratuur voor rondom het thema taboes. Uit het daarop volgende gesprek werd duidelijk waar in elke cultuur of godsdienst de grens wordt getrokken. Voertaal: Nederlands/Engels. -
Zedenpreek: Antjie Krog
Zuid-Afrika en de liefde. Volgens president Thabo MBeki heeft AIDS niets met seks, maar alles met armoede te maken. Gratis condooms werden wel verstrekt, maar het verhaal gaat dat ze allemaal lek waren geraakt, door het nietje waarmee de handleiding in de vele officiële talen van Zuid-Afrika er aan vastgemaakt was. Antjie Krog is schrijfster, dichteres en journalist. Hoe staat het met de lust en de liefde in haar land? Luister naar haar donderpreek.
-
Taal der Liefde
Antjie Krog en Kristien Hemmerechts zijn beiden meesteressen in de ode aan de geliefde. 'Liefste, jy mág nie doodgaan nie' schreef Krog in haar tijdens Winternachten in Nederlandse verschenen bundel Kleur komt nooit alleen. Om hieraan te ontkomen wordt de geliefde gebalsemd in taal. Een middel dat Hemmerechts ook hanteerde in haar poëtografie Taal zonder mij.
-
Winternachten Den Bosch
Met: Annel de Noré, Antjie Krog, Ayu Utami, Ed van Eeden, Hagar Peeters
Hoe schrijven vrouwen over de liefde? Schrijfsters uit vier continenten spraken over de manier waarop ze lust en liefde verwoorden in hun proza en poëzie. "Liefde bouwt zich een Hel, de Hemel te spijt.", schrijft Annel de Noré uit Suriname. "Genoeg gedicht over de liefde vandaag", stelt dichter Hagar Peeters, als het schrijven in de plaats dreigt te komen van de liefde zelf. Een avond in Theater Bis in Den Bosch.