Maarten Postma
is een expert op het gebied van de economische aspecten van geneesmiddelen. Hij is hoogleraar farmaco-economie bij de Rijksuniversiteit Groningen en heeft een nevenbenoeming bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij adviseerde o.a. de WHO en De Gezondheidsraad.
Archive available for: Maarten Postma
-
What's the price of a human life?
With: Geert Linnebank, Job Kievit, Katinka Baehr, Kristien Hemmerechts, Maarten Postma, Thomas Nys
Mogen patiënten met een zeldzame ziekte peperdure medicijnen krijgen, als er drastisch bezuinigd moet worden in de zorg? Wanneer is een behandeling te duur? En hoe weeg je belangen van een patiënt af tegen die van een hele samenleving als het gaat om leven en dood? Maar hoe bepaal je op basis van geld wie wel en wie niet de zorg krijgt die hij nodig heeft? Een gesprek onder leiding van Katinka Baehr. Bekijk de videoregistratie op deze pagina.
Steeds meer specialisten en wetenschappers pleiten voor een afkappunt: een maximum bedrag per patiënt per gewonnen levensjaar van bijvoorbeeld 80.000 euro. Is de behandeling duurder, dan wordt die alleen uitgevoerd als de patiënt dat zelf betaalt.
Een afkappunt betekent in de praktijk dat mensen met zeldzame ziekten, en met weinig vooruitzicht op genezing, niet meer de zorg of medicijnen krijgen die ze nodig hebben. Veel mensen vinden zo'n vast bedrag dan ook onmenselijk. Je kunt toch geen prijs aan een mensenleven plakken? Bovendien, vrezen de critici van het afkappunt, zorgen protocollen en regels alleen maar voor nog meer kosten in de zorg.
In een nieuwe aflevering van de debattenreeks Science Unlimited stelden we de pijnlijke vraag 'Hoeveel mag een mensenleven kosten?' aan chirurg Job Kievit, filosoof en bedrijfseconoom Thomas Nijs, schrijver Kristien Hemmerechts en hoogleraar farmaco-economie Maarten Postma.
Job Kievit is chirurg en hoofd van de sectie endocriene hoofd-en halschirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarnaast is hij hoogleraar en afdelingshoofd medische besliskunde. Zijn wetenschappelijke onderzoek richt zich op medische kwaliteit van zorg en op beslissingsprocessen in de geneeskunde. Kievit is onder meer lid van de Gezondheidsraad.
Kristien Hemmerechts is schrijfster. In haar werk zijn leven en dood, gezondheid en ziekte terugkerende thema's. Ze heeft een scherpe blik op ethische kwesties en is niet bang voor taboes. Zoals in haar boek 'De vrouw die de honden te eten gaf', over de vrouw van Marc Dutroux, of haar nieuwste roman 'Haar Bloed' waarvoor ze meeliep op de afdeling hematologie in het VU Medisch Centrum.
Maarten Postma is een expert op het gebied van de economische aspecten van geneesmiddelen. Hij is hoogleraar farmaco-economie bij de Rijksuniversiteit Groningen en heeft een nevenbenoeming bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij adviseerde o.a. de WHO en De Gezondheidsraad.
Thomas Nijs studeerde wijsbegeerte en bedrijfseconomie en promoveerde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij doet onder meer onderzoek naar het begrip autonomie in de gezondheidszorg.