Inschrijven op de nieuwsbrief

Geert Linnebank

Geert Linnebank tijdens 'Verboden woorden' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg
Geert Linnebank tijdens 'Verboden woorden' in Theater aan het Spui/Filmhuis Den Haag op zaterdagavond 19 januari in Winternachten 2008.  - foto Serge Ligtenberg

(The Hague, 1956) grew up in Brussels. In 1983 he worked as an EU correspondent with Reuters' in Brussels. From 2000 to 2006 he was editor-in-chief of Reuters' in London, heading an international editorial staff of reporters, photographers and tv producers. In this period he was among other things responsible for Reuters' reporting of the worldwide effects of 9/11, such as the wars in Afghanistan and Iraq, and for the founding of Reuters' News and Data Centre in Bangalore, India. In his career he has travelled widely in Asia, the Arab world and other areas where Reuters' reporters are met with censorship on a daily basis. Right now he chairs the Reuters' Foundation.

(WIN2008)

Archive available for: Geert Linnebank

 • Wat mag een mensenleven kosten? Over de pijnlijkste vraag in de gezondheidszorg

  What's the price of a human life?

  With: Geert Linnebank, Job Kievit, Katinka Baehr, Kristien Hemmerechts, Maarten Postma, Thomas Nys

  Mogen patiënten met een zeldzame ziekte peperdure medicijnen krijgen, als er drastisch bezuinigd moet worden in de zorg? Wanneer is een behandeling te duur? En hoe weeg je belangen van een patiënt af tegen die van een hele samenleving als het gaat om leven en dood? Maar hoe bepaal je op basis van geld wie wel en wie niet de zorg krijgt die hij nodig heeft? Een gesprek onder leiding van Katinka Baehr. Bekijk de videoregistratie op deze pagina.

  Steeds meer specialisten en wetenschappers pleiten voor een afkappunt: een maximum bedrag per patiënt per gewonnen levensjaar van bijvoorbeeld 80.000 euro. Is de behandeling duurder, dan wordt die alleen uitgevoerd als de patiënt dat zelf betaalt.

  Een afkappunt betekent in de praktijk dat mensen met zeldzame ziekten, en met weinig vooruitzicht op genezing, niet meer de zorg of medicijnen krijgen die ze nodig hebben. Veel mensen vinden zo'n vast bedrag dan ook onmenselijk. Je kunt toch geen prijs aan een mensenleven plakken? Bovendien, vrezen de critici van het afkappunt, zorgen protocollen en regels alleen maar voor nog meer kosten in de zorg.

  In een nieuwe aflevering van de debattenreeks Science Unlimited stelden we de pijnlijke vraag 'Hoeveel mag een mensenleven kosten?' aan chirurg Job Kievit, filosoof en bedrijfseconoom Thomas Nijs, schrijver Kristien Hemmerechts en hoogleraar farmaco-economie Maarten Postma.

  Job Kievit is chirurg en hoofd van de sectie endocriene hoofd-en halschirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarnaast is hij hoogleraar en afdelingshoofd medische besliskunde. Zijn wetenschappelijke onderzoek richt zich op medische kwaliteit van zorg en op beslissingsprocessen in de geneeskunde. Kievit is onder meer lid van de Gezondheidsraad.

  Kristien Hemmerechts is schrijfster. In haar werk zijn leven en dood, gezondheid en ziekte terugkerende thema's. Ze heeft een scherpe blik op ethische kwesties en is niet bang voor taboes. Zoals in haar boek 'De vrouw die de honden te eten gaf', over de vrouw van Marc Dutroux, of haar nieuwste roman 'Haar Bloed' waarvoor ze meeliep op de afdeling hematologie in het VU Medisch Centrum.

  Maarten Postma is een expert op het gebied van de economische aspecten van geneesmiddelen. Hij is hoogleraar farmaco-economie bij de Rijksuniversiteit Groningen en heeft een nevenbenoeming bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij adviseerde o.a. de WHO en De Gezondheidsraad.

  Thomas Nijs studeerde wijsbegeerte en bedrijfseconomie en promoveerde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij doet onder meer onderzoek naar het begrip autonomie in de gezondheidszorg.

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Forbidden words

  This summer the Syrian writer and film maker Khaled Khalifa again got to know the limits of the freedom of expression in his country. In praise of Hatred, his novel about the Syrian agression against the muslim brothers (25 years ago), was banned in Syria. In 2000 his novel The Gypsy Notebooks suffered the same fate. In this programme he talks to Lieve Joris, author of among other books The Gates of Damascus, about being a writer, censorship and freedom of expression and religion godsdienst in secular Syria and the Arab world. Interview by the London Reuters editor Geert Linnebank. In English.