Inschrijven op de nieuwsbrief

Een stoomcursus geloofwaardigheid voor kiezers (en politici)

Kiezen is geloven - met Petra Stienen, Jaap Spijkers, Pieter Hilhorst, Frits Hendrikx

Thu 15 February February 2018

Het is weer verkiezingstijd! Tijd van gloedvolle verhalen, vurig debat en warme beloften. Maar hoe komt het überhaupt dat wij kiezers onze politici geloven? Maakt het voor dat geloof uit of je 'het eerlijke verhaal' vertelt, of je kiezer juist naar de mond praat? En hoeveel is geloofwaardigheid eigenlijk nog waard in deze tijd van bubbles, fake nieuws en handige frames?

Over deze vragen organiseert B-Unlimited, het debatprogramma van Writers Unlimited en de Haagse Bibliotheek, op 15 februari Kiezen is geloven. Een stoomcursus geloofwaardigheid voor iedereen die wil gaan stemmen op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Met onder meer acteur en regisseur Jaap Spijkers, pr-consultant Paul Stamsnijder, en programmamaker en oud-wethouder Pieter Hilhorst. Onder leiding van Patrick van der Hijden

Petra Stienen woont in Den Haag en is Eerste Kamerlid voor D66. Ze is arabist van opleiding en werkte jarenlang als diplomaat. Ze is schrijver en journalist en ze coacht mannen en vrouwen in hoe ze krachtiger kunnen communiceren. In september 2012 kwam haar tweede boek uit: Het Andere Arabische geluid, over stemmen van menselijkheid en hoop in de hectische transitieperiode in het nieuwe Midden-Oosten. In 2016 kreeg ze de Aletta Jacobsprijs voor emancipatie. Momenteel werkt ze aan een boek over charisma en communicatiekracht met Maximiliaan Winkelhuis.

Wat is geloofwaardigheid op het toneel en hoe lijkt dat op de geloofwaardigheid van de politicus? Over de innige relatie tussen theater en politiek weet acteur en toneelregisseur Jaap Spijkers als geen ander te vertellen. Spijkers is acteur en toneelregisseur. Hij werd in Arnhem opgeleid, speelde in vele films, werd onderscheiden met een Gouden Kalf en is vast verbonden aan het Nationale Theater in Den Haag. Hun recente productie De Revisor speelt zich af in de lokale politiek.

Je zou Frits Hendrikx een spindokter kunnen noemen. Hendrikx is partner bij de Reputatiegroep. Daarvoor was hij managing partner van Het PR Bureau, en eerder werkte hij onder meer ook bij Zwitserleven. Hij adviseert vooral klanten uit de financiële wereld en de overheid, over onder meer crisismanagement en reputatie. Hij studeerde politicologie in Leiden en journalistiek in Tilburg.

Pieter Hilhorst is politicoloog, publicist en programmamaker voor onder meer De Volkskrant en de VARA.Pieter Hilhorst ging in de politiek als wethouder van Amsterdam; van 2012 tot 2014 was hij daar wethouder Onderwijs, Financiën en Jeugdzaken. In 2014 was hij lijsttrekker voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen, een turbulente periode waarin de PvdA fors verloor. Over zijn tijd als lokaal politicus schreef hij het boek De Belofte.

Patrick van der Hijden leidt en programmeert begeester(en)de ontmoetingen voor o.a. B-Unlimited, de Nationale Opera en Ballet en het Nederlands Theaterfestival, maar ook voor overheden. Daarnaast begeleidt bij verander- en ontwikkelprocessen van teams en organisaties.

Programma samengesteld door Patrick van der Hijden (Writers Unlimited).
Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

B-Unlimited: Kiezen is geloven

Een stoomcursus geloofwaardigheid voor kiezers (en politici)
dinsdag 15 februari
zaal open 20.00 uur
aanvang: 20.30 uur
Centrale Bibliotheek, Studio B
Spui 68 Den Haag

Colofon