Inschrijven op de nieuwsbrief

Constantijn Huygens-prijs 2015 voor Adriaan van Dis

Adriaan van Dis tijdens Winternachten 1998 - foto Taco van der Eb
Adriaan van Dis tijdens Winternachten 1998 - foto Taco van der Eb

No English text available

De Jan Campert-Stichting kent de literaire prijzen van de gemeente Den Haag toe en heeft de jaarlijkse Constantijn Huygens-prijs 2015 toegekend aan Adriaan van Dis voor zijn hele oeuvre. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het Winternachten Festival, op zondagmiddag 17 januari 2016.

Adriaan van Dis is al vanaf het begin van het festival - toen het nog Indische Winternachten heette - een graag geziene gast en een trouwe vriend. Naast deelname aan het jaarlkijkse festival in Den Haag, bracht hij ook met andere schrijvers het festival-format tot leven tijdens de Writers Unlimited-tournees naar Indonesië en Turkije.

Tijdens het Schrijversfeest op zondagmiddag 17 januari 2016 worden in Theater aan het Spui in Den Haag ook de overige Haagse Literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt: De F. Bordewijk-prijs, de Jan Campert-prijs, de Jan Greshoff-prijs en de Nienke van Hichtum-prijs.

Uit het persbericht van de Jan Campert-stichting:
Adriaan van Dis (1946) is de schrijver van een indrukwekkend literair oeuvre. Hij kwam als embryo uit Nederlands-Indië naar Nederland, met zijn Nederlandse moeder, zijn drie donkere halfzusjes, en zijn getraumatiseerde en agressieve vader. Over zijn jeugd als bastaardkind verhaalt hij ontroerend in de romans Indische duinen en Familieziek waarmee hij 'de schatbewaarder' van de trauma's van zijn ouders werd. Het recente Ik kom terug is een geestig en nietsontziend testament in romanvorm. Niet alleen van de moeder, die in flarden haar verhaal vertelt, de zoon met vulpen in de aanslag om alles alsnog te noteren, maar ook het testament van de zoon. Terwijl hijzelf de 65 al gepasseerd is, stelt hij het in beton gegoten beeld van zijn ouders alsnog bij. In romans als Tikkop en De wandelaar blijkt ook zijn diepe interesse voor de 'ander', voor andere culturen en voor vluchtelingen die, hoewel dichtbij, in heel andere omstandigheden verkeren dan de Europese mens. Zijn reizen en belangstelling voor internationale literatuur hebben hem tot man van de wereld gevormd, waarvan zijn werk getuigt.
Posted on: Thursday 3 September 2015