Inschrijven op de nieuwsbrief

Winternachten Den Haag 2010

Winternachten 2010

do 14 januari - zo 17 januari 2010

De vijftiende editie van Winternachten gaat over regels. Kijk en luister naar de schrijver als regelbreker, taboe bestormer, dwarse denker en bedenker van nieuwe regels. Geniet van een lang weekend Winternachten in Den Haag, waarin u kunt kiezen uit meer dan dan veertig programma's op vijf podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.

Je zou denken dat geen enkele regel aan schrijvers is besteed. Maar is dit wel zo? Meer dan tachtig schrijvers, muzikanten en kunstenaars uit vijftien landen verkennen de grenzen van bestaande en nieuw te formuleren regels. Ze lezen voor uit eigen en andermans werk, spelen de hoofdrol in gesprekken en publieksdiscussies, improviseren er muzikaal op los, en schitteren in de films en documentaires.

Het vierdaagse festival opent op donderdagavond 14 januari met de Winternachtenlezing door Antjie Krog. Op zaterdagmiddag 16 januari kunt u kiezen uit twee programma's. Gaat u voor de spoedcursus cultuur en geschiedenis van de nieuwe Nederlandse eilanden in How to Bluff your Way into Saba, Statia and Bonaire? Of praat u liever mee in de Leesclub Live van NRC Handelsblad waarin de nieuwe vertaling van Kafka onder de loep wordt genomen? Winternachten 1, een programma op vijf podia op vrijdagavond 15 januari, opent met een speech van Gerard Spong. Onder de licht ontregelende leiding van Raoul Heertje volgt een zoektocht naar de Gouden Regel met o.a. Tarun Tejpal, Tommy Wieringa en Junot Diaz. Verder optredens van trombonist Wolter Wierbos, dichtende Haagse scholieren, een handleiding voor het maken van schadelijke literatuur in Rules for Radicals en de film The Yes Men Fix the World.

Tijdens Winternachten 2 op zaterdagavond 16 januari kunt u weer kiezen uit meer dan vijftien programma's met zeer diverse gasten en onderwerpen. Met de Amerikaanse bestsellerschrijver Jonathan Safran Foer, Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, een cursus nieuwe etiquette en een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Michaël Zeeman.

Het festival sluit af op zondagmorgen met een live uitzending van VPRO's OVT in café brasserie Dudok.

Lees alle details over de programma's op deze site. Veel plezier tijdens Winternachten!

terugblik

Colofon