Inschrijven op de nieuwsbrief

Canceled: Closer to the Iranian Diaspora

Mon 23 March March 2020

Vanwege de COVID-19 pandemie was de Centrale Bibliotheek tijdelijk gesloten en werden alle programma's geannuleerd. Kaartkopers kregen hierover per mail bericht. We gaan proberen om voor het programma 'Nader tot de Iraanse Diaspora' een nieuwe datum te vinden.

Een avond over de historie, poëzie en muziek van Iran. Vanuit verschillende invalshoeken duiken we in de geschiedenis van Iran in relatie tot Nederland. Na de revolutie die er 41 jaar geleden plaatsvond werd de Sjah uit Iran gejaagd. Uit de storm van de revolutie kwamen Aytollah Khomeini en zijn volgelingen als winnaars te voorschijn. Het leidde tot radicale verandering in Iran en in de verhouding met de internationale gemeenschap. Een politieke aardverschuiving waarvan de nasleep nog altijd in de hele wereld voelbaar is; met in januari dit jaar de liquidatie van een Iraanse generaal door Amerikanen in Irak en als gevolg hiervan de dreigende oorlog tussen beide landen en de vliegramp met een Oekraïens passagiersvliegtuig in Teheran als meest recente dieptepunten.

De revolutie was ook het begin van een exodus van Iraniërs. Het land werd in de jaren '80 van de vorige eeuw voor het eerst in haar geschiedenis getuige van de uitstroom van miljoenen bewoners, voornamelijk vluchtelingen, naar het buitenland. Je kunt spreken van veertig jaar Iraanse diaspora in het westen. Tot die tijd woonde ook in Nederland enkel een handjevol studenten en tapijtenhandelaars uit Iran woonden, inmiddels leven hier circa 40.000 Iraniërs.

Socioloog en publicist Shervin Nekuee, auteur van de Perzische Paradox, plaatst in een korte lezing de exodus van Iraanse diaspora naar het Westen in historisch perspectief. Volgens Nekuee is de geschiedenis van Iraniërs in Nederland te duiden aan de hand van de dramatische gevolgen van de Iraanse revolutie en de lange zoektocht van Iraniërs naar 'gelijkheid en onafhankelijkheid' die aan de revolutie is voorafgegaan.

Asghar Sayed-Ghorab is universitair hoofddocent Perzische Taal en Literatuur aan de Universiteit Leiden en mede-auteur van het boek De Perzische muze in de polder. Hij duikt deze avond in een ouder en poëtischer deel van de gedeelde geschiedenis van Iran met Nederland. Sayed-Ghorab vertelt over de invloed van wereldberoemde middeleeuwse Perzische dichters -waaronder Hafez, Saadi, Rumi en Khayyam- op de Nederlandse poëzie en over de belangstelling voor de Perzische taal in Nederland sinds de 16e eeuw.

De Iraanse tenor Ali Safavian en pianist Ramin Heydarkhan vertolken deze avond nostalgische Perzische liederen.

Programma samengesteld door Balout Khazraei.

Boekverkoop in de zaal door De Vries van Stockum Boekverkopers.

Colofon